IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шакира влиза в съда заради данъчна измама

28 септември 2022 18 00

Дали новата ѝ песен е насочена към Жерар Пике?

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Съдебната история на Шакира се задълбочава, като изпълнителката няма да успее да се измъкне тихомълком от нея.

Преди дни стана ясно, че колумбийката ще трябва да влезе в съда заради подозрения, че е скрила близо 14 милиона долара данъци от испанското правителство. Властите в страната позволиха на прокурорите да продължат с по-нататъшните си действия срещу 45-годишната Шакира. Засега няма официална дата за делото, но изпълнителката може да получи осемгодишна присъда, ако бъде намерена за виновна за това, че не е плащала данъци в периода от 2012 до 2014 година.

През юли Шакира отказа споразумение по случая, което щеше да разреши нещата извън съда. Тя все още отрича за каквито и да било направени престъпления, като PR агенцията ѝ твърди, че звездата е платила абсолютно всичко, плюс 3 милиона в лихви.

Двете страни по случая спорят за това къде точно е живяла Шакира през въпросните две години. Тя твърди, че е прекарала по-голямата част от времето си в резиденция на Бахамите, докато прокурорите ще се стремят да докажат, че е била в Испания.

В документи, получени както от El Periodico, така и от El Pais, защитата на певицата твърди, че тя е прекарала по-голямата част от времето си в чужбина и не е направила никакви усилия да скрие умишлено доходите си, цитирайки недоразумения като „разлика в критериите“.

През май съдът в Испания отхвърли обжалването на Шакира, казвайки че има достатъчно доказателства за прокуратурата, с които да продължи. Решението беше потвърдено през юли, когато испанският съдия Марко Хубериас определи, че има достатъчно доказателства за престъпност, предоставени след разследване, което продължило три години.

Представител на колумбийската музикантка каза пред медиите през юли, че тя е уверена в своята невинност.

„Шакира винаги е съдействала и е спазвала закона, демонстрирайки безупречно поведение като физическо лице и данъкоплатец, вярно следвайки съветите на PriceWaterhouse Coopers – престижна и световнопризната данъчна фирма“, каза говорителят. Допълва, че испанската данъчна служба продължава да нарушава правата на клиентката му и да води поредния си неоснователен случай. „Шакира е убедена, че нейната невинност ще бъде доказана в края на съдебния процес“.

Звездата беше за първи път обвинена в укриване на данъци през януари 2018 година. Месец по-късно тя плати почти 25 милиона долара, които дължеше на държавата.

Новината за явяването ѝ в съда идва на фона на продължаващи любовни проблеми за Шакира. През юни тя и нейният дългогодишен партньор, Жерар Пике, се разделят. Двамата започнаха връзка през 2011 година и имат двама сина – Саша и Милан.

Пее ли Шакира за Пике в новата си песен?

Само няколко часа, след като стана ясно, че Шакира ще бъде привикана като свидетел по делото за данъчна измама, една от песните ѝ, пусната още през април, събуди интереса на слушателите. Според някои от феновете, част от текста намеква за скорошни събития в живота на певицата, включително раздялата ѝ с Пике.

В Te Felicito, което в превод означава „Поздравявам те“, Шакира пее за връзка с неверен партньор.

„За да те задоволя, аз се счупих на парчета. Те ме предупредиха, но аз не обърнах внимание. Осъзнах, че си фалшив. Това беше последната капка, която преля чашата“, се казва в текста. Шакира продължава с „Не ми казвай как се чувстваш. Изглеждаш искрен, но и двамата знаем, че лъжеш“.

Феновете веднага започнаха обсъждане на песента в социалните мрежи, като повечето от тях вярват, че тя е написана специално за Жерар Пике.

„Слушам внимателно Te Felicito, за да разбера клюката. О, Пике, колко добре играеш“, пише един потребител. Друг допълва, „Фенска теория: Песента на Шакира е директно насочена към бившия ѝ – Жерар Пике“.

В скорошно интервю изпълнителката потвърди, че новите ѝ текстове имат сантиментално значение, но не каза дали те описват връзката ѝ с Пике. „Мога само да кажа, че умишлено или не, всичко, което чувствам, всичко, през което преминавам, се отразява на текстовете, които пиша и видеата, които правя“, казва тя пред ELLE. Допълва, че музиката е нейният начин да изразява себе си и винаги ще остане така.

В интервюто изпълнителката не предостави повече детайли за раздялата, казвайки че все още всичко е ново и болезнено. „Мога само да кажа, че вложих всичко, което имах, в тази връзка и в това семейство“. Обяснява, че за да може да подкрепя Жерар и да бъде постоянно с децата си, е направила жертви от любов и е поставила кариерата си на заден план.

„Благодарение на това, децата ми имаха възможността да се насладят на майка и сега имам прекрасна връзка с тях, която е неразрушима“, категорична е Шакира.

Засега Жерар Пике не е говорил публично за раздялата, но вече беше уловен в прегръдка с новата си дама.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари