IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меган Маркъл проговори за аборта си

1 юли 2022 08 30

Тя и принц Хари споделиха мнението си относно отмяната на правото на аборт в САЩ

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Меган Маркъл иска все повече да се говори относно женското здраве на фона на отменения закон за право на аборт в САЩ.

Херцогинята на Съсекс, която има две деца – Арчи и Лилибет – говори с Глория Стайнем и журналистката Джесика Йелин, след като Висшия съдебен съвет в Америка елиминира конституционното право за аборт. Интервюто беше дадено за Vogue и беше публикувано само няколко дни след скандалното решение, взето с 6 на 3 гласа.

„Мисля, че съм ужасна късметлийка, че родих две деца. Знам какво е да имаш връзка с човека, растящ в тялото ти. Това, което се случва с телата ни, е много лично, което може да доведе до мълчание и стигма, въпреки че много от нас се справят с лични здравни кризи“, казва Маркъл пред модната библия.

И продължава „Знам какво е да направиш аборт, за което съм говорила и публично. Колкото повече приемем такъв тип разговори, които засягат живота и тялото ни, толкова повече хора ще разберат колко е необходимо да имаме правилната защита“.

Година преди да роди дъщеря си Лили, Меган направи спонтанен аборт. Тя за първи път сподели историята си в есе за New York Times, за да покаже на жени, минали през същия травмиращ период, че не са сами. Маркъл сподели за преживяването си през ноември 2020 година, но самият аборт се случва през юли, когато тя усеща силна болка в корема, докато сменя памперса на малкия Арчи.

Меган Маркъл,

Снимка: БГНЕС

„Загубата на дете означава да носим непоносима болка, изпитана от много, но споделена от малко“, пише Меган. Тя допълва, че сутринта на 1 юли е започнала съвсем нормално с приготвянето на закуска, храненето на кучетата, пиенето на витамини и намирането на липсващ чорап. Вдигнала е пастела, който е бил под масата, вързала е косата си на опашка и е отишла да вземе сина си от кошарата.

„След като му смених памперса, почувствах остра болка в стомаха. Паднах на пода, докато държах Арчи в ръце, пеейки му песен, за да се успокоим и двамата. Веселата мелодия напълно се различаваше от усещането ми, че нещо не е наред. Знаех, че държейки първородното си дете, съм загубила второ“.

Меган Маркъл,

Снимка: БГНЕС

В интервюто за Vogue, Меган допълва, че правото на аборт е било относно физическата защита на жените, както и за икономическа справедливост, индивидуална анатомия и събирателна за мнението на цялото общество.

„Никой не трябва да бъде принуждаван да взима решение, което не иска, или да се чувства незащитен, да поставя живота си в опасност. Честно казано, независимо дали става дума за жена, поставена в немислима ситуация, жена, която не е готова да създаде семейство, или дори двойка, която заслужава да планира семейството си по собствен начин, става въпрос за правото на избор“, казва Маркъл.

Херцогинята призова и мъжете да споделят своето мнение и да застанат на страната на жените. Според нея, те трябва да бъдат гласни в този момент, а и след това, защото това са решения, които засягат взаимоотношенията, семействата и общностите като цяло. „Те може да са насочени към жените, но последствията се отразяват на всички нас. Със съпруга ми говорихме много за това през последните дни. Той също е феминист“, допълва Меган.

Меган Маркъл

Снимка: БГНЕС

По думите на Маркъл, принц Хари е бил бесен от решението на съда.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари