IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Серина и Винъс Уилямс: Как баща им ги направи тенис легенди

8 януари 2021 18 00

Ричард Уилямс стои зад успеха на дъщерите си

БГНЕС

Ричард Уилямс започва да тренира дъщерите си от много ранна възраст, превръщайки ги в истински доминанти в женския тенис вече повече от две десетилетия.

Винъс Уилямс е само на 17 години, когато играе в първия си мач срещу жената, която скоро става нейната най-голяма съперница на корта, а именно сестра ѝ Серина, която тогава е само на 16.

Двете се срещат на Australian Open през 1998 г. Винъс печели този мач в няколко сета, след което печели и реванша, последвал по-късно същата година на Откритото първенство на Италия.

От този момент нататък сестрите превзеха света на тениса, като революционизираха играта и прибраха безпрецедентен брой титли и трофеи. Комбинирано, те са спечелили 122 финала на сингъл, включително 30 титли от Големия шлем, и са спечелили над 175 милиона долара.

И макар да се считат за съперници на корта, те всъщност са много близки – заедно са спечелили 22 титли на двойки като съотборнички, 14 от които са в състезания от Големия шлем.

Но защо сестрите Уилямс доминират в света на женския тенис?

Дали е заради свръхестествен талант или е заради отдадеността на техния баща Ричард, който им налага едно дисциплинирано детство, без което обаче те вероятно никога нямаше да са звезди в спорта.

Интересното е, че Ричард никога не се е интересувал от тенис преди децата му да се родят. Всичко започнало един ден докато той си седял вкъщи и загледал предаване за престижното Открито първенство на Франция „Ролан Гарос“. Той не се впечатлява толкова от акта на удряне на топка напред-назад по корта, колкото от невероятната атлетичност и решителност на състезателите.

Освен това той е впечатлен от паричната награда – 40 000 долара за победителя в турнира, което най-вече предизвиква интереса му. От този момент нататък Ричард решава, че ще отгледа шампионки-тенисистки, без значение какво трябва да вложи в постигането на тази цел.

Той има доведени деца от предишен брак на съпругата си, които също опитва да въведе в тениса, но бързо става ясно, че ще има по-голям шанс да превърне в спортистки от класа собствените си дъщери – Винъс и Серина.

Местните си спомнят, че Винъс и Серина държали тенис ракети още в бебешките си колички, докато родителите им играли в началото на 80-те години, научавайки играта, така че да могат да я предадат на дъщерите си.

Самият Ричард преди това е бил състезател по американски футбол в родния си град в Луизиана, така че е притежавал нужните атлетизъм и дисциплина, които да възпита у момичетата. Винъс получава първите си истински уроци по тенис, когато е едва 4-годишна. Серина също се включва скоро, като самата тя се е молила да играе.

Двете сестри почти никога не напускали корта, като тренирали от 6 часа сутринта преди училище, а след училище тренирали до тъмно. Понякога те трябвало да върнат 500 ретура, за да си легнат вечер.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Student Nook (@raydeenl)

Малко след раждането на Винъс семейство Уилямс се премества в родния град на Орацен (майката на Винъс и Серина) – Сагино, Мичиган, където Серина се ражда през 1981 г. Те се завръщат в Калифорния няколко години по-късно, тъй като в Сагино са живеели в квартал на работническата класа, който бил тормозен от наркотрафиканти и насилие. Бандите били склонни да ходят по местните паркове и тенис кортове, като обикновено ги разрушавали. Ричард често трябвало да спори и дори да се бие с членовете на бандите, за да му отстъпят време на корта.

Това му коствало счупени ребра и 10 избити зъба. Той разказа в мемоарите си от 2014-та следното: „Отне ми две години и почти унищожиха тялото и духа ми. Но тогава нищо от това нямаше значение за мен. Важното беше кортовете да ни бъдат на разположение.“

Не само, че Ричард успява да се пребори с бандите, но някои членове от нея му стават неофициални пазачи по време на дългите и изтощителни тренировки. През 2015 г. той каза пред CNN, че бели деца, които тренирали на същите кортове, са се подигравали на дъщерите му. Освен това споделя, че членовете на бандата са му правили забележка за това колко строго се е държал с дъщерите си.

„Един ден те дойдоха при мен и ми казаха, че не трябва да говоря с Винъс по този начин... а аз им казах, че ще направя това, което искам да направя.“ Той си спомня: „Критиката е едно от най-великите неща, което можем да преживеем. Винъс и Серина надживяха всяко препятствие, разсейване и опасност по пътя си, докато работеха върху себе си.“ Докато тренирали момичетата дори чували изстрели от огнестрелни оръжия да се чуват в квартала им.

„Отначало си мислех, че някой пуска фойерверки или спуква балони, но след като научих от какво е този звук, бях разтърсена“, написа Серина в автобиографията си от 2009 г.

Преместването на семейството на юг, позволява талантът на сестрите да процъфти. През 1991 г. семейство Уилямс се мести в Комптън, Калифорния (предградие на Лос Анджелис), за да могат Винъс и Серина да тренират на пълен работен ден. Вече било очевидно, че двете са супер талантливи и че им предстои да постигнат велики неща в спорта.

Те са вербувани в района на Палм Бийч от треньор на име Рик Мачи (откривател на тенисистката Дженифър Каприати), който по-рано ги вижда и решава, че те имат забележителен потенциал. Когато Винъс и Серина не тренират с Мачи, те играят на местните кортове с баща си и майка си, като кортовете отново били изтъркани и изпочупени, макар този път без куршуми и бандити.

Това, което ме впечатли при Винъс и Серина, беше огромното желание“, казва Мачи пред „Палм Бийч Поуст“ през 2017 г. „Те вярваха, че трябва да спечелят всяка точка, да не позволяват на нито една топка да мине покрай тях.“

Въпросният професионален треньор работи в тандем с Ричард, който е най-строг към дъщерите си, изисквайки повече и повече от тях всеки ден. „Половината от времето той им биеше лоши, неудобни топки, така че момичетата да трябва да тичат по-бързо и да се навеждат по-надолу“, спомня си Мачи.

И двете сестри не са се състезавали в юношески турнири, докато не станали достатъчно големи за женския тенис. Те избягват традицията на повечето тенисисти да се движат към върха, минавайки през младша възраст. Но пък стават професионалистки забележително рано – Винъс става професионалистка само на 14 години, през 1994 г., а Серина последва примера ѝ година по-късно.

Останалото е история...

През ноември 2016 г. сестрите пътуват обратно до Комптън, където преустроиха старите кортове, на които са тренирали когато са били деца, те пък бяха кръстени на имената им, в тяхна чест.

Серина продължава да е топзвезда в женския тенис, въпреки че вече самата тя е майка. Интересното е дали дъщеря ѝ Олимпия ще тръгне по нейните и на сестра ѝ стъпки в големия спорт.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

МисиРка ( преди 3 години )
Серина и Винъс Уилямс: Как баща им ги направи тенис легенди - Като им разказа за действието на мъжките хормони върху женското тяло !!!Ей от години се мъча да направя бицепс като поне на по-слабата сестра !!!!!Мъж съм!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар