IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селма Блеър след трансплантация на стволови клетки: Чувствам се като нов човек

26 октомври 2021 09 00

Актрисата говори за борбата си с множествената склероза

Снимка: Getty Images

След като получава диагнозата множествена склероза през 2018 година, Селма Блеър говори постоянно за висотите и паденията в живота с болестта.

През 2019 година симптомите, свързани с нейната специфична форма на дегенеративно неврологично заболяване, достигнаха преломна точка за актрисата, като често причиняваха проблеми с ходенето и говоренето. За да помогне за по-бързото рестартиране на имунната си система, Блеър се подложи на рискована двумесечна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Blair (@selmablair)

В новия си документален филм „Представяме Селма Блеър“, режисиран от Рейчъл Флейт, актрисата споделя нефилтрираната страна на животоспасяващата процедура, преди която ѝ е било казано да си направи планове за смъртта. „Това беше много труден период в живота ми. Хората не споделят колко емоционално изтощително може да бъде. Но аз искам да разкажа истината за множествената склероза. За мен е важно хората да видят какъв е животът с подобно хронично заболяване“, казва Блеър пред списание People.

Процедурата по трансплантиране на стволови клетки е била съставена от седем стъпки, които включвали агресивен курс на химиотерапия под лекарското наблюдение на д-р Ричард Кент, както и дълго емоционално и физическо възстановяване. Година след това Блеър споделя, че е забелязала „огромни подобрения“ в движението и ежедневието си.

В момента множествената ѝ склероза е в ремисия, но актрисата споделя, че не е напълно излекувана, тъй като все още няма лек за болестта. „Постоянна умора все още е най-големият ми проблем“, казва Селма и допълва, че постоянно се опитва да намери начин как да прекарва повече време с 10-годишния си син Артър.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Blair (@selmablair)

„Стъпка по стъпка работя над това. Не мога да кажа, че тичам със сина си, но все пак мога да вървя бързо до пощенската кутия“, казва Блеър. Допълва, че в момента играе футбол с Артър, но в много по-бавна версия от истинския спорт. През последната година актрисата е работила и с вокален терапевт и фитнес треньор, които да ѝ помогнат да подобри говора и баланса си. Като резултат, тя се е научила как да контролира леките пристъпи на тялото си.

„Моята версия на множествена склероза наистина обърква ума. Симптомите се задействат от личните ми емоции, страх, адреналин, както и от светлина и звуци. В момента работя над тези неща. Ако ме видите, че треперя, значи нервите ми са достигнали своята висота. Свиването на топка и рестартирането на ума ми помага. Или пък скачам в студен басейн и започвам да плувам“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Blair (@selmablair)

Битката с болестта е ежедневие, но Блеър е решена да продължи да говори за състоянието си, за да информира света за него и да премахне стигмата около хората, които са в нейното положение. „Имам хора около себе си, които използват инвалидни колички и са се превърнали в мое вдъхновение за увереност и самочувствие. Те са светлината, която ме спасява и които са радетели на промяната“, казва актрисата.

Джина Мърдок – главен изпълнителен директор на Асоциацията на хората с множествена склероза – казва, че активизмът на Блеър има потенциала да спаси животи. „Тя говори за всичките предизвикателства – добрите и лошите. Този честен подход е изключително полезен, за да се разкаже истинската история на болестта и ежедневните препятствия, които тя поставя. Селма Блеър използва платформата си, за да се свърже с хората и да им вдъхне кураж, както и да образова всички онези, които не знаят за множествената склероза. Тя е чудесен подарък за нашата общност“, споделя Мърдок пред People.

Междувременно Блеър се надява нейната откровеност относно проблемите ѝ да помогне на онези, които страдат от множествена склероза и имат чувството, че никой в света не ги разбира. „В момента се опитвам да създам любовна история с живота. Нещата се нареждат за мен. Наистина се чувствам като нов човек“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Selma Blair (@selmablair)

„Представяме Селма Блеър“ вече е в избрани киносалони и е достъпен в платформата Discovery+.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари