IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наследницата на Дявола: Животът на Матрьона, дъщерята на Распутин

21 май 2022 18 00

Вижте през какви перипетии се е сблъскала наследницата на прочутия руски лечител

Снимки: GettyImages

Матрьона Григориевна е дъщеря на легендарния Распутин, а нейният живот е дълъг и наситен със събития. Тя е била с баща си до самия му край и е идентифицирала тялото след убийството му. В изгнание тя живеела в съседство с мъжа, който отнел живота на баща й.

Григорий Распутин е ярка личност - стар лечител с дарбата на провидението, приятел на царското семейство Романови и в резултат на това цел за всички противници на монархията.

Семейството на Распутин

През 1887 г. Григорий Ефимович се жени за селянката Прасковя Дубровина, от която има седем деца. Само три от тях обаче са оцелели - Дмитрий, Матрьона и Варвара. Специално за семейството си Григорий Ефимович построил двуетажна къща, най-голямата в село Покровски. И веднага след това тръгнал на пътешествие. По-късно Матрьона си спомня, че майка й е била добра домакиня, гледала е къщата и децата, а също и с достойнство „издържала всички трудности, свързани както с живота с баща й, така и с раздялата“. Прасковя работела усилено и не се интересувала особено от духовни неща, които занимавали съзнанието на съпруга й. Чула слухове за някакъв скитник-лечител, но не можела дори да си помисли, че става дума за Григорий.

Распутин рядко посещавал родното си село. Но когато идвал, прекарвал цялото си време с любимите си деца. При едно от тези посещения Григорий Ефимович смаял семейството си с новината, че ще се премести за постоянно в Санкт Петербург. Прасковя Фьодоровна приела новината с характерното за нея смирение. Тя пуснала съпруга си, а самата тя продължила да живее и да води домакинство в Покровски. Най-големият син Дмитрий решил да остане близо до застаряващата си майка. Но младите момичета - Матрьона и Варвара, тръгнали с баща си.

Най-вероятно самият Григорий е настоял за това. Чувствал като своята отговорност живота на дъщерите си, и искал да ги защити. И той имал обективни причини за тревога. Веднъж, обратно в Сибир, Матрьона била нападната от втория баща на приятеля си, който искал да я изнасили. За щастие Распутин бил наблизо и отблъснал изнасилвача, но получил сътресение след удар с брадва в главата.

Магическият Санкт Петербург и едно момиче от село

Матрьона споделя, че първото пътуване с влак в живота й я е довело до неописуема наслада. Тя била само на 10 години и се возела с баща си в отделно купе, а на масата им били сервирани ястия, които никога не опитвала преди.

Санкт Петербург изглеждал някакъв магически свят за момиче от обикновено селско семейство. Луксозен интериор, посещения на театри и скъпи подаръци от почитатели на баща й... Матрьона трябвало да свиква с всичко това много дълго време. Распутин мечтаел да отгледа истински „дами“ от дъщерите си - наел най-добрите учители за тях, не им позволявал да ходят в кухнята и постепенно ги въвел в кръга си от познати. От друга страна той се грижел с твърда ръка за момичетата си.

"Като всяко друго момиче, намерих много начини да заобиколя строгостта, признава Матрьона в мемоарите си. - Най-често се разхождахме с Маруся Сазонова (дъщеря на държавен служител, приятел на Распутин – бел.ред.) покрай Невски и се правехме, че гледаме витрини. Разбира се, използвахме ги като огледала, за да видим как младите мъже ни следват. Невинен флирт. Нито в моята, нито в главата на Маруся не можеше да дойде мисълта, че можеш да спреш и да заговориш млад мъж на улицата".

Не всички познати на баща й обаче подкрепяли Матрьона и Варвара. Те не изразявали открито неодобрение, но шепнели зад гърба, че дъщерите на Распутин са твърде пълни и небрежни за светски дами.

„Хората около мен не ми позволиха да забравя за селския произход", разказва Матрьона.

В царския дворец на Романови

Тя развила особено топли отношения с царица Александра Фьодоровна и нейните деца. Въпреки че първото посещение в двореца, според дъщерята на Распутин, почти й причинило нервен срив. Царските деца й се стрували като порцеланови кукли в луксозна къща, тя била напълно изгубена. Но тогава Алексей и майка му й се притекли на помощ. Обяснявали на селското момиче какви прибори да използва, разговаряли за тънкостите на дворцовия етикет. Матрьона се превърнала в център на вниманието на всички, които сядали на масата.

"Царските деца искаха да знаят всичко за мен - в кое училище уча, кой ме сресва и облича, имам ли механични играчки, как се казва нашата крава в Покровски".

Постепенно Матрьона се отпуснала, усещайки искрения интерес и подкрепата на семейство Романови. Впоследствие царските дъщери станали нейни приятелки, а Александра Фьодоровна всъщност заменила собствената й майка.

Слухове и опити за убийство на Распутин

Междувременно към силната слава на Распутин започнали да се добавят мръсни слухове за неговите „твърде близки“ отношения с царицата и влиянието на лечителя върху политическите решения на Николай II. Много хора не го харесвали. Така започнал да се формира кръг от хора, които планирали убийството на Григорий Ефимович. Били направени няколко опита да отнемат живота му и голямата му дъщеря Матрьона се превърнала в инструмент, с който заговорниците искали да се сближат със семейството му. По-късно тя описва един такъв случай в книгата си.

Малко преди следващото посещение на Распутин с дъщерите му в Покровское, в къщата им звъннал телефон. Мъжът от другия край на жицата искал да говори с Матрьона и веднага щом момичето го взело, той започнал да й обявява любовта си, като казал, че я е видял на улицата. Тя останала малко изненадана, но непознатият бил упорит и я убедил да продължи телефонния разговор. Започнали да говорят почти всеки ден. „Младият мъж не пестеше ласкавите думи и аз почти се влюбих в него. Но трябваше да кажа, че не мога да го срещна, защото след няколко дни заминавам с баща си за Сибир. Обажданията спряха незабавно“, пише тя в мемоарите си.

По пътя мъж, който се представил като Дейвидсън - репортер на вестник, изведнъж седнал до нея.

„Веднага разпознах гласа - той ми се обаджадаше. Лицето на младежа не ми хареса особено, но бях поласкана, че ме последва. Всичко беше толкова романтично. Не казах нищо на баща си. И до ден днешен съжалявам. Моята глупост доведе до трагедия. Тогава се оказа, че Дейвидсън е един от участниците в покушението срещу баща ми. Веднага след като пристигнахме в Покровское, той отиде при Хиония Гусева, за да завърши подготовката за престъплението", спомня си Матрьона.

Точно на кея Гусева намушква Распутин в корема, но той оцелява. Заговорниците не знаели за това, така че отново изпратили Дейвидсън при Матрьона, която уж искала да напише бележка за опита за убийство в местния вестник. И тогава тя разбрала всичко. Била ужасена, когато разбрала, че самата тя, несъзнателно, помагала да се разбере информация за семейството й на хора, които искали да убият баща й.

След това събитията започнали да се развиват по драматичен начин. Распутин оцелял, но продължил да страда много от последиците от раните си. В допълнение към това той на практика е отлъчен от царския двор, тъй като възгледите му за войната били в противоречие с решенията на Николай II.

Падение и убийство

Възрастният лечител започнал да пие много. Гледали го дъщерите му, които били изключително привързани към баща си.

Впоследствие Матрьона признава, че няколко дни преди убийството на Распутин е усетила странна промяна в него. Григорий Ефимович изпаднал в дълбоко униние и „скитал из апартамента, смазан от тежестта на предвидливостта си“. Той говорел с малко хора. Една вечер написал дълго писмо, запечатал го и казал на Матрьона: „Не го отваряй, докато не умра“. И три дни преди фаталния ден той наредил паричен депозит на името на дъщерите си.

На 16 декември 1916 г. Распутин доброволно се качва в колата, изпратена от конспиратора Феликс Юсупов и кара към смъртта си.

Няколко дни по-късно тялото на старец с многобройни следи от насилствена смърт е открито в снега близо до Петровския мост. Матрьона е извикана за разпознаване. Тази ужасна картина завинаги се запечатала в паметта й: „Спомням си, че отворих устата си, за да изкрещя, но не издадох нито звук“, пише в мемоарите си Матрьона. „Като през мъгла чух протоколния въпрос на следователя Протопопов: „Знаете ли самоличността на починалия?“. Погледнах Протопопов няколко мига, опитвайки се да разбера думите. Веднага след като формалностите приключиха, краката на Матрьона се подкосили. Тя почти не си спомня как се е прибрала вкъщи.

Но ужасите не свършили дотук. Матрьона била извикана на разпит, войниците се отнасяли грубо с нея и се опитвали да разберат само едно - дали починалият й баща е имал любовна връзка с Александра Федоровна, която вече наричали „бившата царица“.

„Беше твърде много. Нервите ми бяха опънати като струни. Смях се истерично”, спомня си тя. Когато войниците разбрали, че няма да разберат нищо от нея, я освободили. След това Матрьона разбрала, че иска да напусне Санкт Петербург - нищо друго не я свързвало с този град, където трябвало да преживее толкова много кошмари. Тя взела сестра си и се върнали в Сибир.

Малко преди кървавата революция Матрьона се омъжила за офицер Борис Соловьов, участник в опита за освобождаване на Николай II по време на сибирското изгнание и последовател на Распутин. Това не било брак, изграден върху любов. И Матрьона, и Борис пишат в дневниците си, че не изпитват романтични чувства един към друг. По-скоро е било съюз на двама съмишленици, които се нуждаят от подкрепа в трудни моменти. Те имат две дъщери, но още преди раждането на второто момиче, семейството емигрира в Европа.

Напускане на родината

Решението да напусне родината не било лесно за Матрьона. Но в крайна сметка това спасило живота й. Брат й и сестра й, които останали в Русия, починали. Сестра й от тиф, а брат й и семейството й, като "зловреднни елементи", били отведени на север, където цялото семейство умряло от дизентерия.

Матрьона със съпруга си и децата си се опитали да се установят в Париж. Борис дори отворил собствен ресторант, но бизнесът не се увенчал с успех - при него идвали само бедни сънародници емигранти, които вечеряли „на кредит“. През 1924 г. съпругът на Матрьона се разболял от туберкулоза и скоро починал. Така дъщерята на Распутин останала сама – без пари и с две малки деца на ръце. Тя не се плашела от никаква работа, служила като гувернантка в богати семейства, за да подобри по някакъв начин положението си.

Да живееш в съседство с убиеца на баща си

Междувременно Матрьона научила, че Феликс Юсупов, един от убийците на баща й, живеел в Париж. И за разлика от овдовялата жена, той се установи; перфектно в изгнание. Заедно със съпругата си той създал модната къща IRFE, която била особено обичана от парижаните. Но Матрьона не мечтаела за отмъщение. Тя, подобно на много от нейните сънародници, които емигрирали, се опитала да забрави всички стари борби и се научила да живее в нови условия. Въпреки това през 1928 г. Феликс направил нещо, което наранило Матрьона. Все още наслаждавайки се на безнаказаността си за извършеното престъпление, той публикувал книга, в която, наслаждавайки се на подробностите, разказва как той и приятелите му са изпратили Григорий Распутин в отвъдното. Творбата била публикувана в голям тираж и донесла на Юсупов много добър доход.

Матрьона събрала цялата си воля в юмрук и отишла в съда. Тя заявила, че ще възстанови името на баща си и ще съди убиеца му за обезщетение. Разбира се, случаят предизвикал голям шум сред парижката общественост. Но за изненада на Матрьона, по-голямата част от сънародниците й емигранти застанали на страната на Юсупов. И съдът отказал да й помогне, защото убийствот на Распутин е извършено в друга държава и е извън френската юрисдикция. След това пътищата на Матрьона и Феликс се разделили завинаги.

Работа в цирк

Матрьона все още се нуждаела от пари, за да издържа децата си. В младостта си тя е вземала уроци по балет в Санкт Петербург и си намерила работа в местно кабаре. Веднъж цирков предприемач от Великобритания се отбил и се възхитил на таланта й. Той й предложил работа в неговия цирк, но я помолил да докаже, че Матрьона не се страхува от нищо. „Ако влезеш в клетката с лъвовете, ще те взема на работа“, каза й той. И Матрьона влязла...

матрьона распутина-1

Предприемачът дори измислил специален номер за нея, заигравайки се с обществения интерес към известния й баща. Циркът бил постоянно пълен, защото всички искали да видят как дъщерята на лечител умиротворява диви животни. На афишите на представлението Матрьона позира с лъв, навел глава пред нея. Матрьона и циркът обиколили почти всички страни в Европа и Америка.

Фаталният инцидент

Но тогава се случил фатален инцидент. На турне в Перу полярна мечка нападнала Матрьона. Укротителката получила сериозни наранявания и прекарала дълго време в болницата. И тогава вестникарите написали за мистично усещане - кожата на мечката, върху която паднал убитият Распутин през 1916 г., също била бяла. Може би случилата се трагедия е предупреждение свише към дъщеря му? По един или друг начин Матрьона решила да не изкушава повече съдбата. След дълго възстановяване тя напуснала цирка и се заела с по-светска работа.

Работила е в американска корабостроителница, а след края на Втората световна война е била бавачка и медицинска сестра, давала е частни уроци по руски език, а също така е написала книга за баща си.

Въпреки това, по неизвестни причини, приживе тя никога не публикува резултатите от работата си. Едва през 1999 г. те попадат в ръцете на руски издател и най-накрая виждат бял свят. В книгата "Распутин. Защо?" са събрани уникалните спомени на Матрьона за нейния легендарен баща - от детството в село Покровски до убийството на Распутин в Санкт Петербург. Както и малко неочаквани, но винаги логични интерпретации на всички негови действия. Според издателя творбата е искрено обяснение за онези, които смятат Григорий Распутин за виновник за почти всички беди, сполетели Русия.

Матрьона умира през 1977 г., година преди 80-ия си рожден ден. Нейните потомци живеят на Запад, но една от правнучките на Григорий Распутин - Лорънс Йо-Соловьов - често идва в Русия. Тя признава, че няма свръхестествени способности, но искрено се интересува от православието, нейните корени и чувства специална връзка с руския народ.

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари