IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марион Котияр и Жулиет Бинош отрязаха косите си в подкрепа на жените в Иран

6 октомври 2022 14 30

Страната вече три седмици е разтърсвана от протести

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Марион Котияр и Жулиет Бинош са част от известните личности, които показват публично подкрепата си към жените в Иран. Докато досега повечето звезди изразиха мнението си само чрез писмени публикации, то двете актриси вдигнаха летвата по-високо и отрязаха част от косата си в знак на солидарност.

Носителките на „Оскар“ публикуваха клипове в профилите си в Instagram, на които отрязват част от кичурите си и поставят хаштага #HairForFreedom, който започна да се разпространява преди три седмици. Тогава стартираха и протестите в Иран след смъртта на 22-годишната Махса Амини, за която се твърди, че е била бита в ареста. Дамата е задържана от Моралната полиция в страната, защото е носила хиджаба си твърде отпуснат.

47-годишната Котияр и 58-годишната Бинош очевидно не се притесняват да бъдат с по-къси коси, за да покажат колко много подкрепят свободата на изразяване на дамите в Иран. „За свободата“, каза Жулиет във видеото, след което взе ножиците и отряза голямо парче коса, което показа на камерата. След това Котияр прави същото упражнение.

„Махса Амини беше 22-годишна млада жена. На 13 септември тя беше арестувана и малтретирана от полиция до нейната смърт. Беше обвинена, че носи хиджаба си неправилно. Умря, защото остави няколко кичура коса да се покажат. Смъртта ѝ вбеси и събуди Иран и света“, написа Котияр под видеото, в което са включени още актрисите Шарлот Рамплинг и Шарлот Генсбург, както и певицата Джей Бъркин.

Французойката допълни, че хората в Иран се борят за важни свободи, което е накарало нея и нейните колеги да покажат подкрепата си. „Вече има десетки мъртви мъже и жени, включително деца. Арестите само увеличават броя на затворници, които вече са незаконно задържани и много често измъчвани. Затова решихме да отговорим на молбата, в която се иска от нас да отрежем част от косата си“, продължава Котияр.

„За смелите мъже и жени в Иран, които променят света в този момент, борейки се за свободата. Подкрепяме ви!“, завърши актрисата на английски.

В своята публикация Бинош написа с главни букви „В подкрепа на свободните права за иранските жени и мъже“.

Видеото на френските актриси последва публикации от Анджелина Джоли и Чарлийз Терон, в които те подкрепят масовите протести в Иран. Преди няколко дни бившата съпруга на Брад Пит публикува няколко снимки от улиците на страната, за да увеличи осведомеността на своите последователи около случая.

Джоли изрази уважението си към всички жени, които са успели да устоят на репресиите и тормоза в страната през последните десетилетия. Тя заяви, че застава зад протестите и борбата за свобода, която, по думите ѝ, може да се извоюва от млади хора като Махса Амини.

„Жените нямат нужда от морална полиция, нямат нужда някой да променя мисленето им или да контролира телата им. Те имат нужда от свободен живот и да дишат без насилие или заплахи“, завърши актрисата.

Чарлийз Терон публикува най-известния кадър от протестите в Иран, на който се вижда как една млада дама държи рисунка на Махса Амини с развързан хиджаб. „Заставам зад жените на Иран, които поставят животите си в риск, за да протестират срещу правителството в името на Махса Амини. Никоя жена не трябва да се страхува от наказание, затвор или смърт за избора си да носи това, което иска, или да се представя пред света така, както иска“, пише Терон.

Актрисата допълва, че иранското правителство спира достъпа до интернет и започва да използва военна сила, за да прекрати протестите. „Но ние не можем да позволим куражът на жените да остане незабелязан или нечут. Заставаме зад вас и ще продължим да казваме името ѝ“, завърши Терон.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари