IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стела Тенант: Аристократката супермодел, която се предаде на депресията

15 януари 2021 18 00

Британската муза на Карл Лагерфелд сама сложи край на живота си месеци след развода си

БГНЕС

БГНЕС

Преди броени дни британският супермодел Стела Тенант сложи край на живота си. Оказва се, че 50-годишната красавица е страдала от психични проблеми и след като дълго време се е борила със заболяването си, в крайна сметка „се е почувствала неспособна да продължи“, казват в изявлението си членовете на нейното опечалено семейство.

Засега не е ясно как точно Стела, която беше една от най-любимите музи на Карл Лагерфелд, е отнела живота си. Знае се, че е починала в дома си в Дънс, Шотландия, на 22 декември.

Супермоделът можеше да се похвали със знаменита кариера на модния подиум. Тя участваше в многобройни рекламни кампании и ревюта за брандове като Calvin Klein, Chanel, Hermes, Burberry и Versace.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ?????? (@andreatakesvogue)

 

Стела е била известна в модните среди като креативна и интелигентна личност. Тя имаше и аристократично потекло – беше внучката на Андрю Кавендиш, 11-ият херцог на Девъншир.

Източник, близък до семейството на Стела, разкрива, че тя така и не е преживяла развода си с бившия си съпруг Дейвид Ласнет, от когото има четири деца – Марсел, Сесили, Жасмин и Ирис, които са на възраст между 15 и 22 години.

Стела има зад гърба си множество корици за списания като Vogue, Marie Claire, ELLE и др. Може би най-интересният факт за нея е, че е един от първите супермодели на 90-те, който налага андрогинната визия и бунтарския дух. В епоха, в която супермоделите са изключително секси и женствени (поколението на Синди Крауфорд, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста, Хелена Кристенсен, Кристи Търлингтън), Стела налага друг вид естетика със своята къса, черна коса, остри скули, пиърсинг на лицето и стоманеносин поглед.

Модният гуру Карл Лагерфелд пък ѝ приписваше прилика с Коко Шанел, която също е налагала унисекс стила. Карл е споделял, че се възхищава на естествената елегантност. на брюнетката със сини очи.

Стела се оттегля от модата през 1998 г., когато е бременна с първото си дете, но по-късно се завръща и е участвала в редица ревюта до 2019-та година.

Тя е работила и по няколко модни кампании зад камерата. Освен това тя е скулптор по образование – завършила е скулптура в престижния Уинчестър Арт Колидж. Имено там тя си прави пиърсинга на носа за 21-ия си рожден ден. До смъртта си тя е ръководила и луксозна марка за домакински продукти, заедно със сестра си Иси, като са работили от студио в дома си в Беруикшир.

През август стана ясно, че г-жа Тенант се е разделила със съпруга си Дейвид Ласнет след 21-годишен брак. Двамата се срещат, когато тя е на върха на славата си в средата на 90-те, а той тогава работи като асистент на модния фотограф Марио Тестино.

Двамата вдигат бляскава сватба през 1999 г., след което заживяват в имение, близо до това на нейните родители, които пък обитават замък от 16-ти век в Шотландия.

Бившият съпруг на Стела – Дейвид Ласнет пък отдавна е сменил фотографската професия и се е отдал на остеопатията (вид холистична терапия), провокиран от заболяването на сина им Марсел от коклюш, когато е бил дете.

Редица големи имена от модния бизнес изказаха съболезнованията си относно загубата на Стела. „Скъпа моя Стела, аз те обичам и ще ми липсваш толкова, толкова ужасно“, написа дизайнерката Стела Маккартни.

„Каква тъжна, ужасяваща новина сложи край на тази и без това шокираща година“, написаха от модната къща Versace.

Стела Тенант е втората от своето поколение британски модни мега-звезди, която сама съкрати живота си. Нейният приятел – дизайнерът Александър Маккуин се самоуби през 2010 г.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари