IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алек Болдуин официално е обвинен в убийство

1 февруари 2023 14 50

Той ще се изправи пред съда по делото за смъртта на Халина Хътчинс

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Алек Болдуин и оръжейникът на филма Rust – Хана Гутиерес-Рийд, са с официално повдигнати обвинения за непредумишлено убийство във връзка със смъртта на операторката Халина Хътчинс.

Във вторник, 31 януари, окръжният прокурор на Санта Фе, Мери Кармак-Алтуис, официално повдигна обвинения срещу 64-годишния Болдуин и 25-годишната Гутиерес-Рийд, включително две за непредумишлено убийство. Сега топката е в полето на съдията, който трябва да реши дали да придвижи делото след предварителното изслушване.

Според The New York Times, Робърт Шилинг, специален следовател на окръжния прокурор, пише в изявление, че „безразсъдното отклонение от известните стандарти, практика и протокол директно са причинили фаталната стрелба“. Говорителят на окръжната прокуратура допълва, че всички са изцяло съсредоточени върху осигуряването на справедливост за Халина Хътчинс. По думите му, доказателствата и фактите говорят сами за себе си.

В щата Ню Мексико непредумишленото убийство е престъпление от четвърта степен, което се наказва с до 18 месеца затвор и глоба от 5000 долара. Другото непредумишлено убийство, за което са обвинени двамата, при извършване на законно действие, като снимки на филм, също е престъпление от четвърта степен, наказващо се с до 18 месеца затвор и 5000 долара глоба. В случая на Болдуин обаче е използвано огнестрелно оръжие, така че, ако вината му се докаже, той може да прекара пет години в затвора.

42-годишната операторка Халина Хътчинс беше простреляна и убита на 21 октомври 2021 година, след като реквизитен пистолет, държан от Алек Болдуин, беше зареден с бойни патрони вместо с халосни. До този момент актьорът твърди, че не е натискал спусъка.

„След задълбочен преглед на фактите и законите на щата Ню Мексико, реших, че имам достатъчно доказателства за повдигане на наказателни обвинения срещу Алек Болдуин и други членове на филмовия екип на Rust“, каза преди месец окръжният прокурор. Тя допълни, че никой не е над закона и всеки трябва да си понесе заслуженото.

„Ако някой от тези трима души – Алек Болдуин, Хана Гутиерес-Рийд или Дейвид Холс – си беше свършил работата, Халина Хътчинс щеше да е жива днес. Толкова е просто“, казва още Кармак-Алтуис. По думите ѝ, доказателствата ясно показват модел на престъпно незачитане на безопасността на снимачната площадка. „В Ню Мексико няма място за снимачни площадки, които не приемат сериозно ангажимента на нашия щат за контрол на оръжията и безопасността на обществото“.

Според местните медии, екипът на Rust планира да продължи със снимките след обявяването на наказателните обвинения. Алек Болдуин и режисьорът Джоел Соуза, който също беше ранен при инцидента, са готови да се завърнат на снимачната площадка. Според The New York Times, на терен ще бъдат въведени нови мерки за безопасност, като се забранят бойните патрони и работещите оръжия.

В изявление пред медиите адвокатът на Болдуин – Люк Никас – каза, че обвиненията срещу клиента му са „изкривяване на трагичната смърт на Халина Хътчинс и представляват ужасна съдебна грешка“. По думите му, актьорът не е могъл да знае, че има истински патрон в пистолета. „Той разчиташе на професионалистите, с които работеше, които го увериха, че в оръжието няма бойни патрони“, казва още Никас. Той беше категоричен, че с екипа му ще се борят да свалят всички обвинения.

Било ли е случайност: Дръпнал ли е спусъка Алек Болдуин срещу Хътчинс?

Алек Болдуин: Всички знаят истината за стрелбата

Алек Болдуин: Не ми предлагат работа заради стрелбата

Адвокатите на Гутиерес-Рийд казаха в свое изявление, че Хана е много тъжна заради случилото се. „Но тя не е извършила непредумишлено убийство. Тези обвинения са резултат от много погрешно разследване и неточно разбиране на пълните факти“, допълват те.

Помощник-режисьорът Дейвид Холс подписа споразумение за признаване на вината по обвинение за небрежно използване на смъртоносно оръжие. Той отрича да е предал пистолета на Болдуин.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари