IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цяла Дания плаче - кралица Маргрете II се оттегли след 52 години на трона

3 януари 2024 12 30

Тя остана като най-дълго управляващата дама след смъртта на кралица Елизабет II

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Всички знаеха, че кралица Елизабет II бе най-дълго управлявалият монарх в историята след 70 години на великобританския трон. След смъртта й през септември 2022 година, тази роля се пое от датската кралица - Маргрете II, известна със своята усмивка, неповторим стил и лъчезарност. Макар монархията й да не е толкова известна и обсъждана, както тази на Великобритания, абдикирането на Маргрете предизвика изненада по целия свят и тъга у всички датчани. 

В края на всяка година държавните глави на всяка страна се обръщат със слово към своя народ, изпълнено с равносметка за отминаващите 12 месеца и надежда за следващите. В своята новогодишна реч обаче Маргрете сподели изненадващото си решение да се оттегли от трона на Дания през януари тази година. Тя слиза от власт след 52 години, за да я предаде на по-младото поколение. 

Наследникът на 83-годишната Маргрете е синът й принце Фредерик

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalfamily_archive

Като причина за решението си кралицата цитира здравословното си състояние и напредналата възраст. През 2023 година тя претърпя операция. "Толкова дълго време не минава незабелязано за никого - дори и за мен. Времето тече и болестите се увеличават", каза тя в новогодишната си реч. 

По-конкретно, Маргрете каза, че операцията на гърба, която се е подложила през миналия февруари, е фактро, който я е накарал да мисли за бъдещето и дали не е време да прехвърли отговорността на следващото поколение. "Реших, че сега е подходящият момент. Петдесет и две години след като наследих моя любим баща, ще се оттегля като кралица на Дания"

Оттеглянето ще се случи на 14 януари, а Фредерик поема кралството на 55 години

Маргрете, най-голямата от трите дъщери на крал Фредерик IX и кралица Ингрид, се възкачи на трона след смъртта на баща си през 1972 година. Това се случи, след като в Дания се направи конституционна промяна, за да се позволи женско наследяване на трона, позволявайки на краля на прескочи брат си и да избере Маргрете за наследница. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DNARoyals (@dnaroyals)

Кралското семейство на Дания, подобно на британското си колега, има до голяма степен церемониална роля при парламентарно правителство. Но на Маргрете се приписва модернизиране на датската монархия и възстановяване на нейната популярност.

В речта си Маргрете благодари на датския народ за подкрепата

Голяма част от популярността на кралицата е свързана с нейната личност и артистична жилка. Дори след като влезе в линията на наследяване на 13, тя преследва интереса си към изкуството, като получава диплома по праисторическа археология в университета в Кеймбридж и учи в университета в Орхус в Дания, Сорбоната и Лондонското училище по икономика.

Тя също така създава свои собствени произведения на изкуството, включително картини, показвани в музеи, декупажи и рисунки. Нейните илюстрации бяха адаптирани за книга "Властелинът на пръстените" под псевдонима Ингахилд Гратмер. Издателството на фантастичния роман лично се обръща към кралицата, след като тя изпраща на свои рисунки на писателя Дж. Р. Р. Толкин през 1970 година като фен.

След смъртта на автора на "Властелинът на пръстените", две от рисунките на Маргрете са намерени в джоба на палтото му, а останалите са открити в дома му. Въпреки че приживе Толкин не е позволявал романът му да се издава с рисунките, повторното му публикуване през 1977 година вече включва картините на датската кралица. 

Съвсем наскоро тя работи като дизайнер на костюми и продукция за Ehrengard: The Art of Seduction - филм на Netflix, адаптиращ приказка, която включва костюми и декори, базирани на рисунки на Маргрете и други нейни произведения на изкуството. "Рисувам, когато мога да намеря време и изглежда, че все по-често ми се получава", казва тя пред New York Times.

Въпреки че Маргрете до голяма степен е избягвала полемиките в таблоидите, които измъчваха други кралски особи в Европа, членовете на нейното семейство са привличали вниманието през годините. Нейният съпруг, принц Хенрик, отдавна се оплакваше, че не го наричат ​​крал или крал-консорт и че разчита на Маргрете за финансови средства.  крайна сметка той получи заплата, но през 2017 г. той обяви на 83 години, че вече не желае да бъде погребан до кралицата.

Той почина шест месеца по-късно и се твърди, че е кремиран, като половината от праха му е разпръсната над датските води, а другата е погребана в частните градини на замък северно от Копенхаген.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @royalfamily_archive

Кралицата също предизвика недоволство от членове на семейството си през 2022 г., след като лиши четирима от внуците си от техните кралски титли. От янаури 2023 година без титли останаха четирите деца на най-малкия син на Маргрете - принц Йоаким. Вместо това те ще се наричат граф или графиня на Монпезат. Промяната засеган принцовете Николай, Феликс и Хенри и принцеса Атина. Те обачее запазват реда си в линията за наследяване на трона.

За още новини от света на кралските семейства последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари