IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една година от смъртта на Елизабет Втора – как Чарлз ще я отбележи?

9 август 2023 14 30

На 8 септември кралят има и друг повод

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Чарлз III си почива със съпругата си. Най-вероятно той вече е пристигнал в замъка Балморал – любимото място на покойната му майка за лятото. След като там ще посрещне децата и внуците си, в началото на септември ще отбележи важна годишнина. На 8-и се навършва 1 година от смъртта на Елизабет Втора.

По-любопитното е, че на въпросната дата, на която почина кралицата, ще бъде и денят на възкачване на новия монарх. И двата съпругът на Камила ще отбележи с особени чувства.

Очаква се 74-годишният крал и неговата жена да прекарат 8 септември сами, подобно на Елизабет Втора, която на моменти държеше да не я безпокои никой, нито да има публични изяви.

Кралската двойка вероятно ще прекара годишнината в замъка Балморал, частната резиденция на кралското семейство в Шотландските планини. Друг вариант е имението Бъркхол, частният им дом наблизо.

Чарлз, коронация,

Снимка: БГНЕС

Чарлз работи съвместно с модна екомарка

След принц Хари и принц Андрю с мемоари. Застрашават ли управлението на Чарлз III?

Ще продължи ли Чарлз традицията на майка си?

Животът на кралица Елизабет се променя на 6 февруари 1952 г. Тогава нейният баща, крал Джордж VI, умира. Това я прави суверен на едва 25 години. През следващите години тя традиционно прекарва деня на възкачване на трона в уединение в Сандрингам. Там почива нейният баща и отделно се събира цялото семейство за Коледа.

Тъй като това лято е особено емоционално за Чарлз и въобще всички от неговото семейство (първият сезон без кралицата), те навярно ще спазят някои нейни традиции. И така ще почетат паметта ѝ.

Уестминстърското абатство, където се проведе коронацията на кралица Елизабет и най-големия ѝ син, ще бие камбаните на 8 септември. Но не в памет на кралицата, а в чест на деня на възкачването на Чарлз. Също така салют от 21 оръдия ще бъде изстрелян в кралските паркове на Лондон – в знак на уважение към специалния ден на краля.

Елизабет Втора,

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че Елизабет Втора бе най-дълго управлявалият британски монарх. Тя успя да надмине 63-годишното управление на кралица Виктория. Също така беше и първият суверен на Обединеното кралство, който празнува платинен юбилей. Епичната годишнина беше отбелязана през 2022 г., включително с дълъг уикенд със събития през юни. От тях най-важните бяха парадът Trooping the Color и платиненото парти в Бъкингамския дворец.

Модерен крал – Чарлз си партнира с Armani

Принц Джордж наследил любимо хоби на Чарлз

Обрат – Чарлз иска да се сближи с принц Хари

Как кралицата отбеляза своя последен Ден на възкачване на трона?

Денят на присъединяването на кралица Елизабет през 2022 г. беше отбелязан с пускането на нов портрет от фотографа Крис Джаксън. Той я показваше как се усмихва до нейните червени кутии, в които поставят важни документи, които тя трябва да прегледа. Неслучайно същите се появиха и на първите снимки на крал Чарлз.

Не всички си спомнят, че именно на въпросния ден майката на Чарлз обяви, че уважава съпругата му Камила и иска тя да стане кралица консорт, когато той заеме трона.

„Когато след като мине време, моят син Чарлз стане крал, знам, че ще окажете на него и съпругата му Камила същата подкрепа, която ми оказахте. И моето искрено желание е, когато дойде време, Камила да бъде известна като Кралица Консорт, тъй като тя продължава своята собствена лоялна служба“, написа тогава тя в специално съобщение.

Камила, кралица,

Снимка: БГНЕС

Кралица консорт е традиционната титла за съпругата на управляващ монарх, която не е майка на децата му. Когато Камила се венча за принц Чарлз през 2005 г., бе обявено, че тя ще бъде наричана принцеса консорт.

Само ден след смъртта на кралица Елизабет – на 9 септември, крал Чарлз официално нарече Камила кралица консорт. Това стана, когато той я спомена в първата си реч като монарх.

След като Чарлз бе коронован на 6 май, консорт отпадна от нейната титла. Ето защо вече всички ѝ казват кралица.

За още новини за кралските семейства по света последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари