IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 59-ия рожден ден – принц Едуард с нова титла

15 март 2023 10 50

Тя е подарък от Чарлз III, който се чуди какво да прави с Хари и Меган

БГНЕС

БГНЕС

Принц Едуард е новият херцог на Единбург. На 10 март най-малкият син на покойната Елизабет Втора навърши 59. По този повод той получи нова титла, дадена му от краля.

Съпругът на принцеса Софи ще носи званието си доживот.

„Негово Величество кралят има удоволствието да предостави херцогство Единбург на принц Едуард, граф на Уесекс и Форфар, по случай 59-ия му рожден ден“, се казва в официално изявление на британския кралски двор.

Промяната означава, че синът на Едуард – Джеймс, бившият виконт Севърн, е поел неговата стара титла – граф на Уесекс.

От своя страна съпругата на херцога – Софи Рис-Джоунс, вече е херцогиня на Единбург.

Елизабет Втора

БГНЕС

Елизабет Втора е херцогиня преди 70 години

Близо 70 години преди смъртта на кралицата, тя е херцогиня на Единбург. След като се възкачва на трона през 1952 г., нейният съпруг – принц Филип, става херцог на Единбург.

Въпросната титла, която днес носи принц Едуард, за малко бе при най-големия наследник на короната. Това стана след като кралицата почина през пролетта на 2022 г.

Едно от предсмъртните желания на Елизабет Втора е било именно нейният най-малък син да получи новата титла от Чарлз малко преди коронацията.

Лейди Луиз

БГНЕС

В официалното изявление се казва още, че новите херцог и херцогиня на Единбург ще продължават наследството на принц Филип за насърчаване на възможностите за младите хора от всички среди, за да могат те да разгърнат потенциала си. В тази връзка двамата присъстваха на официален прием, на който бе отбелязана една година от войната в Украйна.

Още през 1999 г. принц Едуард се жени за Софи Рис-Джоунс. Тогава неговата майка го провъзгласява за граф на Уесекс. През годините той знае, че един ден ще стане херцог. Ала за разлика от двамата си братя, води по-скромен живот, далеч от камерите.

Чарлз, Камила,

БГНЕС

След като останаха без резиденция: Принц Хари и Меган Маркъл може да откажат поканата за коронацията на Чарлз III

Принц Хари и Меган Маркъл са получили покана за коронацията на крал Чарлз III

Търси се: Кой ще пее на коронацията на Чарлз III?

Чарлз с условие към принц Хари и Меган Маркъл

Междувременно на Острова се заговори за изгонването на по-малкия син на краля от Фрогмор Котидж. Това решение е взето от Чарлз III и е част от мерките, които е взел с екипа си за свиване на разходите на кралството.

Все пак близки до семейството разкриват, че новият крал може да е снизходителен с двамата, ако те присъстват на коронацията и не правят проблеми. В случай, че това стане, принцът и съпругата му може и да се настанят поне за няколко дни в своето имение.

Но нека не се заблуждаваме, дори и да пристигнат във Великобритания, двамата ще бъдат като негови гости и нямат право да живеят в своя стар дом след коронацията. Тази възможност някои определиха като подигравка и изтъкнаха, че именно тя може да накара Меган да не пътува за Острова през май, оставайки с децата в САЩ.

Иначе в свое интервю по-малкият син на Чарлз посочва, че никога не е търсел съжалението на хората, нито се е чувствал жертва. Ето защо най-вероятно не е направил нищо по въпроса, за да разубеди баща си за преместването. Дори и да отиде на коронацията, той едва ли ще подаде ръка на брат си Уилям, с когото са в обтегнати отношения.

За още новини от британския кралски двор последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари