IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали ще му помогне – ролята на Алек Болдуин като продуцент няма да бъде разглеждана в съда

10 юли 2024 11 00

Наближава поредното заседание от делото на актьора за убийството на Халина Хътчинс

Снимка: БГНЕС

Със значителна победа за защитата, ролята на Алек Болдуин като продуцент на филма Rust няма да бъде разглеждана по време на процеса за неволното убийство на операторката Халина Хътчинс, постанови съдия Мери Марлоу Сомър в понеделник.

Позицията на Болдуин като продуцент постоянно е била част от стратегията на обвинението, което се опитва да покаже, че той е имал по-голяма отговорност и влияние на снимачната площадка, отколкото само като актьор.

В съда в понеделник обвинението заяви, че като продуцент той е трябвало да е наясно с изискванията за безопасност на снимачната площадка, докато защитата на Болдуин заяви, че тези доказателства са били предразполагащи и объркващи за съдебните заседатели.

При постановяването на решението си съдията призна, че се е затруднила да разбере аргументите на обвинението, предава CNN.

„Изпитвам истинска трудност с позицията на държавата, която иска да покаже, че като продуцент той не е спазвал указанията и следователно като актьор г-н Болдуин е направил всички тези неща погрешно, което е довело до смъртта на Халина Хътчинс, защото като продуцент е позволил всичко това да се случи“ – каза Марлоу Сомър.

Съдията заяви, че решението ѝ е повлияно от факта, че във филма е имало и други продуценти и че самият Болдуин не е бил единствено отговорен за вземането на решения на снимачната площадка.„Доказателствената стойност не е значително надхвърлена от несправедливо предубеждение и със сигурност объркване на въпросите на журито, така че отказвам доказателства за статута му на продуцент“, заключава тя.

Сега, след като съдията не допуска доказателства, свързани с ролята му на продуцент, журито ще разглежда Болдуин единствено като актьор, който е държал пистолет като част от ролята си – не като шеф или като ръководител, който е отговарял за безопасността на снимачната площадка.

Решението е едно от редица ключови доказателствени решения, взети по време на изслушването в понеделник, само ден преди да започне изборът на съдебни заседатели по делото. Очаква се процесът да продължи около две седмици.

Делото е свързано с фаталната стрелба по Хътчинс на 21 октомври 2021 г. в ранчо в Ню Мексико, докато репетират уестърн филма Rust. Болдуин е тренирал „кръстосано теглене“ – изваждане на пистолет от кобур на противоположната страна на тялото от ръката за теглене – с реквизитен пистолет, когато изстрелва боен патрон, убивайки Хътчинс и ранявайки режисьора Джоел Соуза.

Прокурорите обвиняват Болдуин в неволно убийство, като твърдят, че той е проявил небрежност и безразсъдство при боравенето с пистолета. Болдуин не се признава за виновен и заявява, че не е натискал спусъка и не е знаел, че в оръжието има бойни патрони. Хана Гутиерес Рийд, оръжейник и асистент на реквизитора на Rust, която е заредила огнестрелното оръжие, е призната за виновна за неволно убийство през март. Тя е осъдена на максималната присъда от 18 месеца затвор.

Дейв Холс, асистентът на режисьора, който извикал „хладно оръжие“ и го подал на Болдуин, се съгласи да не се признава за виновен в небрежно използване на смъртоносно оръжие, съобщи окръжната прокуратура през януари 2023 г.

Други решения по досъдебното производство в понеделник се отнасяха до видеоклипове с поведението на Болдуин на снимачната площадка, релевантността на някои доказателства и дали някои свидетели могат да дават показания.

В едно от решенията съдията определя, че прокурорите могат да покажат видеоклипове от снимачната площадка, на които се вижда как Болдуин борави с огнестрелно оръжие. Прокурорите заявиха, че видеозаписите показват неправилно боравене с оръжието, включително игра с револвера и поставяне на пръста си върху спусъка по време на сцени, в които не е трябвало да стреля с оръжието.

Съдията обаче постанови, че прокурорите не могат да представят видеозаписи, в които той крещи или вика на хората на снимачната площадка, като заяви, че те не са от значение за обвинението.

На прокурорите ще бъде позволено да покажат видеозапис на Хътчинс, след като е била простреляна, и снимки от аутопсията ѝ – постанови съдията. Защитата е твърдяла, че тези доказателства ще бъдат вредни за журито, но прокурорите са заявили, че те са необходими за делото им.

Освен това съдията решава да изключи писмо от около 25 членове на екипа в защита на безопасността на снимачната площадка. Съдията заяви, че писмото е слух и не може да се използва като доказателство по време на процеса, освен ако някой от свидетелите по делото не е участвал в писмото.

Няколко други решения бяха в полза на защитата. В едно от тях съдията постанови, че те могат да разпитват режисьора Соуза за неговия граждански иск срещу Болдуин и да поставят под въпрос мотивите му. В друго съдията постанови, че защитата може да поиска свидетелски показания от Робърт Шилинг, бивш следовател на прокуратурата, който критикува качеството на разследването.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари