IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на една ера: Анджелина Джоли се разделя с ООН

20 декември 2022 10 50

Тя повече няма да се занимава с бежанските въпроси в организацията

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Анджелина Джоли се оттегля от ролята си във Върховния комисариат на ООН за бежанците, слагайки край на една връзка, продължила повече от десетилетие.

Новината беше съобщена от самата организация преди няколко дни. В общото официално съобщение, публикувано в петък, 47-годишната Джоли пише, че е благодарна за привилегията и възможността да работи с толкова много невероятни и отдадени доброволци на терен, както и други колеги от комисариата, с които е свършила огромна работа по целия свят и е помогнала на множество нуждаещи се хора.

„Ще продължа да правя всичко по силите си в следващите години, за да помогна на бежанците и на хората, изгонени от домовете им. След 20 години работа в системата на ООН, почувствах, че е време да работя нещо различно, да се занимавам директно с бежанците и местните организации, подкрепяйки техните планове за разрешаване на проблемите“, каза още Джоли.

Според източник, близък до актрисата, тя е решила да напусне Върховния комисариат, за да може да фокусира повече от ресурсите си върху подкрепата на групи, водени от тези, които са най-засегнати от конфликтите, да им вдъхва повече сила и да осигури чуваемост на гласа и лидерството им. Подобна организация е MJP в Камбоджа, която Анджелина основава през 2003 година. „Тя ще бъде по-ефективна като външен човек. Винаги се е фокусирала повече върху хората, а не върху системата“, казва източникът.

Джоли работи с Върховния комисариат на ООН за бежанците от 2001 година, добавяйки го към редицата си благотворителни и хуманитарни инициативи. Става специален пратеник на организацията през 2012 година и оттогава е посетила редица страни от Третия свят и стотици бежански лагери, в които са настанени изселени хора заради войни или репресии.

Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците, каза в прессъобщението, че носителката на „Оскар“ е била важен хуманитарен партньор на организацията от много дълго време и че всички са ѝ благодарни за нейната десетилетна служба, ангажираност и влиянието, което е оказала за бежанците и хората, принудени да изоставят домовете си и да бягат.

„След дълъг и успешен период с ВКБООН, уважавам нейното желание да промени ангажимента си и подкрепям нейното решение. Знам, че каузата с бежанците ще остане близо до сърцето ѝ и съм сигурен, че тя ще внесе същата страст и внимание към по-широкото си хуманитарно портфолио. Очаквам с нетърпение нашето приятелство да продължи“, казва още Гранди.

Джоли е изключително активна в създаването и подкрепянето на различни каузи за защита правата на човека. Освен помощта за бежанците, тя подкрепя жените в Иран, помагаше при наводненията в Пакистан и наскоро се застъпи за създаване на закон, осигуряващ повече защита на жертвите на престъпление.

Що се отнася до кариерата ѝ в развлекателната индустрия, продуцентската компания Fremantle обяви през март, че актрисата е подписала тригодишен международен филмов договор с тях. „Да имам свободата да разказвам важни истории и да ги представям пред глобална аудитория е в основата на това споразумение“, каза Джоли за партньорството си. Допълва, че няма търпение да започне работа с новия си екип, който описа като страстен и далновиден.

Според официалното съобщение, Джоли ще разработва сложни, въздействащи и международно фокусирани документални филми, оригинални сериали и игрални филми. Тя ще режисира, продуцира и участва в проектите в зависимост от техния фокус.

Джоли режисира предстоящата драма „Без кръв“ и ще изиграе ролята на родената в Америка гръцка оперна певица Мария Калас във филма „Мария“ на Пабло Лараин.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари