IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Като Уилям и Хари: датските принцове Йоаким и Фредерик са в конфликт

5 октомври 2022 12 30

А майка им кралица Маргрете II лиши от титли половината си внуци

Getty Images

Getty Images

Принц Йоаким от Дания призна, че връзката му с брат му – престолонаследника принц Фредерик е „сложна“. По-малкият син на кралица Маргрете заяви и че все още не е говорил с майка си, след като тя реши да лиши децата му от титлите им принц и принцеса. Миналата седмица датската кралица Маргрете II отне кралските титли на четирима от внуците си и по-точно на децата на Йоаким, който е неин втори син.

Промяната засяга досегашните принцове Николай (23), Феликс (20) и Хенрик (13), както и принцеса Атина (10). Принц Йоаким и съпругата му – французойката Мари твърдят, че са получили петдневно предизвестие за промяната.
Докато светът и всички почитатели на кралските фамилии в Европа се бяха съсредоточили върху влошените отношения на британските принцове Уилям и Хари, то оказва се, че и в Дания нещата не са по-различни. В ново интервю Йоаким призна, че отношенията му с брат му са доста обтегнати и намекна, че се е преместил да живее в Париж, защото не е успял да си намери мястото като кралска особа в родния Копенхаген. Съпругата му Мари също не е в особено близки отношения с етърва си – принцеса Мери (жената на Фредерик).

Горчивият скандал в датското кралско семейство се разигра през последните дни, след като 82-годишната Маргрете обяви (но не лично, а чрез говорител), че ще премахне княжеските титли на децата на Йоаким, за да могат те сами да си намерят пътя в живота без потеклото им да им тежи или да ги ограничава.

 

От 1 януари 2023 г. синовете на Йоаким ще станат графове, а дъщеря му – графиня. Те ще бъдат известни като Техни Превъзходителства, а не като Техни Кралски Височества.

По темата за разрива Йоаким и втората му съпруга Мари признаха, че връзката им с принц Фредерик, който е наследник на трона, и съпругата му принцеса Мери, е „сложна“.

Датско кралско

Те също така казаха, че кралица Маргрете „за съжаление“ не се е опитала да говори лично с тях. По време на интервюто обидените родители, споделиха, че обикновена жена се обърнала към тях и им казала, че децата им „винаги ще бъдат принцове и принцеси за нея“, оставяйки ги облени в сълзи.

Освен това Мари, майката на двете по-малки деца на Йоаким, заяви за датски информационен бюлетин, че дъщеря ѝ Атина вече усеща тормоз в училище, след като решението беше обявено публично миналата седмица.

„Децата идват и казват на Атина: Ти ли си тази, която вече не е принцеса?“, сподели Мари, добавяйки, че децата ѝ са били поставени под светлините на общественото внимание и затова тя чувства необходимост да ги защити.

Миналата седмица Йоаким осъди решението на майка си, като каза, че то „наказва“ децата му и че не разбира защо майка му иска да отнеме самоличността на внуците си. Неговата първа съпруга Александра, която е майка на по-големите му деца Николай и Феликс, също заяви, че не разбира решението на кралицата и че всички се чувстват много засегнати от него.

В същото време съпругата на престолонаследника принц Фредерик – Мери заяви, че смята решението на свекърва си за правилно, макар че знае, че то може да бъде болезнено и трудно за преглъщане.

Наскоро Маргрете отпразнува своя златен юбилей като кралица и това беше последната поява на цялото семейство заедно.

А ето и и кои са четиримата внуци, които вече няма да бъдат кралски височества:

Николай от Дания. Той е студент в Copenhagen Business School и е модел, който редовно оглавява класациите за най-желани ергени в света. Той живее в Дания, но пътува по света, за да дефилира в модни ревюта на топдизайнери. Николай се е появявал и на корицата на скандинавския Vogue.

Феликс от Дания: Следвайки стъпките на брат си, принц Феликс също има успех като модел и участва в рекламна кампания на Георг Йенсен. Той за кратко учеше в Кралската датска военна академия, но я напусна след само два месеца.

Хенрик и Атина от Дания: Те са най-малките от четирите деца на принц Йоаким и са от втория му брак с принцеса Мари. Те живеят с родителите си в Париж.

 

Кралица Маргрете има добра издръжка, като Датската гражданска листа ѝ отпуска 800 813 британски паунда на месец или £9,6 милиона за годината, за да управлява кралското домакинство – включително персонал, имоти и администрация. Междувременно медиите пишат, че нейното лично състояние възлиза на около £37 милиона.

Съобщава се, че около £183 750 на месец се дават на децата на кралицата. Престолонаследникът принц Фредерик получава най-голямата сума от тези пари, от които 10 процента се дават на съпругата му – принцеса Мери.

Много от имотите на датското кралско семейство са собственост на държавата и се управляват от Агенцията за дворци и културни ценности.

Това включва главната резиденция на Amalienborg, техния пролетен дом на двореца Fredensborg, лятната им къща на Gråsten Palace и ловната хижа Eremitageslottet.

Личните имоти на датската кралица включват замъка Марселисборг, двореца „Château de Caix“ във Франция и кралската ловна хижа в Ютланд.

Принц Йоаким живее с втората си съпруга принцеса Мари в Париж, където работи като аташе по отбраната в датското посолство от септември 2020 г. – но когато се завръща у дома в Дания, понякога е в замъка Шакенборг в южна Ютландия.

Имението е частна резиденция на принца от 1993 до 2014 г., преди той да продаде имота.

Но тъй като принц Йоаким и принцеса Мари са в борда на фондацията на замъка Шакенборг, те понякога се връщат да живеят там за кратки периоди от време.

През лятото на 2020 г. принц Йоаким получи инсулт по време на почивка във Франция със семейството си и трябваше да бъде откаран по спешност в болница за спешна мозъчна операция.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари