IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Зукърбърг и съпругата му бяха обвинени в тормоз

29 октомври 2021 14 50

Бившите им икономи ги съдят за неизплатени задължения

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Марк Зукърбърг и съпругата му Присила Чан бяха обвинени от двама бивши икономи, които твърдят, че са били сексуално тормозени и дискриминирани от техни колеги, като в същото време не са получили обещаното им възнаграждение по време на работата им за богатото семейство.

И двете жалби са подадени миналия месец в съда в Сан Франциско и посочват собственика на Фейсбук и 36-годишната му съпруга като обвинени заедно с още няколко корпоративни субекти, свързани със семейството.

Едната жалба е подадена от Миа Кинг, която е описана като чернокожа жена и член на ЛГБТИ общността, работила от май 2018 до февруари 2019 за компанията Limitless Specailty Serveces, която осигурява защитата на семейство Зукърбърг. Втората жалба е от анонимен гей мъж с епилепсия, който е описан като Джейн Доу. Той е работил за Household Operations Manager от януари 2017 до март 2019 година.

В обвинението си Кинг твърди, че е била „субект на постоянен сексуален и расистки тормоз и дискриминация“ от свои колеги, включително „постоянни коментари, че е от гетото“ и неприлични коментари относно гърдите ѝ. Тя допълва, че коментари относно хомосексуални служители постоянно са били правени в нейно присъствие. В един момент Кинг подава оплакване относно държанието на колегите си, но получава отговор, че „трябва да се държи според ситуацията, защото мъжете са лидери тук и мъжете държат властта“. В допълнение към тези твърдения, Миа казва, че никога не е била компенсирана за извънредното си работно време.

В своето обвинение Джейн Доу твърди, че по време на неговото назначение, той е бил неоправдано обиждан, осмиван, унижаван, опипван и сексуално насилван. Работата му е включвала да наблюдава и да управлява няколко от имотите на семейство Зукърбърг. Доу казва, че често е работил над 40 часа на седмица и повече от осем часа на ден – време, за което не е бил компенсиран.

Доу, който казва, че „понякога изпитвал треперене и слабост в ръцете и краката“ заради епилепсията си, твърди още, че помолил да не носи тежки и големи предмети, както и да си взима малки почивки по време на дългите смени. Според него, тези молби не били удовлетворени.

Бен Лаболт – говорител на семейство Зукърбърг – казва, че след няколко седмици на разследване на тези твърдения, те не са били доказани. „Всички ние приемаме обвиненията в неетична работна среда много сериозно и винаги разследваме внимателно всяко едно от тях. Силно вярваме, че тези работници са били третирани честно и с уважение, като семейството е убедено, че ще победи тези твърдения“, допълва той пред списание People.

Лаболт обяснява, че твърденията са били анонимно пуснати до медиите още преди две години и ги обявява за напълно неверни. Говорителят се надява, че обвиненията бързо ще бъдат отхвърлени и работата ще продължи с пълна сила.

Адвокатската фирма, която представлява Кинг и Джон Доу, казва в официално съобщение, че бившите служители нямат търпение да упражнят конституционното си право да чуят истината. И двамата са поискали жалбите им да бъдат разгледани пред жури.

Засега нито Зукърбърг, нито Чан, нито който и да било от другите обвинени са отговорили на твърденията. Дата за делото също не е посочена. Представители на Фейсбук също не са коментирали ситуацията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари