IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оливия Нютън-Джон почина на 73 години

9 август 2022 07 30

Актрисата се бореше дълго време с рак на гърдата

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Семейство, приятели, колеги и фенове тъгуват за актрисата Оливия Нютън-Джон, която почина на 73 години. 

Тъжната новина беше съобщена от съпруга й Джон Истърлинг в социалните мрежи. Според написаното в Instagram, актирсата е починала в ранните часове на 8 август в семейния дом в Южна Калифорния, заобиколена от приятели и семейство. Истърлинг помоли всички за малко спокойствие и пространство в този труден момент, за да може близките на Нютън-Джон да я изпратят подобаващо. 

"Оливия беше символ на триумфи и надежда в продължение на 30 години, споделяйки своята битка с рака на гърдата. Нейнато лековито вдъхновение и преживяване с използването на растителни лекарства продължава да живее чрез фондацията й, посветена на проучвания за растителни медикаменти и борбата с рака", гласеше още съобщението. Истърлинг също така насърди феновете и приятелите на съпругата му да я почетат, като изпратят дарение в нейна чест към фондацията. 

През май 2017 година Нютън-Джон обяви, че е повторно диагностицирана с рак на гърдата, който се е пренесъл до сакрума. Екипът й заяви, че тя ще се подложи на терапия с фотонно лъчение в допълнение към естествените уелнес терапии след консултация с медицинския си екип в Центъра за уелнес и изследване на рака "Оливия Нютън-Джон" в Мелбърн, Австралия. 

"И двамата имаме една и съща непоклатима вяра, че тя ще има прекрасна история на успеха", каза тогава нейният съпруг пред списание People. Той допълни, че е напълно убеден, че Оливия ще победи болестта. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grease (@gogrease)

През 2018 година актрисата се появи на специалната прожекция на "Брилянтин" в Бевърли Хилс по случай 40 години от премиерата. Тогава феновете псоочиха, че тя изглежда доста по-слаба и сериозно се притесниха за здравословното й състояние. Нютън-Джон, която влиза в ролята на Грейс Санди, дори показа танцовите си умения с Джон Траволта за огромно щастие на фотографите. 

Родена в Кеймбридж през 1948 година, Нютън-Джон се мести в Австралия с родителите си, когато е само на пет години. Именно там тя печели телевизионно състезание за таланти, като наградата е пътуване до Лондон. Появата й води след себе си множество участия в австралийски програми, преди да се възползва от наградата си и да се върне в Обединеното кралство. 

В Лондон, Нютън-Джон започва турне като едната половина от Pat & Olivia - изпълнения с Пат Фарар. През 1971 година обаче соловата й кариера започва. Издава един след друг двата албума If Not For You и Olivia, преди Let Me Be There през 1973 година да затвърди статута й на звезда във Великобритания и САЩ. Първата песен от албума й печели първата "Грами" за най-добро женско кънтри вокално изпълнение. 

На следващата година Оливия печели още две "Грами", този път за запис на годината и най-добро пост-вокално изпълнение за вечния хит I Honestly Love You. Общо е номинирана за "Грами" 12 пъти през цялата си кариера, като печели още веднъж за видео на годината с Physical през 1982 година. 

Нютън=Джон също така е призната с множество награди за кънтри музика от Американските музикални награди, както и има четири статуетки от "Избор на публиката". 

През 1978 година актьорската й кариера тръгва стремглаво нагоре с "Брилянтин", в който играе заедно с Джон Траволта. Тя влиза в ролята на гимназистката Санди, а играта й носи номинация за "Златен глобус". 

Две години по-късно е главна актриса в друг мюзикъл - Xanadu, преди по-късно да се появи отново с Траволта в Two of a Kind през 1983 година. Въпреки няколко други филмови и телевизионни появи, фокусът на Нютън-Джон си остава върху музиката. 

През 1979 година получава офицерския медал на Ордена на Британската империя, а през 1984 година се омъжва за актьора Мат Латанци. Двамата имат дъщеря Клои, която се ражда през 1986 година. Двойката обаче се разделя през 1995 година. 

Една от първите звезди, които публично споделят здравословната си криза, Нютън-Джон разкрива през 1992 година, че е диагностицирана с рак на гърдата. Нейната битка, която включва частична мастектомия, химиотерапия и реконструкция на гърдата, в крайна сметка води до създаването на Център за уелнес и изследване на рака "Оливия Нютън-Джон" в Мелбърн. През следващите десетилетия актрисата става защитник на осведомеността и изследванията на рака. 

Освен това, актрисата става посланик на добра воля на ООн през 1991 година и веднъж е била национален говорител на Коалицията за опазване на околната среда за здравето на децата. Тя и Истърлинг, за когото се омъжва през 2008 година, също работеха в тясно сътрудничество с център Amazon за изследвания и опознаване на околната среда. 

Осем години преди смъртта си, Нютън-Джон е удостоена с медал на Ордена на Австралия. 

Един от първите, които изрази съболезнования към семейството на Оливия, беше именно Джон Траволта. Той коментира публикацията на съпруга й в социалните мрежи, пишейки че двамата ще се видят отново "някъде по пътя" и отново ще бъдат заедно.

"Скъпа ми Олвияи, ти направи живота на всички ни по-добър. Твоят отпечатък беше невероятен. Много те обичам и ще се видим някъде по пътя, отново ще бъдем заедно. Твой бях от първия момент, в който те видях и твой оставам завинаги. Твой Дани, твой Джон!", написа Траволта. 

Засега причината за смъртта на Оливия Нютън-Джон не се съобщава.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари