► Колоритната личност на кралица Елизабет II продължава да бъде интересна тема, няколко години след нейната смърт
► Навиците на монарха все още се изучават, а едно от най-любопитните неща, е нейната закуска
► Като типична англичанка, кралицата много държи на своята breakfast, първото ядене за деня
Закуската на кралица Елизабет II изуми медиите и нейните фенове по целия свят, които все още се интересуват от забавната личност на монарха. Бившият кралски готвач Дарън Макгрейди разказа за диетичните предпочитания на кралското семейство.
Макгрейди е работил за покойната кралица Елизабет и нейното семейство в продължение на 15 години през 80-те и 90-те години. Той сподели, че освен по-специалното меню на официални приеми, вкусовете на кралицата са били доста прости.
Любимата закуска на Елизабет е зърнена закуска. Това сподели Макгрейди в интервю за Heart Bingo.
Младият готвач, който първоначално работи в хотел Savoy в Лондон през 1981 г., решава да рискува и да изпрати автобиографията си в Бъкингамския дворец. След като се справя добре с интервюто, готвачът прекарва следващите 15 години, обслужвайки кралското семейство и научавайки какво трябва и какво не трябва да прави в кулинарията.
„Закуската на кралицата беше в 9 сутринта, сервирана в стаята ѝ. Тя си похапваше зърнени храни от кутии на Tupperware, особено Special K, макар да имаше 20 готвачи, които да готвят всичко.“, сподели Макгрейди.
„Тя обичаше черен шоколад, особено всичко над 60% какао. Всеки десерт с шоколад в менюто със сигурност беше избран. Нейната торта за рожден ден беше с шоколадов ганаш, правена по една и съща рецепта всяка година – рецепта, датираща от главния готвач на кралица Виктория.“
Принц Уилям споделя афинитета на баба си към черния шоколад и обича особено много сладолед. Макгрейди припомни как диетичните изисквания на младия принц могат да варират от една кралска резиденция до друга.
„Кралицата натискаше бутон, тя искаше сладолед и това задейства дълга верига: главен готвач, сладкар, килер за сребро, стъклен килер, стая за спално бельо. Накрая, 20 минути по-късно, Уилям получи своя домашен сладолед, който му беше представен.“, готвачът разказа забавната случка от детството на Уилям в Бъкингамския дворец, глезен от баба си.
„В Кенсингтън беше много по-спокойно. Уилям влизаше в кухнята и казваше: „Дарън, може ли малко шоколадов сладолед, моля?“
Казвах „Помогнете ми“. Той грабваше шоколадов чипс Häagen-Dazs, който беше любимият му, отваряше го и сядаше на перваза на прозореца да го яде. Беше много по-спокойно в Кенсингтън.“
Макгрейди обобщи навиците на кралицата относно яденето като прости и семпли, включително когато е посрещала гости на трапезата.
„През моите 11 години с кралицата не сме имали нито един вегетарианец, гост без глутен или с непоносимост към лактоза. Ако сте вечеряли с кралицата, вие сте яли това, което кралицата е яла. Ако не ви хареса, ще спрете за Макдоналдс на път за вкъщи.“