IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почина звездата от „Приятели“ Матю Пери

29 октомври 2023 09 30

Актьорът е бил открит във вана в дома си

Снимка: Getty

Матю Пери, симпатичният актьор, който се превърна в телевизионна суперзвезда в ролята на Чандлър Бинг в любимия ситком „Приятели“ на NBC, почина на 54 години.

Той е издъхнал в събота в гореща вана в дома си в Лос Анджелис, съобщават източници от правоохранителните органи пред Los Angeles Times. Властите са се отзовали около 16:00 ч. в дома му, където той е бил открит в безпомощно състояние.

Макар че Пери постигна огромен успех като част от „Приятели“, един от най-успешните сериали на всички времена, той също така се бори със злоупотребата с наркотици в продължение на десетилетия. В мемоарната си книга от 2022 г. „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ Пери отразява подробно борбата си с наркотиците и алкохола и отбелязва, докато промотира книгата, че е чист от 18 месеца, но „вероятно е похарчил 9 милиона долара или нещо подобно, опитвайки се да изтрезнее. 

В книгата и нейното популяризиране Пери говори за множество случаи, в които е бил близо до смъртта, включително за прекарани две седмици в кома, последвани от месеци на възстановяване през 2018 г., след като дебелото му черво се е спукало в резултат на употребата на опиати. През 2022 г. Пери разкрива пред People, че лекарите са казали на семейството му, че има „2 процента шанс да живее“.


Популяризирайки книгата си, той изглеждаше отдаден на трезвеността си и на това да помага на други хора, страдащи от пристрастяване. 

Дебютиралият през 1994 г. „Приятели“ проследява живота и любовта на шестима млади нюйоркчани, които се опитват да намерят себе си и се обединяват, за да получат подкрепа. По време на техните изпитания и премеждия едно нещо остава постоянно (както се потвърждава от тематичната песен на сериала): Тези приятели винаги ще бъдат на разположение един на друг.

Попаднал в полезрението на двадесетгодишните навсякъде, „Приятели“ беше рейтингов двигател. Привличаше средно по 25 милиона зрители за всеки нов епизод, като се нареждаше сред 10-те най-добри предавания в праймтайма през всяка година от 10-те си сезона. Макар че последният епизод на сериала на Warner Bros. беше излъчен през 2004 г., той остава изключително популярен и в ерата на стрийминга.

Подобно на колегите си – Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Мат ЛеБланк и Дейвид Шуимър – Пери е сравнително неизвестен, когато получава ролята. Създателите на сериала, Марта Кауфман и Дейвид Крейн, са знаели, че за да работят „Приятели“, трябва да има химия.

„Беше дълъг процес на кастинг“, казва Кауфман пред предаването Today по време на интервю., Крейн и изпълнителният продуцент Кевин Брайт през 2019 г. казват, че Чандлър се е оказал най-трудният персонаж за кастинг. „Марта и аз си мислехме, че Чандлър е просто зле написан“, добави Крейн. „Тогава се появи Матю и си казахме: „О, добре, ето ти го. Готово. Готово. Това е човекът.“


Проблемът е, че Пери е сключил договор за участие в друг нов сериал за футуристично летище. Колкото и да го искаха продуцентите на „Приятели“, те не можеха да го вземат. Джон Крайър, Джон Фавро и Крейг Биерко бяха сред кандидатите за ролята на Чандлър, докато търсенето продължаваше.

Но сериалът на Пери не беше взет и той беше свободен да подпише договор. На 24 години той е най-младият член на актьорския състав и е ясно, че е създаден да играе героя.

Благодарение на авангардния си тайминг и умението си да поднася саркастично всяка размяна на реплики, Чандлър получава най-добрите фрази в сериала. Но хапливият му тон прикриваше несигурност, която го правеше и един от най-неудобните в групата. Неудобството и уязвимостта на Чандлър доведоха до някои от най-забавните ситуации в сериала, но и до някои от най-затрогващите моменти, пише The Hollywood Reporter.

„Съкрушени сме от кончината на скъпия ни приятел Матю Пери“, сподели телевизия Warner Bros. в изявление за The Hollywood Reporter. „Матю беше невероятно надарен актьор и неизменна част от семейството на Warner Bros. Television Group. Влиянието на неговия комедиен гений се усещаше по целия свят, а наследството му ще продължи да живее в сърцата на толкова много хора. Това е сърцераздирателен ден и ние изпращаме обичта си на семейството му, на близките му и на всички негови предани фенове.“

През 2002 г. Пери и Лебланк бяха номинирани за „Еми“ за главна мъжка роля в комедиен сериал, но загубиха от Рей Романо от „Всички обичат Реймънд“.

С нарастването на популярността на „Приятели“ Пери се оказва на емоционално влакче в увеселителен парк.

„От ушите ми излизаше пара, толкова много исках да бъда известен“, казва Пери в интервю за The New York Times през 2002 г. „Искаш вниманието, искаш парите и най-доброто място в ресторанта. Не мислех какви ще са последствията. Когато се случи (славата), за известно време това е нещо като Дисниленд. За мен това чувство продължи около осем месеца: „Направих го, развълнуван съм, няма проблем на света“. А след това осъзнаваш, че с това не постигаш нищо, със сигурност не запълваш никакви дупки в живота си.“

„Приятели“ обаче са направили Пери много богат. При старта на ситкома шестте звезди получават по 22 500 долара на епизод, но с нарастването на рейтинга на сериала се увеличават и заплатите на звездите. Те се появяват на първите страници на вестниците, когато по време на преговорите за девети и десети сезон представят единен фронт, като всеки от актьорите получава по 1 милион долара на епизод.

С нарастването на натиска на известността Пери се обръща към алкохола, за да намали напрежението. През 1997 г. той претърпява инцидент с джет. Това довежда до приемане на болкоуспокояващи и години наред злоупотреба с викодин, казва той. През 2001 г. посещава рехабилитационна клиника. Признава, че не си спомня почти нищо от последните три сезона на „Приятели“ заради пиенето.

През 2013 г. той разкрива пред People, че е изтрезнял едва на 43-годишна възраст. През предходната година той превръща бившия си дом на плажа в Малибу в център за трезвомислещи мъже, наречен The Perry House. Започва да се застъпва за лечението вместо затвор за наркозависимите и отделя време и ресурси, за да помага на други зависими. 

„Не можеш да имаш проблем с наркотиците в продължение на 30 години и след това да очакваш, че той ще бъде решен за 28 дни“, казва той пред THR през 2015 г. „Имал съм много възходи и падения в живота си и много прекрасни отличия, но най-хубавото нещо в мен е, че ако някой алкохолик дойде при мен и ми каже: „Ще ми помогнеш ли да спра да пия? Аз ще кажа: „Да. Знам как да го направя.“

Матю Лангфорд Пери е роден на 19 август 1969 г. в Уилямстаун, Масачузетс. Майка му, Сюзън Мари, е канадска журналистка, работила като прессекретар на министър-председателя Пиер Трюдо. Баща му, Джон Бенет Пери, е американски актьор и бивш модел, известен от полицейския сериал на ABC от 1971-81 г. „240 Робърт“. (Бенет играе бащата на гаджето на Анистън в епизод на „Приятели“ през 1998 г.)

Родителите на Пери се развеждат скоро след раждането му, а майка му напуска Масачузетс и се установява в Отава. Тя се омъжва за Кийт Морисън, журналист, известен най-вече от сериала на NBC „Дейлийн“.

Израства в Канада, където посещава гимназията West Carleton и колежа Ashbury. Като тийнейджър проявява талант към тениса и известно време тренира за професионалист. Тази мечта остава на заден план, когато Пери е на 15 години и се премества да живее при баща си в Лос Анджелис.

„Да се откажа от тениса всъщност не беше решение, което трябваше да взема“, казва актьорът пред списание Men's Health в интервю през 2012 г. „Бях много добър тенисист в Отава, Канада – национален ранг, когато бях на 13 години. След това се преместих в Лос Анджелис, когато бях на 15 години, и всички в Лос Анджелис просто ме убиха. В Канада бях доста добър. Не толкова в Лос Анджелис. Беше лудост. Осъзнах, че няма да си изкарвам прехраната с тенис, затова се насочих към актьорството.“

Дебютът на Пери в телевизията е през 1979 г. След като получава гостуващи роли в ситкомите Charles in Charge (през 1985 г.) и Silver Spoons (през 1986 г.), Пери става редовен участник в комедията на Fox „Втори шанс“

Пери има запомнящ се трисериен епизод в Growing Pains (1989) като гаджето на Карол Сийвър (Трейси Голд), която загива при катастрофа в нетрезво състояние. През 1990 г. играе по-малкия брат на Валери Бертинели в ситкома „Сидни“ и може да бъде видян в епизоди на „Магистрала към рая“, „Празно гнездо“, „Кой е шефът?“ и „Бевърли Хилс, 90210“.

В разгара на „Приятели“ Пери се опитва да превърне славата си в кариера в игралното кино (дебютира в 1988 г. в „Една нощ от живота на Джими Риърдън“). Най-успешният му опит е може би „Девет ярда“ (2000 г.), в който той играе ролята на кротък зъболекар, който се забърква с известен наемен убиец (Брус Уилис). Филмът печели повече от 100 милиона долара в световен мащаб и дава началото на продължение през 2004 г.

Други негови опити на големия екран включват „Почти герои“ (1998), „Трима за танго“ (1999) и „Да служиш на Сара“ (2002).

Пери има по-голям успех в кариерата си след „Приятели“, когато се изявява в поддържащи роли. През 2003 г. и 2004 г. той получава номинации за „Еми“ за работата си в „Западното крило“ в ролята на Джо Куинси, адвокат републиканец, привлечен като помощник-съветник в Белия дом от администрацията на президента демократ Бартлет. В ролята на ухиления политик Майк, Пери се кандидатира срещу съпруга на Алисия Флорик – Питър, за губернатор на Илинойс в „Добрата съпруга“ (2012). 

През 2006 г. получава четвъртата си номинация за „Еми“ за изпълнението си в „Историята на Рон Кларк“, където представя реално съществуващ учител, който се отказва от комфорта на малкия си град, за да промени нещо в системата на държавните училища в Ню Йорк.

Пиесата „Краят на копнежа“, на която Пери е сценарист и изпълнител на главната роля, дебютира през 2016 г. в театър Playhouse в лондонския Уест Енд. Мрачна, комична история за квартет от изгубени души, които размишляват върху тайните на живота, докато пият цяла нощ в бар в Лос Анджелис, в която Пери играе Джак, пияница, когото актьорът описва като преувеличена версия на самия себе си. През следващата година той представя „Краят на копнежа“ в театър „Люсил Лортел“ в Ню Йорк.

Пери открито говори за желанието си да се установи и да създаде семейство, но така и не се жени и няма деца. 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

и този отпадна ( преди 5 месеца )
е, чичо Чарли е най-великия в крайна сметка
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар