IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селин Дион за нелечимата си болест: Сякаш някой се опитва да те удуши

11 юни 2024 16 30

Изпълнителката говори за симптомите на синдрома на схванатия човек

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Селин Дион разкрива нечувани досега детайли около болестта си, която засяга всяка част от тялото ѝ.

56-годишната носителка на „Грами“ даде интервю пред водещата Хода Котб, което е първото ѝ телевизионно участие след поставената ѝ диагноза за синдром на схванатия човек през 2022 година. В разговора между двете Дион разкрива как болестта е засегнала гласа ѝ, което я накара да отмени оставащите дати от световното си турне. До този момент не е ясно дали Селин някога ще успее да се завърне на сцената или в звукозаписното студио, тъй като лек за болестта все още не е открит.

„Все едно някой се опитва да те удуши. Все едно се опитва да смачка ларинкса/глътката“, казва изпълнителката, извисявайки гласа си, за да покаже ефекта. Тя допълни, че все едно трябва да говориш така през цялото време и не можеш да смъкнеш или да вдигнеш октавата.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Céline Dion (@celinedion)

Селин продължава разказа си с „Започва със спазъм. Започна в гърлото и си помислих, че всичко ще бъде наред. Но също така може да се появи в корема, може да е в гръбнака, може да е в ребрата“. Обяснява, че сковаността понякога може да те накара да се почувстваш сякаш си закован на едно място.

„Чувствам се така, сякаш ако изпъна краката си, те ще останат в тази позиция. Или ако готвя – защото обичам да готвя – пръстите ми, ръцете ми ще заемат тази позиция... Спазми са, но попадаш в позиция, в която не можеш да отключиш крайниците си“, казва още Дион. Спомня си, че в даден момент е имала и счупени ребра, защото спазмите могат да бъдат толкова силни, че да причинят счупване на кости.

През декември 2022 година Селин разкри, че е била диагностицирана със синдрома на схванатия човек – рядко и нелечимо засега неврологично заболяване, което може да причини сериозни мускулни спазми. Болестта накара изпълнителката да отмени всичките си предстоящи изяви на сцена.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prime Video (@primevideo)

Както каза самата тя по това време „За съжаление, спазмите влияят на всеки аспект от ежедневния ми живот... понякога причиняват трудности, когато ходя и не ми позволяват да използвам гласовите си струни, за да пея по начина, по който съм свикнала. Всичко, което знам, е как да пея. Това съм правила цял живот. И това обичам да правя най-много“.

Състоянието, според Фондацията за синдром на схванатия човек, засяга централната нервна система, по-специално главния и гръбначния мозък.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue France (@voguefrance)

„Пациентите могат да бъдат инвалидизирани, приковани към инвалидна количка или на легло, неспособни да работят и да се грижат за себе си“, казват лекари, добавяйки че неврологичното заболяване с автоимунни характеристики може да включва симптоми като хиперригидност, изтощителна болка, хронична тревожност и мускулни спазми, които са толкова силни, че могат да разместят ставите и дори да счупят кости. 

Добри новини – Селин Дион отново пее напук на болестта си

Селин Дион разказва за тежкото си здравословно състояние

Сестрата на Селин Дион: Тя вече няма контрол върху мускулите си

Говорейки за интервюто си със Селин Дион, водещата Хода Котб каза на колежката си Джена Буш, че изпълнителката в момента се чувства много по-добре, но в един момент за малко не загубила живота си. По думите ѝ, Дион се намира в доста страшна ситуация, но се опитва да се справи с нея по най-добрия възможен начин.

За още новини от света на лайфстайла и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари