IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът на Пеле извън терена: Толкова колоритен, колкото и прочутата му кариера

30 декември 2022 11 13

Кралят на футбола има множество афери, поне седем деца от няколко различни жени и разби мита за виаграта

Getty Images

Getty Images

Животът на Пеле извън терена е бил точно толкова колоритен, колкото и прочутата му кариера в този спорт. Кралят на футбола имаше седем деца, много афери, общуваше с президенти, снимаше се във филми и дори разби табуто около виаграта.

Най-известният бразилец за всички времена почина вчера на 82-годишна възраст в болница в родния си град Сао Пауло, след почти 2-годишна борба с рака.
Спортната икона, която спечели три световни първенства, се смята за най-великия футболист, появявал се някога на терена. Пеле прекара по-голямата част от кариерата си с отбора „Сантос“ в родината си, въпреки че е имал много предложения да играе в големи клубове в Европа и то за много пари. В различни моменти от кариерата си той е ухажван от видни клубове като „Реал Мадрид“, „Интер Милано“, „Ювентус“ и „Манчестър Юнайтед“.

Две години след като уж се пенсионира от футбола, Пеле подписва договор да играе за „Ню Йорк Космос“ през 1975 г. и играе в Северноамериканската футболна лига. За страна, в която футболът не е чак толкова голяма мания е изненадващо, че Пеле е ранен сред тълпа от истерични фенове на публична изява в Бостън малко след пристигането си в САЩ и трябва да бъде изнесен на носилка.

Неговото присъствие в САЩ помага за популяризирането на тази игра в Съединените щати и убеждава други легенди на футбола като Джордж Бест, Франц Бекенбауер и Йохан Кройф да заиграят там.

Пеле

Снимка: Getty

Славата на Пеле във футбола достигна глобални размери, но името му мина далеч отвъд спорта в сферите на политиката и попкултурата. Уважението към бразилеца определено се простира далеч отвъд стадиона.

През 1977 г. на художника Анди Уорхол е поръчано да създаде портрет на Пеле, а той тогава казва с ирония: „Пеле беше един от малкото, които противоречат на моята теория: Вместо 15 минути слава, той ще има 15 века.“

Това добре обобщава преклонението към футболиста, смятан за най-великия, който някога света е виждал с топка в крака. Сега всички скърбят за смъртта му и редица актуални футболни звезди като сънародника му Неймар, Кристиано Роналдо, чийто идол е именно Пеле, Лео Меси, Килиан Мбапе отдадоха своята почит към своя крал.

Никой не може да си спомни с абсолютна сигурност как Едсон Арантес до Насименто се превърна в просто Пеле, но тези четири букви предизвикаха признание и уважение във всичките четири краища на земното кълбо.

Веднъж репортер попита Пеле дали славата му е сравнима с тази на Исус Христос, на което той отговори: „Има части на света, където Исус Христос не е толкова известен.“

Кариерата на Пеле и неговото безмилостно отбелязване на голове започва на 15 години. На 17 той става победител в Световната купа през 1958 година. Той ще вдъхнови Бразилия за още два триумфа, през 1962 и 1970 г. Подвизите на Пеле за Бразилия стават обществено достояние благодарение на излъчването им по телевизията, което пък му носи още повече световно внимание и признание.

Но животът на Пеле извън терена беше също толкова колоритен, колкото и известната му жълто-зелена фланелка на Бразилия. Освен три съпруги, той има поне седем деца от различни жени. Любовният живот на футболиста определено е сложен.

Пеле, любовта и политиката

Пеле се занимава с политика, като служи като министър на спорта на Бразилия между 1995 и 1998 г., а също така е бил посланик на ЮНЕСКО и УНИЦЕФ, както и посланик на ООН за екологията и околната среда.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Лично кралица Елизабет Втора и принц Филип връчват трофей на Пеле на „Маракана“ по време на държавно посещение в Бразилия и Чили през 1968 г. Кралицата му дава и почетното рицарско звание, връчено в Бъкингамския дворец през 1997 г. Според списание Time пък, той е един от 100-те най-важни хора на 20 век.
Ангажиментите на Пеле го отвеждат дори в Белия дом, за да се срещне с президента Ричард Никсън през 1974 г. Пеле е имал аудиенция и с президента Джими Картър през 1977 г.

Пеле се е снимал в различни филми – документални за живота му, но има и главна игрална роля във филма „Бягство към победата“ от 1981 г. заедно с Майкъл Кейн и Силвестър Сталоун. Лентата разказва историята на футболен отбор от затворници, които бягат от нацистка Германия.

Всичко това се случва на фона на един изпъстрен любовен живот. Той се жени за първата си съпруга Розмари през 1966 г., от която има две дъщери – Кели и Дженифър, както и син – Едсон.

Синът му, известен като Единьо, беше осъден на 33 години затвор по обвинения в пране на пари и трафик на наркотици през 2014 г., но присъдата му беше намалена на 12 години и 10 месеца при обжалването.

Пеле посети сина си няколко пъти в затвора, като настоя, когато Единьо е арестуван за първи път, че „няма и капка доказателство“ срещу него. Първият брак на Пеле приключва през 1982 г., след което той е романтично свързан с телевизионната водеща Xuxa, която е едва 17-годишна, когато двамата започват да се срещат. Връзката им продължава няколко години.

През април 1994 г. той се жени за психоложката и госпъл певица Асирия Лемос Сейксас, която му ражда близнаците Джошуа и Селесте през 1996 г.

 

 


Двамата се развеждат през 2008 г., а 75-годишният Пеле се жени за трети път през юли 2016 г. за 41-годишната Марсия Аоки – японско-бразилска вносителка на медицинско оборудване (на основната снимка).

Пеле има поне още две деца от различни афери. Той отказа да се подложи на ДНК тестове, за да докаже, че е баща на Сандра Мачадо, родена от връзката му с домашната прислужница Анизия Мачадо през 1964 г. Сандра спечели правото да използва фамилното име на Пеле през 1996 г. след петгодишна съдебна битка. Той разпозна Флавия Курц като своя дъщеря след извънбрачна връзка с журналистката Ленита Курц през 1968 г.

Известният бивш футболист Мишел Платини отбеляза разликата между живота на Пеле на терена и извън него с думите: „Имаше футболистът Пеле и човекът Пеле, но когато играеше футбол, Пеле беше бог.“

Интересни факти:

- Момчето Пеле израства в ужасяваща бедност в Трес Коракоес, син на футболиста Жоао Рамос до Нашименто (с прякор Дондиньо) и Селесте Арантес.

- Той е кръстен на американския изобретател Томас Едисън, но без „i“ – но прякорът, с който го познава светът, може да идва от неспособността на момчето да произнесе името на местния вратар на „Васко да Гама“ – Биле, въпреки че Пеле никога не е потвърдил историята.

- Пеле носи футболните гени на баща си, като обикновено играе по улиците на квартала си с чорап, натъпкан с вестници и подвързан с конец, или с грейпфрут. За истински футбол не е можело да става и дума.

- Вроденият му талант е толкова голям, че треньорът на младежкия отбор на Пеле обявява пред директорите на известния клуб „Сантос“, че 15-годишният младеж ще стане „най-великият футболист в света“.

- Той става най-добрият голмайстор в лигата само на 16 години и вкарва общо 643 гола в 659 мача за „Сантос“, неговият клуб доминира в бразилския футбол в продължение на 18 години до 1974 г.

- Това беше рекордният брой отбелязани голове за един клуб, докато Лионел Меси не го надмина със своите 644 за ФК „Барселона“.

- Кралят на футбола е умеел да свири и на китара, като често е пеел и забавлявал съотборниците си. Той има издадени сингли и албуми със собствена музика. Една от песните му се казва Listen To The Old Man.

- До края на кариерата си той е натрупал 1279 гола в 1363 мача, което е признато за световен рекорд на „Гинес“, въпреки че се оспорва от мнозина, защото статистиката включва и приятелски мачове.


Пеле е добър приятел с други легенди на спорта като Мохамед Али и Боби Мур, които присъстват на последния му, демонстративен мач от кариерата му през 1977 г. между „Космос“ и „Сантос“. Тъй като вали дъжд над стадиона през второто полувреме, един бразилски вестник написва: „Дори небето плаче.“

Изчислено е, че годишният доход на Пеле по време на кариерата му на играч в Бразилия е бил около 150 000 долара, но богатството му значително се увеличава от тригодишния му договор в Щатите на стойност 2,8 милиона долара в залеза на кариерата му. След като се пенсионира, Пеле все още приема безброй доходоносни търговски сделки и реклами, независимо дали поради нужда или от личен избор, като се счита, че е спечелил още около 14 милиона долара.

Някои смятат, че Пеле е опетнил чистотата на своето футболно наследство чрез комерсиализъм – той рекламира всичко от Coca-Cola, през веригата за сандвичи Subway, картите Visa и MasterCard и даже Viagra, но въпреки че е бил сред най-добре платените спортисти на своята ера, доходите му не могат да се сравнят с впечатляващите печалби на спортните звезди днес.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pelé (@pele)

 

Това, че Пеле решава да популяризира хапчето за ерекция от името на Pfizer изненадва много хора, но той настоява, че никога не му се е налагало да използва лекарството, но пък, че е искал да разбие табуто около еректилната дисфункция.

 

„Бях нормален младеж и имах много приключения“, обясни Пеле веднъж в интервю. Именно заради приключенията на Пеле на футболния терен той ще бъде запомнен с нежност от поколението, имало късмета да види „Кралят“ в действие, и следващите, които смятат името му за синоним на „красивата игра“.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари