IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиненият в изнасилване Бил Козби беше освободен от затвора

5 юли 2021 09 00

Това реши съдът в Пенсилвания

Снимка: БГНЕС

През последните години в Холивуд се води открита война срещу сексуалните посегателства, насилието над жени и своеволията, които някои властни мъже си позволяват към прохождащи актьори и актриси. Бяха създадени движенията MeToo и Time's Up, към които се присъединиха десетки известни дами от киното и музиката. Постепенно на светло започнаха да излизат разкази от различни жертви на сексуален тормоз, които споделяха, че са се страхували да говорят, защото са предполагали, че никой няма да им повярва.

Първата победа на дамите беше през 2018 година, когато комикът Бил Козби беше осъден на 10 години затвор заради множество сексуални посегателства. Това накара всички да помислят, че Холивуд наистина се променя и в него няма място за престъпници, независимо от тяхната известност и финансово състояние.

Щастието от победата обаче беше доста кратко.

Само 3 години след присъдата на Козби, той излиза отново на свобода по доста странна причина. Оказва се, че комикът е сключил сделка с прокуратурата, в която се съгласява да се признае за виновен по всички обвинения в замяна на по-лека присъда. Така той получава само максимум две години затвор, които изтекоха през 2020-а. „Поради тази причина, присъдата на Козби е премахната и той е свободен“, се казва в съобщението на съда.

След като решението беше взето, говорителят на Козби благодари на съдията. „За това се борихме толкова дълго време. Това е справедливост и това е справедливост за Чернокожата Америка. Това е справедливостта, за която г-н Козби се бореше“, казва Андрю Уайът. Той допълва, че комикът се е позовал на Петата поправка в Конституцията и е използвал правото си на сделка. „На него му беше предложена защита. Той въобще не трябваше да влиза в затвора“.

Защитниците на претърпелите сексуално посегателство веднага изразиха мнението си, след като чуха решението на съда. „Искам жертвите на Бил Козби и на други мъже да знаят, че техният глас се чува. Независимо от това, което се случи днес, е важно да знаете, че вашите гласове павираха пътя за движения като Me Too и други жертви да споделят своята история, особено когато тя включва влиятелни нападатели“, казва Анджела Рос, която е една от дамите, която обвини Козби в посегателство. Тя допълва, че това е тежък удар по всички жертви, но иска да ги увери, че техният глас има значение и никога не трябва да мълчат.

Адвокатката Глория Алред, която представлява 33 жени, обвиняващи комика в сексуален тормоз, публикува изявление след решението на съда. „Решението на Висшия съдебен съвет на Пенсилвания да прекрати присъдата на Бил Козби със сигурност е съкрушително за неговите жертви. Подкрепата ми отива към всички онези, които смело се изправиха пред съда и дадоха своите показания“, казва Глория. Тя допълва, че решението не трябва да бъде приемано като доказателство, че Козби е невинен.

Обвиненията към Бил Козби започнаха още през 2015 година, когато Андреа Констанд разказва, че година по-рано комикът я е дрогирал и изнасилил в дома ѝ. Всичко става, когато той ѝ гостува в къщата в предградията на Филаделфия, за да ѝ дава насоки за кариерата ѝ. Това задейства ефекта на доминото и още над 50 жени разказаха подобни истории, които са се случили през 70-те и 80-те години. Всички те включват упойващи вещества и изнасилване.

Най-младата жертва на Козби е Барбара Боуман, която е била едва на 17 години. Тя твърди, че актьорът е „сипал нещо в капучиното й“, за да може да я дрогира. Двамата се срещнали, за да поговорят за пътя към успеха в киното, като Барбара казва, че е приемала отношенията им само като професионални. Тя дори признава, че е смятала Козби като баща и по никакъв начин не му е правила сексуални намеци.

Най-тежкото обвинения обаче идва от модела Джанис Дикинсън, която твърди, че през 1982 година Козби я е упоил и изнасилил. Според показанията ѝ, той я е поканил в дома си, за да обсъдят предстоящото ѝ участие в шоуто му. Сипал ѝ чаша червено вино, като след няколко глътки усетила, че се замайва. „Последното нещо, което помня, е как той сваля дрехите ми и се качва върху мен. На сутринта бях гола в леглото му“, казва Джанис.

Веднага след като обвиненията започнаха да се трупат, Козби усети силата на Холивуд. Той беше свален от телевизия NBC, след което от Netflix премахнаха комедийното му шоу, а множество водещи заявиха, че повече няма да канят актьора като свой гост. Бил имаше възможност да се защити, когато от NPR го попитаха дали наистина е дрогирал и изнасилвал жени, но тогава той запази пълно мълчание.

Най-интересното е, че през 2018 година съдия Стивън О'Нийл категорично заявява, че Бил Козби не трябва да бъде пощаден заради известността си. „Никой не е над закона заради това къде живеят, колко са богати, как се казват или колко са известни. Ако ви бъде дадена по-малка присъда, това ще отнема от сериозността на престъплението“, казва той, преди да даде 10 години затвор на комика.

Оказва се обаче че Бил Козби излиза на свобода само три години по-късно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари