IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездите феминистки

15 март 2016 08 00

Или равни ли са половете...

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

През настоящия век в повечето страни дамите вече са извоювали правото си да участват в изборите, да получават образование, да работят каквото искат. Всичко това обаче техните предшественички са били принудени да си го извоюват. В днешно време младите звезди представляват феминистко движение.

Все повече извоювали финансова независимост и популярност дами се захващат да защитават правата на жените. Носителката на „Оскар“ Дженифър Лорънс още преди време се противопостави на факта, че мъжете в Холивуд получават по-високи хонорари от дамите. Ето и още няколко жени, които не спират да се борят за независимостта на нежния пол.

Актрисата Ема Уотсън, получила слава в поредицата за Хари Потър като Хърмаяни Грейнджър, стана посланик на добра воля на ООН и цели да привлече и мъжете да се борят за правата на жените.

Певицата Майли Сайръс, която стана известна още като тийнейджър с участието си в сериала Хана Монтана споделя, че се счита за феминистка, понеже убеждава жените да не се боят от нищо. „Самата аз съм гръмогласна, смешна и не съвсем красива“, казва още тя, но допълва, че това не е пречка да се чувства независима.

Колежката й Тейлър Суифт също се счита за феминистка. „Не гледам на това като на борба между момченцата и момиченцата. Просто съм израснала в семейство, в което са ми показвали, че ако работиш като мъж, можеш много да постигнеш“, казва тя.

Следващата певица, която защитава правата на жените е Бионсе Ноулс. Тя обяснява: „Не трябва да вярваме на мита за равенство между половете. Докато то не стане реалност, ние сме длъжни да бъдем феминистки“.

Актрисата Елън Пейдж: „Феминизмът се асоциира с нещо радикално. Добре, съгласна съм с много от нещата, които се говорят за феминистките от 70-те години. И все още се вижда, че светът ни е патриархален.“

Актрисата Кристин Стюарт казва: „Странно е какво се говори – не съм феминистка, затова, че вярвам, че е важно да имам равни права с мъжете.“

Моделът Елза Хоск от ангелите на Victoria's Secret заявява: „Разбира се, че съм феминистка. Искам жените да са силни и да имат същата власт като мъжете“.

Кийра Найтли също споделя: „Добре е, че феминизмът постепенно престава да бъде подигравателна дума“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари