IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ейми Шумър се подложи на сложна операция

23 септември 2021 10 50

Актрисата премахна апендицита и матката си

Снимка: Getty Images

Ейми Шумър се възстановява от претърпяна операция за лечение на ендометриоза. По време на медицинската намеса са били премахнати апендицита и матката на актрисата.

40-годишната актриса, която се подложи на инвитро процедури в опит да зачене второто си дете, разкри за операцията в публикация в социалните мрежи. Ейми говори от болничното легло, а съпругът ѝ Крис Фишер я снима. „Това е сутринта след операцията и матката ми вече я няма. Лекарят намери 30 петънца на ендометриоза, които е премахнал. Отстрани и апендицита ми, защото заболяването е засегнало и него. Имало е доста кръв в матката ми и сега изпитвам болка“, казва Шумър.

Ендометриозата е женско репродуктивно заболяване, при което анормална тъкан расте извън матката. Въпреки че има по-консервативни лечения от хистеректомия – процедура, която Лена Дънам избра през 2018 година – заболяването обикновено се връща дори след отстраняването на засегнатата тъкан. За много жени животът с ендометриоза може да бъде изтощаващ, тъй като може да причини изключително болезнени менструации.

През август Ейми потърси помощ от други жени в Instagram, които са страдали от това заболяване. По-късно обаче тя изтри публикацията си. Видеото, което беше публикувано в събота, беше придружено от напомняне от страна на актрисата. „Ако имате много болезнени менструации, може да имате ендометриоза“, пише тя.

В допълнение към болезнените менструации, тежката ендометриоза може да се разпространи в органи, различни от матката, както се е случило с Ейми. Освен това заболяването може да причини безплодие, като направи матката по-малко възприемчива към ембрион и също така повлияе на качеството на яйцеклетката. Въпреки че Шумър успява да забременее и да роди син – Джин Дейвид Фишер, тя се бори да забременее отново и се подложи на инвитро оплождане в началото на 2020 година.

Ейми винаги е говорила открито за битката си както с ендометриозата, така и с анденомиозата, което е подобно заболяване. Тя също така е коментирала тежката си бременност с Джин, по време на която е страдала от хеперемезис гравидарум – тежко гадене и повръщане – и за трудностите при преминаване през инвитро процедурите.

„Направихме инвитро и то беше наистина тежко за мен. Не мисля, че ще мога да премина през всичко това отново и не мисля, че отново ще бъда бременна. Обмисляхме варианта със сурогатна майка, но мисля, че ще се спрем засега“, казва тя през август 2020 година. Все пак процедурите по инвитро се оказват успешни, като Крис и Ейми решават да замразят получения ембрион за по-късен етап.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари