IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е съдбата на „резервните“ в кралското семейство?

28 октомври 2021 10 40

Принц Хари е един от тях

Снимка: БГНЕС

Напускането на принц Хари от двореца е възможно да е предрешено още преди появата на Меган Маркъл в живота му. Факт е, че херцогът на Съсекс е най-малкият син на принц Чарлз, първият в редицата за трона, което означава, че той е така нареченият „резервен“ претендент за трона.

„Резервните“ или братята и сестрите на тези, които са пряко на линия за трона, често срещат трудности при определянето на позицията си в семейството. Обикновено достигат невероятни нива на слава, но почти никога крайната им цел не става реалност.

„Те са известни от раждането си, независимо дали им харесва или не. С наследник и „резервно“ получавате едно дете, което е родено за основната работа, и друго, което вероятно ще порасне, чувствайки се като дубльор.

Той научи всички реплики, познава ролята си много добре, но в крайна сметка осъзнава, че никога няма да излезе на сцената“, казва писателката и блогърка Хедър Кокс.
Съавтор на книги за живота на кралските наследници, The Heir Affair и The Royal We, смята, че е много трудно за някого, който е със статут „резерв“, да издържи на такова повишено внимание.

В случая на Хари той следва същия път като покойната сестра на баба си, кралица Елизабет II, принцеса Маргарет. Маргарет, поради своята изгодна позиция и екстравагантно поведение, което е необичайно за членовете на кралското семейство, по едно време стана мишена на папараците. Принцесата беше много противоречив член на британското кралско семейство.

„Маргарет често напомняше на по-голямата си сестра, че би било по-добре да стане кралица, защото беше човек, който е общителен и роден лидер. Елизабет може и да се е съгласила с нея, но постоянно напомняше, че наследяването е структурирано по различен начин. Британската монархия не е състезание за таланти“, казва кралският историк и писател Лесли Карол.

Въпреки предизвикателното си поведение Маргарет винаги поддържаше връзка с Елизабет, докато Хари и Уилям дори не говорят, твърдят запознати.

Подобно на Маргарет, кралското минало на принц Хари не е безупречно. Той стана известен с шумните си партита, а името му непрекъснато влизаше в заглавията на жълтите медии, което създаваше много неприятности на двореца, особено в началото на 2000 г.

„Кралският първенец винаги може да получи цялата слава, но роденият втори се ползва с повече свобода. Когато Хари стане възрастен, той ще разбере колко му е провървяло, че не е първият“, сподели в едно от своите интервюта покойната принцеса Даяна.

Историята е позната на много „резервни“ членове на кралското семейство, които също като принц Хари се запомнят с дръзките си лудории. Никой от тях обаче не напусна завинаги двореца.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари