IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Титанът на Холивуд, Норман Лиър, почина на 101 години

7 декември 2023 11 00

Джордж Клуни, Дженифър Анистън и много други изпратиха съболезнования

Норман Лиър и съпругата му Лин. Снимка: Getty Images

Норман Лиър и съпругата му Лин. Снимка: Getty Images

Норман Лиър – многократно награждаваният американски телевизионен сценарист, филмов продуцент и активист – почина на 101-годишна възраст. 

Холивудската икона е издъхнал на 5 декември в дома си в Лос Анджелис от естествени причини. Семейството му помоли феновете и журналистите за уединение в този труден момент и заяви, че ще организира частно погребение само за най-близките хора на Лиър. 

Тъжната новина беше потвърдена и от официалния профил на сценариста в Instagram, където бе публикувана черно-бяла снимка на усмихнатата телевизионна легенда. В описанието екипът му казва, че той е починал, заобиколен от семейството, разказвайки истории и пеейки песни до самия край. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norman Lear (@thenormanlear)

„Норман живя живот, вдъхновен от света около себе си. Радваше се на сутрешната си чаша кафе, формата на дърветата пред дома му, както и звуците на красива музика. Но хората – тези, които току-що беше срещнал, и тези, които познаваше от десетилетия – успяха да държат ума и сърцето му млади“, се казва в съобщението. 

Екипът на Лиър благодари на всеки, който е изпратил любов и подкрепа към семейството му в този труден момент и помоли феновете да почетат наследството му по свой начин. В съобщението се казва още, че всеки един от близките хора на сценариста ще се опита да се справи със смъртта както той си знае, като в същото време се подготвя да отвори нова страница от живота си, в която Лиър вече не присъства. 

Родом от Ню Хейвън, Кънектикът, Лиър е най-известен със създаването на новаторския комедиен сериал All in the Family, който повдига социални и политически въпроси, смятани за противоречиви по онова време. Преди успешната си кариера в развлекателната индустрия, той се присъединява към Военновъздушните сили на американската армия през 1942 година, където се бие през Втората световна война. Освободен е от длъжността в края на войната и става публицист, като в крайна сметка премества кариерата и семейството си в Калифорния. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rita Moreno (@theritamoreno)

След като се прехвърля в продуцентството, Лиър, който беше въведен в Залата на славата на телевизионната академия през 1984 година, продължи да създава множество емблематични сериали, които установиха социално-реалистичен жанр и изследваха неговите демократични ценности. Сред популярните заглавия са Mary Hatman, Mary Hatman and The Jeffersons и много други. 

All in the Family – неговият ситком, който обхващаше множество теми, включително предразсъдъци, менопауза, изнасилване, хомосексуализъм, сексуална дисфункция и религия – получава 55 номинации за „Еми“ и печели 22 от тях. Други забележителни предавания на Лиър включват Maude, Good Times, Sanford and Son и Fernwood 2 Night. 

По-късно в кариерата си той търси друга платформа за изразяване на своите политически възгледи. Основава People for the American Way през 1981 година. Това е либерална коалиция за защита на основните свободи на Първата поправка, насочена към свободното изразяване на религията и свободата на словото. По-късно създава Business Enterprise Trust – организация с нестопанска цел, която се фокусира върху актове на почтеност, смелост и социална визия в американския бизнес. 

Като любящ съпруг и баща, Лиър е надживян от съпругата си Лин и децата, и Елън, която споделя с бившата си съпруга Шарлот Розен, Кейт и Маги от бившата му съпруга Франсис Льоб, Бенджамин и Бриана от последната му съпруга, Лин. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norman Lear (@thenormanlear)

Смъртта на сценариста идва след като отпразнува 101-ия си рожден ден този юли. Той отбеляза повода със закачливо видео в социалните мрежи. 

„Добро утро, добър ден, добър вечер в зависимост къде сте и кои сте. Аз съм Норман Лиър, който навлиза във второто си детство. Току-що навърших 101 години и това, казват ми, е второто детство“, пошегува се той. Допълва, че наистина се чувства като дете, защото получава същата грижа, каквато се оказва на бебетата. 

Смъртта на Лиър бе почетена от множество холивудски звезди, включително Джордж Клуни и Дженифър Анистън. Актрисата от „Приятели“ сподели няколко снимки със сценариста в своята история в Instagram, пишейки че той много ще ѝ липсва. 

Актьорът Кари Елуис, който работи с Лиър по „Принцесата булка“ сподели трогателно съобщение в социалните мрежи, с което изрази своята тъга. Той написа, че сърцето му е разбито от трагичната новина. 

„Загубихме титан, който не само промени телевизията, но промени моя живот завинаги с „Принцесата булка“. Неговият хумор, доброта и интелигентност никога няма да бъдат повторени“, пише той, споделяйки две снимки. На едната Лиър целува бузата му, а на другата Елуис връща жеста. 

В официално съобщение до медиите Джейн Фонда реагира на новината, пишейки, че 5 декември завинаги ще остане един много тъжен ден. По думите ѝ, Лиър е значел страшно много за безброй хора по целия свят и е успял да промени лицето и душата на американската комедия. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norman Lear (@thenormanlear)

Джордж Клуни, който играе в ситкома The Facts of Life, който отново е дело на Лиър, заяви в официално становище, че светът е загубил най-големия си защитник, а холивудското семейство е загубило един скъп приятел. „Един великан ходеше в неговите обувки“, допълва актьорът.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари