IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мако – принцесата, която се отказа от титлата си заради любовта

26 октомври 2021 16 30

Тя се омъжи за Кей Комуро и стана обикновена японка

БГНЕС/Getty

БГНЕС/Getty

Бракът между принцеса Мако и адвоката Кей Комуро вече е факт! След близо три години, прекарани в чакане и натиск от страна на семейството ѝ да се откаже, наследничката на императорския кралски двор на Япония подписа със своя избраник без благородническо потекло. Така тя доказа, че може да се откаже от своята титла и да живее като обикновена гражданка заради своята студентска любов.

Сватбата на известната двойка, наричана още японските Хари и Меган, се е състояла рано сутринта на 26 октомври, в Токио, както бе обявено по-рано.

Служител на Императорската агенция за домакинствата е регистрирал съюза между двамата. „Брачните документи бяха представени и приети“, съобщава AFP и уточнява, че бившата принцеса е казала „ДА“ на обикновена церемония, като няма да приеме над 1,3 милиона долара, полагащи ѝ се след това.

След бракосъчетанието, държавната телевизия показа кадри как принцесата пристига в императорския дворец, за да съобщи за това, че вече е г-жа Комуро. Там тя се е сбогувала с родителите си, както и с по-малката си сестра. На снимки се вижда как единствено тя я прегръща за довиждане. Предния ден Мако е посетила и баба си и дядо си – император Акихито (който абдикира) и съпругата му Мичико.

„Наясно съм, че има различни възгледи за нашия брак. Много съжалявам за тези, (на) които сме създали проблеми...“, коментира булката, цитирана от Reuters. Изданието отбелязва, че на необичайно откровена пресконференция след регистрирането на брака, тя е разказала за бъдещите си планове със своя „незаменим“ съпруг, с който иска да изгради щастливо семейство.

принцеса Мако,

БГНЕС

Пред медиите Мако признава, че четейки различни публикации за себе си и своя годеник, най-вече пълни с невярна информация, се е депресирала.

„Искам да прекарам единствения си живот с тази, която обичам. Тъжно ми е, че Мако не се чувстваше добре нито физически, нито психически заради фалшиви обвинения“, коментира от своя страна Кей Комуро.

Любов от студентската скамейка

Двамата се срещат за първи път през 2012 г., като студенти в Международния християнски университет в Токио. Пет години по-късно се сгодяват, като трябва да сключат брак през 2018, но плановете им се променят. Според японските медии, първопричина за това са финансовите затруднения на майката на Комуро. По-късно от императорското семейство настояват бъдещите младоженци „да обмислят по-задълбочено брака“ и „да се подготвят достатъчно“, но източници твърдят, че те искат да ги разделят, защото адвокатът е обикновен човек и не е на нивото на принцесата.

принцеса Мако,

БГНЕС

Какво още не знаем за принцеса Мако, отказала се от титлата си?

Принцеса Мако от Акишино е родена на 23 октомври 1991 г. Тя е първото дете на престолонаследника на японското императорско (следващият в редицата за трона) семейство принц Фумихито и съпругата му – принцеса Кико. Племенница е на император Нарухито и най-голямото внуче на почетния император Ахито и императрица Емерита Мичико.

Има по-малка сестра – принцеса Како (26 г.), както и 15-годишен брат – принц Хисахито, който е на второ място в редицата за трона.

Мако учи първо в известното училище Gakushūin, създадено първоначално за наследниците на японската благородническа класа. По-късно продължава образованието си в Международния християнски университет в Митака, Токио, където записва „Изкуство и културно наследство“ и получава бакалавърска степен. През 2014 г. принцесата се дипломира с японски национален сертификат по кураторство. Така става специалист по артефакти, планира, организира и представя изложби, прави реставрации, попълва и съхранява колекции и други.

Наред с основната си дейност като студентка, Мако посещава Университетски колеж Дъблин през 2010 г., за да учи английски език. През 2012-а тя записва едногодишно обучение по „История на изкуствата“. А през септември 2014 г. продължава в университета в Лестър, където учи за магистърска степен по „Художествени музеи и галерии.

Когато е по-малка, принцесата се появява рядко в общественото пространство, като нейни снимки биват споделяни само на официални празници на семейството ѝ. По-късно, като тийнейджърка, медиите започват да пишат за интереса ѝ към изкуството. А след като се запознава с бъдещия си съпруг през 2012, я преследват за интервюта навсякъде.

Заради контрола над нея и писанията в пресата за бъдещия ѝ брак, определян в графата под въпрос, принцесата получава посттравматично стресово разстройство. Благодарение на специалисти, малко преди пристигането на Кей Комуро в Япония за сватбата, тя успява да го преодолее. Според източници на The ​​Japan News, психиката ѝ започва да се клати още през 2018 г., когато тя разбира, че обстоятелствата не позволяват тя веднага да сключи брак.

принцеса Мако,

БГНЕС

Накрая Мако пренебрегва онова, което се иска от нея от страна на императорското семейство, критиките на обществото, коментарите в медиите за финансовото състояние на годеника ѝ, както и твърде смелата му прическа.

„В страна като Япония, където външният вид играе голяма роля за впечатленията на хората, някои смятат, че новата му прическа е допълнително доказателство, че той не е годен да се ожени за принцеса Мако“, пише BBC.

И заживели щастливо...

Точно както в приказките, след множество изпитания, принцът идва (но не на бял кон, а със самолет), за да спаси красивото момиче от ръцете на злите магьосници. В случая двамата се отправят към Ню Йорк, за да заживеят като обикновени хора и да работят, изкарвайки прехраната си.

Все още не се знае кога точно семейство Комуро ще пристигне в САЩ, но едно е ясно – първото нещо, което бившата принцеса ще направи, е да подаде документи за американски паспорт. Предстои и да разберем дали тя ще практикува в сферата на изкуствата и има ли планове скоро да стане майка. Според някои залози, тя ще се опита да се устрои и докаже на своето семейство и японския народ, че може да живее скромно, но щастливо.

принцеса Мако,

БГНЕС

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари