IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алек Болдуин с нови обвинения за убийството на операторката Халина Хътчинс

24 януари 2024 17 40

Всичко се случи на снимачната площадка на филма Rust

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Алек Болдуин беше посочен като обвиняем в непредумишлено убийство във връзка с фаталната стрелба по време на снимките на филма Rust през 2021 година. Решението бе взето от жури в Ню Мексико. 

65-годишният актьор вече беше обвинен в непредумишлено убийство преди година, но обвиненията бяха свалени три месеца по-късно. Сега той получава нови обвинения в непредумишлено убийство (небрежно използване на огнестрелно оръжие) или алтернативно, в непредумишлено убийство (използване на огнестрелно оръжие без необходимо внимание или предпазливост). 

С това ново обвинение, според закона на Ню Мексико, Алек Болдуин може да получи до 18 месеца затвор. Адвокатите на актьора казаха, че очакват с нетърпение да влязат в съда, за да изложат своите доказателства, оневиняващи клиента им. 

Болдуин държеше реквизитен пистолет през 2021 година на снимачната площадка на уестърна, когато оръжието гръмва и убива операторката Халина Хътчинс и ранява режисьора Джоел Соуза. Актьорът многократно е твърдял, че не е знаел, че пистолетът съдържа по погрешка бойни патрони, и също така е категоричен, че не е натискал спусъка. 

„Моите клиенти винаги са търсили истината за случилото се в деня, когато Халина Хътчинс беше трагично простреляна и убита на 21 октомври 2021 година. Ние продължаваме да търсим истината в нашето гражданско дело и също така бихме искали да има отговорност в системата за наказателното правосъдие“, казва Глория Олред, която е адвокат на семейство Хътчинс. 

Тя допълни, че журито е решило, че има достатъчно доказателства, за да повдигне обвинение срещу Алек Болдуин за непредумишлено убийство. „Очакваме с нетърпение наказателния процес, който ще определи дали той трябва да бъде осъден за преждевременната смърт на Халина“

Прокурорите обвиниха Болдуин в „изключително безразсъдни действия“, когато му повдигнаха обвинение за непредумишлено убийство. Заедно с него те посочиха и филмовия оръжейник Хана Гутиерес-Рийд за виновна за смъртта на Халина Хътчинс. Тя пледира невинност и трябва да се яви в съда през февруари, за да чуе присъдата си. 

Според изявление за вероятната причина за смъртта на Халина, Болдуин не е получил необходимото обучение за употреба на огнестрелни оръжия, не е помолил Гутиерес-Рийд да му покаже, че пистолетът не съдържа истински патрони, игнорирал е оплаквания относно безопасността от членове на екипа, и е поставил пръста си върху спусъка на истинско огнестрелно оръжие, когато е трябвало да използва реплика или гумен пистолет.

Алек Болдуин се отърва от обвиненията в убийство

Алек Болдуин се завърна към снимките на Rust след смъртта на Халина Хътчинс

След като специалните прокурори Кари Мориси и Джейсън Дж. Луис поеха случая, те обявиха през април, че оттеглят обвиненията срещу Болдуин, позовавайки се на „нови факти“ по случая. Те също така казаха, че си запазват правото да го обвинят отново.

Два месеца по-късно прокурорите пишат в съдебно дело, че оръжието е изпратено на независим експерт за по-нататъшно изследване.

„Обвиненията срещу Алек Болдуин бяха отхвърлени без предубеждения, тъй като възможна неизправност на пистолета значително влияе на причинно-следствената връзка по отношение на Болдуин, а не по отношение на Гутиерес. Ако се установи, че пистолетът не е бил повреден, ще бъдат повдигнати обвинения срещу г-н Болдуин“, пишат те. 

Съдебномедицинският доклад, направен през август, заключава, че спусъкът на пистолета трябва да е бил натиснат „достатъчно силно“, за да причини инцидента. 

„Въпреки че Алек Болдуин многократно отрича да е натиснал спусъка, като се вземат предвид тестовете, констатациите и наблюденията, докладвани тук, спусъкът е трябвало да бъде дръпнат или натиснат достатъчно, за да освободи напълно изваденото или прибрано чукче на доказателствения револвер“, гласи докладът за огнестрелните оръжия от експертите Люсиен Хаг и Майк Хаг, които бяха наети от щата Ню Мексико по делото срещу Гутиерес-Рийд. 

Именно заради новите доказателства делото срещу Алек Болдуин отново влиза в съда. 

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари