fallback

Роберто Кавали – пионерът на неостаряващата висша мода

15 April 2024 18:00

Известният дизайнер почина на 83 години

Снимка: Getty Images

В края на миналата седмица светът на модата беше покосен от тъжната новина за смъртта на Роберто Кавали. Известният италиански дизайнер почина на 83 години в дома си във Флоренция, а съобщението бе направено от екипа му в социалните мрежи.

„Живот, живян с любов. С огромна тъга днес съобщаваме, че казваме последно сбогом на нашия основател – Роберто Кавали. От тихото начало във Флоренция, Роберто успя да се превърне в световноизвестно име, което бе обичано и уважавано от всички. Естествено талантлив и креативен, Роберто вярваше, че всеки може да открие и да отгледа артиста в себе си. Наследството на Роберто Кавали ще продължава да живее чрез неговата креативност, любов към природата и чрез неговото семейство, което той ценеше“, гласи официалното съобщение на страницата на едноименната марка на Кавали.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roberto Cavalli (@roberto_cavalli)

В описанието под текста, Фаусто Пуглиси, креативният директор на Roberto Cavalli, сподели своята почит към покойната модна икона.

„Скъпи Роберто, може вече да не си физически с нас, но знам, че ще усещам духа ти с мен винаги. За мен беше огромна чест да работя с теб и да създавам за марката, която ти основа с толкова стил и визионерски поглед. Почивай в мир, ще ни липсваш и знай, че си обичан от толкова много, че името ти ще продължава да живее, да бъде източник на вдъхновение за другите, особено за мен“, написа Пуглиси.

Според италианската новинарска агенция ANSA, Кавали е починал на 12 април в дома си във Флоренция след болест. 

Роберто Кавали отдавна е известен с любовта си към щампите и представя първата си едноименна колекция през 70-те години. За първи път той пробива в Сен Тропе, намирайки фенове в знаменитости като Бриджит Бардо и София Лорен. Склонността му към всичко прекомерно прави стила му перфектен за мястото. Тогава от New York Times пишат, че Кавали е известен само в Европа и тепърва му предстои пробив в световната мода.

Снимка: Getty Images

Но когато той съживява деним индустрията през 90-те години, всичко се променя. Кавали е един от първите, които сложиха тъкан от ликра в дънките, правейки ги тесни и секси. Известно е, че Наоми Кембъл носи подобен чифт по време на едно от ревютата му през 1993 година, изстрелвайки тенденцията до върха на модния бизнес. Изведнъж Кавали успява и всички знаят името му. И всички искат да са облечени от него.

През следващите години творческият гений влага усета си към цвят и блясък върху всичко – от мъжко и дамско облекло до очила, плажно облекло и дори бельо.

Роберто Кавали и Ан Хатауей. Снимка: Getty Images

Той беше обичан от редица известни личности, които избират негови дизайни за червения килим. Кавали е обличал множество звезди за Met Gala, включително Джесика Симпсън през 2007 година, когато тя носи впечатляващ тоалет от златно и сребърно, за да се качи по стълбите на музея „Метрополитън“ заедно с Кавали под ръка. В началото на 2000-те години Виктория Бекъм, Бионсе и много други дами носят дизайни от италианеца, като до днес марката е една от най-предпочитаните от звездите.

Кавали, който е роден на 15 ноември 1940 година във Флоренция, има шест деца. Последното му, Джорджио, се роди през март миналата година. С партньорката си Сандра Нилсон дизайнерът бе от 2014 година до смъртта си, като се жени за нея два пъти.

4 факта за Роберто Кавали, които не знаете

1. Той бе и художник

Въпреки че повечето хора са запознати със зашеметяващите творения на Кавали на модния подиум, малцина знаят, че той бе и отличен художник. Рисуването остава негова страст през целия му живот и произведенията му на изкуството често бяха включвани в дрехите на марката. Неговият артистичен талант и око за детайлите допринасят за уникалната и жизнена естетика, която се превърна в синоним на марката Roberto Cavalli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Roberto Cavalli Personal (@robertocavalli)

Любовта на Кавали към рисуването надхвърля света на модата. Той е излагал своите произведения на изкуството в няколко галерии по света, демонстрирайки таланта си на изящен художник. Неговите абстрактни и цветни картини отразяват същия дух на иновация и креативност, който е очевиден в модните му дизайни, което го прави истински многоизмерен художник.

2. Вдъхновява се от природата

Природата играе важна роля в дизайнерския процес на Кавали. Той черпи вдъхновение от различни елементи на естествения свят, вариращи от животинското царство до живите цветове в пейзажите. Емблематичните животински щампи на марката се превърнаха в исторически за модната индустрия и отразяват възхищението на дизайнера от красотата и изяществото на създанията в дивата природа.

Роберто Кавали с Дженифър Лопес. Снимка: Getty Images

Очарованието на Кавали към заобикалящата ни среда се простира отвъд обикновеното визуално вдъхновение. Той активно подкрепяше и допринасяше за различни екологични каузи. Силно вярваше във важността от опазването на околната среда и този ангажимент често се отразяваше в неговите проекти. Чрез своята марка дизайнерът повишаваше осведомеността относно проблемите на околната среда, доказвайки, че модата и устойчивостта могат да вървят ръка за ръка.

Роберто Кавали живее „Ла Долче Вита“

Роберто Кавали не се отказва от младите жени и леопардовия принт

Роберто Кавали превърна Бионсе в карикатура

3. Работи с известни марки

През годините Роберто Кавали си сътрудничи с различни високопоставени марки и организации в различните индустрии. Едно забележително сътрудничество е с автомобилния производител Fiat, където дизайнерът нанася характерните си щампи върху лимитирани серии коли. Това невероятно партньорство демонстрира способността на Кавали да разшири своята креативност отвъд модата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Roberto Cavalli Personal (@robertocavalli)

Освен това той е работил с реномирани компании като Кока-Кола, създавайки бутилки и кенчета с ограничено издание, украсени с неговите емблематични дизайни. Тези сътрудничества демонстрират неговата гъвкавост като дизайнер и способността му да обединява безпроблемно различни артистични среди.

4. Дъщеря му също е дизайнер

Творческите гени на Роберто Кавали са предадени на следващото поколение. Дъщеря му, Ракеле Кавали, следва стъпките на баща си и стартира собствена едноименна марка. Дизайните ѝ улавят същата същност на смелост и иновация, която характеризира работата на Кавали-старши, като същевременно включва нейната собствена артистична визия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Rachele Cavalli (@rachelecavalli)

Като семейство, Кавали са известни със своите близки връзки и подкрепа един към друг. Роберто изрази огромна гордост от постиженията на дъщеря си и често си сътрудничи с нея по различни проекти. Появата на Ракеле като дизайнер допълнително затвърждава мястото на италианската фамилия в света на модата.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Дарена Найденова
Сподели
Роберто Кавали пионер мода смърт факти висша мода
0 коментара
fallback