IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари не успя да осигури охрана за семейството си, докато е във Великобритания

30 май 2023 17 50

Херцогът на Съсеккс загуби дело и сам трябва да търси как да защитава Меган и децата

Принц Хари не успя да осигури охрана за семейството си, докато е във Великобритания

Всяко посещение на принц Хари в Обединеното кралство става все по-сложно. Поредното му гостуване в родината се основава на проблеми със сигурността. Оказа се, че той и Меган, които се разделиха с кралските си правомощия, вече нямат право на държавна закрила. Според съдебно решение, херцогът на Съсекс дори няма право да плати сам на британската полиция за осигуряване на охраната на него и семейството му.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство се противопостави на идеята да се позволи на богатите хора да купуват охрана от държавната полиция.

„Ние приветстваме решението на съда, което поддържа целостта на системата за сигурност на правителството на Обединеното кралство, която е строга и пропорционална. Наша дългогодишна политика е да не предоставяме подробности за мерките за защита на частни лица, тъй като това може да застраши живота и здравето и да засегне безопасността на държавни служители. Би било неуместно да коментираме по-нататъшни съдебни процедури“, каза източник, запознат със ситуацията.

По време на изслушването адвокатите на Хари твърдяха, че не му е била дадена възможност да направи "предварително информирани изявления", съобщи BBC News. Датата на това изслушване все още предстои да бъде насрочена, допълва медията.

Решението идва, след като 38-годишният Хари започна дело през септември 2021 г. Самата молба обаче става известна едва през януари 2022 г. след изтичане на информация в британски таблоид, предава People.

Адвокатът на херцога заяви тогава, че е "необходимо да се публикува изявление, в което да се изяснят фактите" относно молбите на Хари за сигурност след подаването на искането му за съдебен контрол.

"Херцогът и херцогинята на Съсекс лично финансират частен екип за охрана на семейството си, но тази охрана не може да възпроизведе необходимата полицейска защита, докато са в Обединеното кралство", гласеше изявлението на техния говорител.

В изявлението се добавя, че херцогът за първи път е предложил лично да плати за охраната във Великобритания за себе си и семейството си през януари 2020 г. в Сандрингам, малко след като той и Меган обявиха решението си да се оттеглят от кралските задължения. "Целта на принц Хари беше проста - да осигури безопасността на себе си и семейството си, докато е в Обединеното кралство, за да могат децата му да опознаят родната си страна", продължава изявлението.

Говорителят също така припомни за пътуването на Хари до Обединеното кралство през юли 2021 г., за да открие статуя в чест на покойната си майка, принцеса Даяна. По време на посещението сигурността му е била "компрометирана поради липсата на полицейска защита", докато е напускал благотворително събитие, заяви говорителят през януари 2022 г., а колата му е била преследвана от фотографи.

Принц Хари получи зелена светлина да оспори решението на Министерството на вътрешните работи през юли 2022 г., Той оспори призива първоначално отправен от Изпълнителния комитет за защита на кралски особи и публични личности през февруари 2020 г., пише The Telegraph. Миналото лято съдия заяви, че четири от петте основания, които принц Хари изтъкна, са "аргументирани" за преразглеждане.

На изслушването през юли 2022 г. Върховният съд в Лондон чу, че оттогава сигурността на Хари и Меган се разглежда на "гъвкава, индивидуална основа". Подкрепяйки тезата, адвокатът му заяви в съда, че "това, което е гъвкаво понякога означава липса на охрана".

Херцогът и херцогинята на Съсекс се преместиха от Обединеното кралство в Калифорния със сина си - 4 - годишния принц Арчи, скоро след това - през юни 2021 г.  посрещнаха и дъщеря си принцеса Лилибет. 

За още новини от света на звездите, киното и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари