IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилям и Кейт с различни титли в Шотландия. Защо? 

6 юли 2023 11 00

Те ще присъстват на втората коронация на краля и кралицата

БГНЕС

БГНЕС

Принц Уилям и съпругата му ще присъстват на втората коронация на краля и кралицата в Шотландия. Но според британските медии, там ще се обръщат към тях с различни титли. Церемонията ще се състои на 5 юли, в катедралата „Сейнт Джайлс“.

Първородният син на Чарлз II и Кейт Мидълтън станаха херцог и херцогиня на Кеймбридж, след като сключиха брак през 2011 г. Титлите им бяха дадени от покойната кралица Елизабет II. Тогава стана ясно, че ще ги наричат и граф и графиня на Стратърн, както и барон и баронеса на Карикфъргюс. Именно това са техните съответни титли в Шотландия и Северна Ирландия.

Но след като Чарлз се възкачи на трона през септември 2022 г., няколко членове на семейството, включително неговият по-голям син и жената до него, получиха нови титли. И така отскоро са принц и принцеса на Уелс. Ала с това техните титли не свършват. След като престолонаследникът стана крал, Уилям и Кейт получиха правото да се наричат херцог и херцогиня на Ротсей в Шотландия.

Ротсей – херцогство в Шотландия

То датира от 1398 г., когато Дейвид Стюарт, син на Робърт III от Шотландия, за пръв път носи титлата.

Междувременно стана ясно, че по време на своята втора коронация, Чарлз III ще получи отличия от Шотландия – бижутата в короната на нацията.

Всяка година монархът прекарва една седмица в двореца Холируд Хаус в Единбург, известна като Холирудската седмица или Кралската седмица в Шотландия. В началото на новата седмица кралят ще участва в церемонията по връчването на ключовете в предния двор на двореца, където му се връчват ключовете на града.

Очаква се Чарлз и Камила също да посетят Големия гоблен на Шотландия, за да видят новоушит панел, посветен на двойката и нейната коронация.

В името на Даяна – принцовете Уилям и Хари заровиха томахавката

Кралска мода: Уилям и Кейт носят синьо, Меган и Хари – зелено

Заради принц Андрю – Уилям и Кейт няма да се местят

Шотландия е специално място за представителите на кралското семейство

Списание Hello отбелязва, че покойната кралица Елизабет II е поддържала дълбока връзка с Шотландия. Тя от малка прекарвала летата си в Балморал, Абърдийншър и замъка Гламис в Ангъс.

След като стана кралица, тя започна да ходи в Балморал за своята лятна отпуска, където я посещаваха често нейните деца, внуци и правнуци. Сега би трябвало Чарлз да последва нейния пример.

„Това е най-красивото място на земята“. Това споделя пред ITV принцеса Юджийн, говорейки за шотландската резиденция на баба си през 2016 г. Тогава дъщерята на принц Андрю и Сара Фъргюсън разкрива, че Елизабет Втора се чувства щастлива и в Хайлендс, където обожава да разхожда кучетата си.

През 2021 г. кралица Елизабет II за първи път присъства на церемонията по откриването на шотландския парламент. Тогава тя за първи път посети мястото без съпруга си принц Филип, който почина по-рано през годината.

„Преди съм говорила за моята дълбока и постоянна привързаност към тази прекрасна страна и за многото щастливи спомени, които принц Филип и аз винаги сме пазили от времето си тук. Често се казва, че хората са тези, които правят мястото и има малко места, където това е по-вярно, отколкото в Шотландия, както видяхме в последно време“, споделя тогава тя в своето обръщение към публиката.

Елизабет Втора

Елизабет Втора и принц Филип в полята до замъка Балморал, БГНЕС

За още новини от света на кралските семейства по света последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари