IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският съд може и да принуди принц Андрю да свидетелства по делото за изнасилване

17 септември 2021 15 00

Възможно е кралица Елизабет да го лиши от кралски задължения

Вирджиния Робъртс обвинява принц Андрю в изнасилването й, докато е била непълнолетна.Снимка: БГНЕС

Синът на британската кралица Елизабет II, принц Андрю, стана обвиняем в скандален процес за сексуално насилие, след като американката Вирджиния Робъртс заведе дело срещу него на 9 август. Оттогава херцогът на Йорк избягва отговорността по всякакъв възможен начин, с надеждата, че делото скоро ще бъде приключено. Но изглежда, че принцът няма да може да излезе на повърхността.

Адвокат, представляващ жертвите на близкия приятел на Андрю Джефри Епщайн, Лиза Блум, заяви, че ако синът на Елизабет II продължи да „избягва и избягва“ случая, тогава британският съд може да го принуди да даде показания. Според Блум „всички са равни пред закона“.

Адвокатът каза, че от британския съдия ще се изисква да наложи споразумение за сътрудничество между Лондон и Вашингтон, което би принудило херцога на Йорк да отговаря под клетва на въпроси, поставени от американски съдия, ако той откаже да го направи доброволно.

„Имаме споразумение за правно сътрудничество между САЩ и Великобритания. Всички, които са съдени, казват, че е несправедливо и не са го направили, но това не е достатъчно“, каза Блум в ефира на радиостанцията.

В съответствие с Хагската конвенция, английската съдебна система ще помогне на американския съд да получи документирани показания от свидетели, пребиваващи в момента в Англия и Уелс.

На въпрос кой ще трябва да принуди херцога на Йорк да присъства в съда на САЩ, адвокат Лиза Блум отговори: „Съдът на Обединеното кралство, в рамките на споразумението за сътрудничество между САЩ и Обединеното кралство, е точно същото като в моята държава, ако е необходим свидетел по дело в Англия, ние ще бъдем задължени да сътрудничим.“

Вирджиния Робъртс, предполагаема жертва на осъдения педофил Джефри Епщайн, заведе дело срещу сина на британската кралица във федералния съд в Манхатън. Тя твърди, че е била убеждавана три пъти в сексуални отношения с херцога на Йорк, когато е била на 17 години.

„Мисля, че принц Андрю се опитва да избегне отговорността, което не е добре за него. В крайна сметка, сега или в бъдеще, съдията ще вземе решение. Богатите хора могат да се качат на самолет, да отлетят и да се скрият зад високи охранявани стени, което често правят. Но това няма да работи вечно“, каза Блъм.

На първото изслушване за сексуален тормоз адвокатите на Андрю се опитаха да убедят съдия Люис Каплан, че производството трябва да бъде прекратено. Адвокатът на херцога на Йорк, г-н Brettler, заяви пред федерален съд в Ню Йорк, че искът, заведен от Вирджиния Робъртс, „не е жизнеспособен и е потенциално незаконен“.

Кралският биограф Анджела Левин разкри намеренията на кралицата по отношение на бъдещето на принц Андрю. Въпреки факта, че Елизабет II изпитва топли чувства към сина си, обвиненията срещу херцога на Йорк не ѝ оставят правото на сантименталност. В момента принц Чарлз настоява да отстрани Андрю от кралските му задължения и най-вероятно кралицата ще подкрепи това предложение.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари