IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Елизабет II изтънчено наказа принц Андрю и принц Хари?

20 януари 2022 11 00

И за двамата кралски роднини това ще бъде публичен срам

Снимка: БГНЕС

Британската монархия има дълга традиция да връчва възпоменателни медали на военния персонал на важни за държавата годишнини.

Стана известно, че тази година подобни награди няма да получат двама опозорени членове на кралското семейство – принц Андрю и принц Хари.

Първият възпоменателен медал е направен в чест на 50-годишнината от управлението на кралица Виктория през 1887 г. Подобни награди бяха връчени в чест на сребърния юбилей от управлението на Елизабет през 1977 г., златния юбилей през 2002 г. и диамантения юбилей през 2012 г.

Медалът се дава на членове на кралското семейство, заемащи почетни длъжности във въоръжените сили, както и на ветерани, получили Георгиевски кръст и Кръст Виктория.

Кралицата лиши принц Андрю и принц Хари от техните платинени юбилейни медали.

Херцогът на Йорк беше лишен от военните си титли и кралското покровителство поради съдебно производство по делото за сексуално насилие над американката Вирджиния Джуфре. И въпреки че Андрю отрича вината си, а адвокатите му настояват за невинността на принца, той трябва да бъде съден.

„С одобрението и съгласието на кралицата, военната принадлежност и кралското покровителство на херцога на Йорк са върнати на кралицата“, написаха от Бъкингамският дворец миналата седмица в официалното си обръщение към британците.

Принц Хари се отказа от трите си почетни титли, след като потвърди, че той и съпругата му Меган Маркъл нямат намерение да се връщат към кралските задължения.

„Почетните военни назначения и кралското покровителство, държани от херцога и херцогинята, ще бъдат върнати на Нейно Величество и преразпределени между работещите членове на кралското семейство“, съобщиха от двореца през 2021 г.

Според експерти, с действията си Елизабет II е решила да накаже фино роднини, които позорят честта и достойнството на британската монархия. Разбира се, за принц Андрю и принц Хари това неминуемо ще доведе до обществен позор.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари