IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Б. Джордан се извини за името на алкохолната си марка

24 юни 2021 17 50

Ники Минаж и много други го накараха да го смени

Снимка: БГНЕС

Майкъл Б. Джордан беше принуден да се извини за името, което е избрал за алкохолната си марка.

Актьорът се включи в спиртната индустрия, като реши да произвежда ром. Той избра името J'Ouvert, но това предизвика гневни реакции в социалните мрежи, а в критиките се включи дори и Ники Минаж. Голяма част от потребителите обвиниха Джордан в културно присвояване и поискаха веднага да смени името.

„Сигурна съм, че Майкъл Б. Джордан не е искал да обиди населението на Карибите. Но сега, когато знаеш къде ти е грешката, промени името на марката си и продължавай да се развиваш“, написа Минаж в Instagram. Изпълнителката, която е от Карибите, обясни, че J'Ouvert е фестивал, който празнува карибската култура. Той се провежда ежегодно в Тринидад, Тобаго и Гренада, като често се отбелязва и по целия свят.

Минаж обаче не беше единствената, която нападна Джордан. „Някой да ми покаже тринидадските корени на Майкъл Б. Джордан. Защото не разбирам нищо от тази работа. Баба му ли прави рома?“, пише един потребител в Туитър. „Моля ви, кажете ми, че Майкъл Б. Джордан не е патентовал думата jouvert. Моля ви, нека това да е шега“, добавя друг.

Всичко започна, след като приятелката на актьора публикува снимка от празненството за официалното откриване на марката. „Честито за пускането на рома ти, скъпи! Толкова се гордея с теб!“, написа Лори Харви в Instagram. Оттогава кадърът се разпространява из всички социални мрежи и се използва като бухалка срещу Джордан.

Според други снимки от събитието, на бутилката с ром е била включена и история за празника J'Ouvert. „Произхождайки от антилския креолски френски термин, означаващ „разсъмване“, J’OUVERT идва от традициите на Тринидад, като тържество на еманципацията, съчетано с карнавален сезон. Създаден на същите тези острови J’OUVERT е почит към всичко това“, пише на бутилката.

Още през септември патентоването на марката създаде проблеми за Джордан. Тогава беше започната петиция, която събра повече от 10 хиляди подписа, която критикува актьора. „Думата J’OUVERT няма никакво значение на чужд език. Ние не сме безсилен народ! Ние сме хора с богата култура, история и любов. Време е да се обединим, за да спрем продажбата на нашата култура на чуждестранни субекти, които не зачитат или не оценяват глобалния ни принос и които не подкрепят и не се отнасят към нашите държави по уважителен начин“, се казва в съобщението към петицията.

Министърът на търговията и икономиката на Тринидад и Тобаго Пола Гопи-Скун заяви, че ситуацията е доста притеснителна. „Първото нещо, което трябва да направим, е да си набавим всички факти, за да разберем къде е истината. След това ще направим необходимото разследване и ще се опитаме да защитим това, което е наше“, каза тя пред Newsday.

Няколко дни по-късно Майкъл Б. Джордан наруши мълчанието си и се извини на всички засегнати страни. „Искам да кажа от мое име и от страна на партньорите ми, че нашите намерения никога не са били да обидим или да нараним култура, която обичаме и уважаваме. Последните дни бяха посветени на слушане, образоване и разговаряне с множество общности“, написа актьорът.

Той добави, че е чул всяка една дума и обеща, че ще промени името на марката си. „Искрено се извиняваме и нямаме търпение да ви представим напитка, от която всички ние ще се гордеем“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

Деси ( преди 2 години )
J'ouvert от френски "аз отварям", как да няма значение на друг език! Превеждсйте си крадени те статии правилно и смислово, не в гугъл!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар