IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В чест на 100-ия рожден ден на принц Филип: Кралица Елизабет получи специална роза

10 юни 2021 16 30

Тя ще засади растението в замъка Уиндзор

Снимка: БГНЕС

Днес принц Филип щеше да навърши 100 години.

Кралското семейство дълго време се подготвяше за този юбилей, въпреки продължаващата пандемия. Очакваше се в двореца да се появяват подаръци от цял свят, да има специални празненства и любимите сладки вкуснотии на херцога на Единбург. За съжаление, всичко това остана само мечта, тъй като принц Филип почина на 9 април след претърпяна операция. Все пак духът му остава да витае в кралския двор и 100-ият му рожден ден ще бъде почетен.

Ден преди големия юбилей, кралица Елизабет II получи специална роза, която да засади в семейния замък Уиндзор. Тя е тъмнорозова и е направена специално, за да отбележи навършването на един век от страна на принц Филип. Красивото цвете ще бъде поставено в зоната от градина, която съпругът на кралицата е помогнал да се трансформира.

Розата беше връчена на Елизабет от Кийт Уийд – президентът на кралското градинарско общество. Монархът заяви, че подаръкът изглежда прекрасно и я постави в западната терасна градина на Уиндзор. Филип е изиграл ключова роля в оформлението на градината, като е преструктурирал лехите и е пуснал в експлоатация бронзов фонтан във формата на лотос, който се намира в центъра.

„Въпреки че беше тъжно, беше и удоволствие да дам на Нейно Величество кралицата, покровителката на кралското градинарско общество, роза в чест на 100-годишнината на херцога на Единбург, с която да си спомня за неговия забележителен живот“, казва Уийд в изявление. Той допълва, че отдадеността на Филип за повишаване на обществената информираност относно важността на опазването на околната среда е оставила трайно наследство.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

Същите такива рози ще бъдат пуснати в продажба, като печалбата от всяка от тях ще отиде във фонда The Duke of Edinburgh's Award Living Legacy, който има за цел да помогне на повече млади хора да вземат участие в надпреварата Duke of Edinburgh Award.

Миналия месец най-младият син на Филип и Елизабет – принц Едуард – и съпругата му Софи говориха за емоционалния 17 април, когато беше погребението на херцога. Двойката направи първото си голямо интервю пред The Telegraph Magazine и си спомни за момента, в който всичко около тях е спряло. „Тогава беше дадена заповед към войниците да обърнат оръжието си“, разкрива Софи.

Тази седмица е изключително емоционална и за Елизабет. В събота тя ще бъде придружена от братовчед си принц Едуард, за да наблюдава ежегодния парад в чест на рождения ѝ ден. Наскоро пък монархът стана прабаба за 11-и път, след като принц Хари и Меган Маркъл посрещнаха дъщеря си Лилибет Даяна.

кралица Елизабет

Снимка: Getty Images

По-късно през месеца принц Филип ще бъде почетен и с огромна изложба в замъка Уиндзор. Тогава ще бъдат изложени част от вещите му, включително одеждата, която носи по време на коронацията на съпругата си през 1953 година, някои от персоналните подаръци, които е получавал по време на живота си, както и сувенири от времето, в което е бил член на армията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари