IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари оспори в съда решението да няма охрана, докато е във Великобритания

6 декември 2023 10 50

Според адвоката му, това е било несправедливо отношение от страна на правителството

Снимка: БГНЕС

Принц Хари е бил подложен на незаконно, несправедливо и неоправдано отношение от страна на британското правителство с решението да му бъде отнета полицейската закрила, докато е във Великобритания. Това заяви адвокатът му пред Върховния съд на Лондон.

Хари, заедно с други високопоставени кралски особи, получаваше пълна публично финансирана охрана, осигурена от държавата, преди да реши да се оттегли от кралските си задължения и да се премести в Калифорния с американската си съпруга Меган през 2020 г.

Но през февруари същата година Министерството на вътрешните работи – министерството, отговарящо за полицията, имиграцията и сигурността – реши, че Хари автоматично ще престане да получава лична полицейска охрана, докато е във Великобритания, дори ако сам покрива разходите.

Хари, който е по-малък син на крал Чарлз и носи титлата херцог на Съсекс, получи възможност миналата година да оспори това решение. Херцогът на Съсекс не беше в съда по време на делото във вторник, но адвокатът му Шахид Фатима заяви, че решението е „незаконно и несправедливо“.

„Този случай е свързан с правото на сигурност и безопасност на едно лице“, каза тя. „Не може да има право, което да е по-важно за всеки от нас.“

Адвокатът заяви, че Изпълнителният комитет за защита на кралски особи и публични личности, известен като RAVEC, за първи път се е отклонил от собствената си писмена политика и не е посочил причина, поради която е отделил Хари по този начин. Освен това не го е уведомил защо е взел това решение.

„Последователната позиция на Хари е била – и продължава да бъде – че той трябва да получи сигурност от държавата с оглед на заплахите/рисковете, пред които е изправен“, заяви тя в писменото си изложение, като добави, че той „неоправдано е бил третиран по-неблагоприятно“ от другите.

Адвокатът на правителството, Джеймс Иди, заяви, че промяната в защитата е резултат от промяната на статута на Хари в неработещ кралски служител. RAVEC не е решила, че Хари не трябва да получава закрила, а че не трябва да я получава на същото основание.

Хари ще бъде третиран по „индивидуален“ начин и „от време на време“ ще бъде включван в групата от лица, получаващи защита, финансирана от държавата, каза Ийди.

Принцът често е говорил за опасенията си за сигурността на семейството си и редовно е нападал пресата, която обвинява за смъртта на майка си принцеса Даяна, загинала при катастрофата на колата си с шофьор, докато се е отдалечавала от преследващи я папараци в Париж през 1997 г., предава Reuters.

Миналата година бившият началник на британската полиция за борба с тероризма заяви, че срещу Хари и Меган са отправяни заплахи от крайнодесни екстремисти.

В писмените си изложения Ийди заяви, че комисията е наясно с „по-широкото „въздействие“ след трагичната смърт на майката (на Хари)“.

Съдията Питър Лейн постанови, че само встъпителните изявления по делото могат да се проведат публично, като по-голямата част от изслушванията през следващите два дни и половина ще се провеждат при закрити врати, за да се предотврати компрометирането на мерките за сигурност.

В силно редактираното си писмено изложение Фатима заявява, че е имало „неотдавнашна повишена заплаха“ през юни тази година, когато Хари е дал показания във Върховния съд по дело за защита на личните данни срещу Mirror Group Newspapers.

През май Върховният съд се произнесе срещу Хари, след като той оспори отказа на правителството да му позволи да плаща за собствената си полицейска защита.

Адвокатите на полицията и на правителството успешно се аргументираха, че би било неправилно да се позволи на петия по ред за трона да плаща, тъй като това би означавало, че богатите хора могат да си „купуват“ специално обучени служители, които да действат като частни телохранители.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари