IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари за принцеса Даяна: Тя създаде емпатия и разбирателство в света

10 февруари 2022 16 30

По-малкият син на покойната принцеса говори за борбата ѝ срещу стигмата около ХИВ

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Принц Хари обедини сили с ръгбиста Гарет Томас, който през 2019 година обяви, че е ХИВ позитивен, в подкрепа на Националната седмица за тестване за болестта във Великобритания.

Говорейки с Томас, който създава кампанията „Атакувай ХИВ“, чрез видео чат от дома си в Калифорния, херцогът на Съсекс разкрива какво е чувството да продължава осведомеността около болестта, 35 години след като майка му принцеса Даяна отвори първото отделение за борба с ХИВ/СПИН в болница в Лондон. Мястото е специално предназначено да се грижи за пациенти, носители на вируса.

37-годишният принц Хари отбелязва, че в разгара на епидемията от СПИН рекламите и слоганите са се опитвали да „заклеймят“ хората с ХИВ и дори онези, които само говорят за болестта.

Даяна Getty

Снимка: Getty Images

„Това, което майка ми направи, както и много други хора по онова време, беше да разбие тази стена. Да отвори вратата и да каже „Не“. Когато хората страдат, ние трябва да се образоваме и ако има стигма, която заобикаля това страдание, ние трябва да започнем да говорим повече за него“, казва Хари. Според него, това е накарало обществото да се почувства малко неудобно от държанието си и да започне да говори все повече за проблема.

„Това, което мама започна преди толкова много години, беше да създаде емпатия и разбирателство... но също така и любопитство, което смятам, че е много важно“, допълва принцът.

Хари казва, че повечето хора са били в „блажено неведение“ относно болестта, защото не са вярвали, че могат да се заразят. Въпреки че знае, че не е в рискова група, той се е тествал няколко пъти за ХИВ, за да покаже на останалите, че няма нищо страшно или срамно. „Това със сигурност ще спаси живот или, най-малкото, ще насърчи някого, който живее в страх, да излезе напред и да разбере състоянието си, което може да спаси живота му“.

принцеса Даяна

Снимка: Getty Images

Гарет Томас се е заел с мисията да образова все повече хора относно ХИВ, да развенчае митовете и да премахне стигмата около болестта. „Няма нищо страшно, ако разбереш какво наистина означава да живееш с ХИВ през 2022“, казва той. Ръгбистът благодари на принц Хари за дългогодишната му подкрепа в борбата срещу болестта.

Като част от дейността си, Хари се подложи на публичен тест за ХИВ през 2016 година. Тогава към него се присъедини и Риана, като тестът беше направен в родния ѝ Барбадос. „Бях много развълнувана да разбера, че тестването е толкова лесно, а резултатите излизат много бързо – можеш на място да разбереш какъв е статусът ти и всичко е много дискретно“, каза Риана по това време.

Хари и

Снимка: Getty Images

След проявата си с Риана, Хари каза „Младото поколение, което идва, иска да говори за това, но все още има тази стигма. Ако тестването ни се нормализира и направи разликата, дори малка разлика, тогава работата е добре свършена“.

Преди това принцът и Гарет Томас помогнаха да се подчертае необходимостта от повече разбиране за ХИВ вируса. „Да се изправиш и да си направиш тест е истински признак на храброст и показва, че този човек наистина иска да предаде съобщение на общността“, каза тогава ръгбистът.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари