IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари и Меган говорят за расовата дискриминация

7 юли 2020 15 00

Двамата се появиха на дигитална среща с лидери, борещи се за справедливост

Снимка: БГНЕС

Въпреки че пандемията от коронавирус раздели хората и ги затвори по домовете им, това не спря принц Хари и Меган Маркъл да присъстват на среща с лидери на различни общности, за да обсъдят няколко важни теми, свързани с тези исторически времена.

На 1 юли херцозите на Съсекс се присъединиха към ежеседмичния конферентен разговор с четирима лидери, борещи се за промяна. Това са Крисан Джарет, Алиса Уолис, Майк Омониуи и Абдулах Алим. Всичките те обсъждаха различни теми, включващи справедливостта, правната система и равните права.

Разговорът се случва в момент, в който движението „Black Lives Matter“, борещо се за правата на чернокожите, завладя цяла Америка и провокира множество протести заради расовата дискриминация. Едно от най-големите граждански неподчинения в съвременната история на САЩ се породи заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, който беше задушен по време на арест от бял полицай.

Според принц Хари, системният расизъм се случва, защото някой има полза от него. Той допълни, че представителите на бялата и чернокожата раса са образовани различно и гледат на света от съвсем различни ъгли. „Но когато осъзнаеш, че има такъв стереотип, трябва да го промениш“, казва принцът. 

Маркъл също се включи в дискусията и заяви, че несправедливостта се случва навсякъде и понякога дори не разбираме за нея. „И именно тези нюанси правят задачата още по-трудна и много хора не разбират каква е тяхната роля за прекратяването на расизма“. Според нея, убийството на Джордж Флойд е събудило цялата нация, която най-накрая е осъзнала какви промени може да направи, ако е обединена.

Хари поздрави движението „Black Lives Matter“ и заяви, че за първи път не става дума само за един човек или за един лидер, а за цял свят, който най-накрая признава за проблем, съществуващ сред нас от десетилетия. „Това е моментът, в който хората започват да слушат“. Маркъл благодари на четиримата лидери, участващи в разговора, за работата им в различните общности. 

Меган и

Снимка: БГНЕС

Кралската двойка не пропусна и да се пошегува със себе си. Хари заяви, че вече се смята за стар със своите 35 години, а съпругата му веднага заяви, че не е вярно. „Стар съм в сравнение с тези хора“, каза принцът. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари