IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По пътя към модерна монархия: Камила се отказва от придворните си дами

29 ноември 2022 14 30

Тя се отказва от традиция, която съществуваше векове

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Ако сте гледали новите сезони на сериала „Короната“, където принц Чарлз вече осъзнато върви към новата си роля на крал, ще видите, че той многократно се опитва да промени монархията и да я направи по-модерна и по-близка до новите поколения. Предложенията му обаче са категорично отхвърляни по време на управлението на майка му кралица Елизабет II, оставяйки го да мечтае за деня, когато ще я наследи на трона.

Разбира се, „Короната“ е измислена история, основавайки се частично на истински събития, така че не можем да бъдем напълно сигурни дали наистина Чарлз е правил подобни опити. Съдейки по действията на съпругата му обаче пътят към по-модерна монархия вече е начертан, а първото нещо, което Камила Паркър Боулс смята да направи като кралица е да премахне вековна кралска традиция.

Преди дни стана ясно, че съпругата на бъдещия крал Чарлз III, който официално ще бъде коронясан през 2023 година, ще се откаже от придворните си дами и на тяхно място ще назначи шест жени като „придружители на кралицата“. Новината беше официално съобщена от говорител на Бъкингамския дворец, така че може спокойно да бъде приета за чиста монета, а не за слух, опитващ се да вдигне репутацията на Камила.

В опит да се модернизира позицията, ролята на „придружител на кралицата“ ще бъде по-неформална в сравнение с предишните задължения, изпълнявани от придворните дами. Това означава, че дамите от новия основен екип на Камила, в допълнение към нейния личен секретар и заместник-личен секретар – ще имат по-малко административни отговорности и ще присъстват на по-малко събития с кралицата, в сравнение с придворните дами на покойната кралица Елизабет II.

Говорителят на двореца потвърди, че новата група ще се състои от дългогодишните приятелки на Камила – Сара Тротън, лейди Катрин Брук, баронеса Карлин Чизхолм, лейди Сара Кесуик, Фиона, маркиза на Ландсдаун и Джейн фон Вестенхолц, чиято дъщеря представи принц Хари на сегашната му съпруга Меган Маркъл.

Що се отнася до бившите придворни дами на кралица Елизабет II, три жени ще останат част от домакинството на краля като „дами на къщата“ и ще помогнат на Негово Величество да бъде домакин на събития в Бъкингамския дворец. Междувременно другите две дами са избрали да се оттеглят от ролята си и да заживеят далеч от обществения и кралски живот.

Новата роля в кралското семейство по-скоро се доближава до личен асистент, който придружава Нейно Величество по време на ангажиментите и задграничните ѝ пътувания, прави ѝ компания и ѝ помага, когато например събира купчините цветя, които кралските особи обикновено получават, когато се срещат с хора на публично място.

Част от придружителките ще бъдат представени на света във вторник, когато 75-годишната Камила ще е домакин на прием в Бъкингамския дворец, за да повиши осведомеността за насилието срещу жени и момичета. Събитието е част от 16-те дни на активизъм на ООН срещу насилието, основано на пола.

Кралската промяна на вековна традиция идва само два месеца след смъртта на кралица Елизабет II и наследяването на трона от сина ѝ принц Чарлз. След като той пое монархията, Камила се превърна в кралица консорт – титла, която лично покойната ѝ свекърва ѝ връчи няколко месеца преди смъртта си.

На коронацията – Камила може да не носи диамантената Koh-i-Noor

Камила изпрати мечета Падингтън на детска организация

Недостижим пример: Камила Паркър-Боулс опита да наподобява Елизабет II

През септември кралският експерт Джонатан Сакердоти каза пред E!News, че титлата е знак за увереността на Елизабет в Камила. „Това е символ на приемственост. Тя е един от най-трудолюбивите членове на кралското семейство и се е заела с множество каузи, които са важни за хората“, обяснява той.

Според източници, новата роля „придружител на кралицата“ няма да се различава много от придворните дами, що се отнася до заплащане, но все пак то е минимално. Причината е, че всички дами са от богато потекло и сумата за работата им е по-скоро символична.

За още новини от света на кралското семейство последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари