IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Йоаким от Дания е възмутен, че кралицата отне титлите на децата му

1 октомври 2022 21 00

Той твърди, че е получил „5 дни предизвестие“

Getty Images

Getty Images

Принц Йоаким от Дания заяви, че е възмутен от това, че майка му – кралицата на Дания Маргрете II, реши да отнеме титлите на четирите му деца. Той също така каза, че е имал едва „5 дни предизвестие“, за да обясни на наследниците си странното и съкрушително решение на баба им. Датският принц, който е вторият и по-малък син на кралицата, наруши мълчанието си относно семейното решение.

53-годишният Йоаким не приема леко факта, че майка му лиши децата му от техните титли принц и принцеса – решение, което Датският кралски двор обяви в сряда.

„Всички сме много тъжни. Не е забавно да гледаш децата си да бъдат унижавани по този начин“, каза той пред националния вестник Ekstra Bladet в четвъртък. „Те се оказаха поставени в ситуация, която не разбират. А аз получих пет дни предизвестие“, добави Йоаким.

Според медиите в Дания, Йоаким е научил за плановете на кралицата още през май, но не е очаквал това да стане факт. Принцът, който е шести поред за наследяване на трона, обясни следното: „През май ми беше представен план, който основно гласеше, че когато всяко от децата ми навърши 25 години, това ще се случи“, каза Йоаким. „Атина става на 11 през януари“, добави той за най-малкото си дете.

На въпроса на журналиста „Как това е повлияло на отношенията му с майка му?“, емоционалният Йоаким отговори: „Не мисля, че трябва да обяснявам тук.“.

Принц Йоаким споделя двамата си най-големи сина Николай и Феликс с първата си съпруга Александра, графиня на Фредериксборг. Той се ожени повторно през 2008 г. за принцеса Мари и по-късно те посрещнаха заедно Хенрик и Атина.

В официалното изявление на двореца по темата се казва: „Както кралицата заяви вчера, решението се очакваше дълго време. Разбираме, че в момента има много емоции, но се надяваме, че желанието на кралицата Кралският дворец да бъде подготвен за бъдещето ще бъде уважено.“

Йоаким изложи и следните аргументи: „Получих пет дни да кажа на децата си, че самоличността им ще им бъде отнета. Много, много съжалявам да видя, че те не разбират какво се случва над главите им. Те са разстроени. Защо трябва да бъдат наказвани по този начин?“

Майката на принцовете Николай и Феликс – Александра каза чрез своя съветник по пресата Хеле фон Вилденрат Льовгрийн пред датското списание Se og Hør следното. „Това идва като гръм от ясно небе. Децата се чувстват отхвърлени. Те не могат да разберат защо самоличността им е отнета.“ Тя също така каза, че е „в шок“ и „озадачена“ от решението на бившата си свекърва.

В меморандум, издаден в сряда, дворецът обяви, че Николай, Феликс, Хенрик и Атина ще загубят титлите си принц/принцеса и титлите „Негово/Нейно височество“, считано от 1 януари 2023 г. Братята и сестрата ще бъдат известни вместо това като Негово превъзходителство граф на Монпезат или Нейно превъзходителство графиня на Монпезат.

Дворецът обясни решението на кралицата с изявлението: „С решението си Нейно Величество Кралицата иска да създаде рамка, за да могат четиримата внуци да оформят собствения си живот в много по-голяма степен, без да бъдат ограничавани от специални съображения и задължения, които официалната принадлежност към Кралския дом на Дания като институция включва.“.

Датският дворец също отбеляза, че „решението на кралицата е в съответствие с подобни корекции, които други кралски домове направиха по различни начини през последните години“, като например в Швеция преди три години.

В деня, в който решението беше обявено, кралица Маргрете накратко отговори на въпроси от пресата относно голямата промяна за нейните внуци. „Това е съображение, което обмислям от доста дълго време и мисля, че ще бъде добре за тях в бъдещето. Това е причината“, каза 82-годишният монарх.

Разместването не засяга четирите деца на престолонаследника принц Фредерик (по-големия брат на Йоаким) и съпругата му – австралийката принцеса Мери.

За разлика от своите първи братовчеди техните деца – принц Кристиан (16), принцеса Изабела (15) и 11-годишните близнаци принц Винсент и принцеса Жозефин ще останат част от кралския дом и ще си запазят титлите.

Йоаким и втората му съпруга Мари, която е французойка, живеят в Париж, а не в Копенхаген, като семейството на по-големия му брат.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари