IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Ан не знаела, че има филм за опита ѝ за отвличане

17 юли 2023 15 00

При случая от 1974 г. я спасява минувач

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Принцеса Ан не подозирала, че има документален филм, посветен на опита ѝ за отвличане през 1974 г. Това признава самата тя по време на посещение в британски хоспис. В разговор със служители и пенсионери, тя с изненада научила, че са давали „Принцеса Ан: Заговорът за отвличане на кралска особа“ по телевизията.

Срещайки се със 77-годишния Алън Брет, дъщерята на Елизабет Втора разбрала, че е можела да гледа собствената си история по един от каналите през изминалия уикенд.

„О, не знаех, че има такъв!“, казала принцесата след като ѝ казали за документалния филм.

Инспектирайки работата на хосписа, на който е патрон от години, Ан се заинтригувала от възможността да гледа въпросната продукция, посветена на случка от нейните младежки години.

Минувач помага на принцесата и осуетява опита

На 20 март 1974 г. принцеса Ан посещава благотворително събитие. След него пътува с автомобил към Бъкингамския дворец, но по пътя шофьорът е принуден да спре.

Оказва се, че Иън Бал, който е въоръжен, спира колата и стреля с пистолета си. Тогава инспектор Джеймс Бийтън, който отговаря за личната охрана на кралската особа, излиза от возилото. И така се опитва да предпази дъщерята на кралицата от изстрел.

За съжаление, оръжието на инспектора засича и той бива застрелян от Бал.

Алекс Календър, който управлява автомобила на принцеса Ан, излиза и отчаяно се опитва да обезоръжи нападателя, но също бива прострелян. Тогава се намесва журналистът Брайън Макконъл, който също получава куршум в тялото.

Устойчива мода – принцеса Ан облече 45-годишна рокля

Принцеса Ан наследи перли на Елизабет Втора

Защо принцеса Ан не се разбра с Меган Маркъл?

Нападателят кара Ан да тръгне с него, за да поиска откуп

Иън Бол планирал да отведе дъщерята на Елизабет Втора и принц Филип, за да поиска за нея поне 2 милиона паунда. Ала до откуп и преговори така и не се стига.

Когато нападателят нарежда на принцесата да излезе, сочейки с пистолета си, тя му отговаря смело „Няма да стане!“. В крайна сметка решила да се подчини, въпреки че искала да го удари и да избяга. С нея била и една от нейните придворни дами.

За щастие на Ан, в същия момент случайно покрай тях минал Рон Ръсел. Бившият боксьор бързо разбрал какво става и успял да удари Бол в тила. След което отвел принцеса Ан на безопасно място.

По-късно нападателят е обвинен в опит за убийство и отвличане, като и до днес е в затвора, съгласно Закона за психичното здраве.

принцеса Ан

Снимка: Getty Images

Самата Елизабет Втора награждава мъжа, спасил нейната дъщеря – с медал за храброст. Днес той е на 74 години и заради дългове вече не го притежава, защото го е продал, за да спечели някой паунд.

През 2020 г. спасителят признава, че още тогава е имал задължения и кралицата му помогнала като изплатила ипотечния му кредит в знак на признателност.

Елизабет Втора

Снимка: БГНЕС

За още новини от света на кралските семейства по света последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари