IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чарлз и Камила избрали специално ястие за коронацията

22 април 2023 12 00

Двамата поискали киш за тържествения обяд

БГНЕС

БГНЕС

Британският кралски двор има броени дни до коронацията. Изчистват се последните детайли около тържествата в празничния уикенд от 6 до 8 май. И докато медиите на Острова пишат за специалните одежди, тоалети и аксесоари за най-важния ден, други са се вперили в онова, с което ще се почерпят гостите на крал Чарлз Трети.

Оказва се, че престолонаследникът имал предпочитания и за менюто, подготвено специално за обяда в деня, в който ще поеме официално монархията.

От Бъкингамския дворец разкриха, че Чарлз и съпругата му Камила са избрали да бъде сервиран киш. Той включва сезонния зеленчук спанак, а също така боб и естрагон.

Какво представлява коронационният киш?

От пресцентъра на кралското семейство отвориха вратата на кухнята, показвайки как готвачите приготвят въпросния киш с тесто.

„В чест на коронационните големи обеди, които се провеждат през уикенда на коронацията, Техни Величества споделиха рецепта за коронационен киш“, написаха в официалния профил на семейството в YouTube.

По-късно техният избор бе качен и в останалите канали като Twitter и Instagram.

Благодарение на споделената рецепта от кралските готвачи, всеки може да приготви у дома киша със спанак. Освен сместа, в която има още боб, сирене чедър и естрагон, е много важна и сместа, с която се залива кишът. Тя се прави от мляко, сметана, яйца, билки и подправки.

Въпросният вегетариански киш се пече до получаване на златиста коричка. Може да се сервира топъл или студен, в комбинация със зелена салата или такава с варени пресни картофи.

„Коронацията ще отразява ролята на монарха днес и ще гледа към бъдещето, като същевременно се корени в дългогодишни традиции и зрелища“, съобщиха по-рано за събитието. Вниквайки по-дълбоко в тези думи, не е изключено кишът да е едно от нещата, което Елизабет Втора приготвяла на сина си в неговото детство.

Ще има голям обяд в чест на Чарлз III

Разкриването на ястие от менюто за тържествения обяд в деня на коронацията не е случайно. След като Чарлз и Камила ще бъдат короновани в Уестминстърското абатство на 6 май, празненствата ще продължат и на следващия ден.

От Бъкингамския дворец приканват британците да се съберат със съседите си, с които да станат част от големия обяд по случай поемането на монархията от Чарлз. Специалното събитие има за цел да „засили духа на общността, да намали самотата и да подкрепи благотворителните организации и добрите каузи“ на Острова.

Сара Фъргюсън остана без покана за коронацията

Преди коронацията: Кейт бясна, че не се сбогувала с кралицата заради Меган

Принц Хари – сам на коронацията на Чарлз III, ще остане ли незабележим?

Елизабет Втора имала коронационно пиле

Британските медии припомнят, че традициите в кралския двор с публикуването на една рецепта са от години. През 1953 г., когато била коронацията на майката на Чарлз, тя избрала на обяда да бъде сервирано пиле.

Пикантното ястие с хрупкава коричка трябвало да нахрани чуждестранните гости след церемонията по коронясването. То се състояло от пиле със сметанов сос с къри. Към него имало салата от ориз, зелен грах и различни видове билки.

След като Елизабет Втора сяда на трона на баща си, във все повече семейства се приготвя въпросното коронационно пиле – в нейна чест.

Елизабет Втора,

БГНЕС

Анджела Ууд, завършила Cordon Bleu, е един от готвачите, работещи по усъвършенстване на рецептата с пилето. Самата тя се среща с покойната кралица на нейния платинен юбилей в Сандрингам.

За още новини от света на британския кралски двор последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари