IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От първо лице: Кралица Елизабет Втора за тежестта на короната

12 януари 2018 16 00

Има недостатъци, но иначе е доста важна, споделила тя

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Кралица Елизабет Втора за първи път говори за тежестта на короната във филм на BBC, който ще бъде излъчен на 14 януари, пише Reuters. В продукцията тя се връща 65 години назад и припомня за нейната коронация.

Споделя, че има две корони, като имперската се носи на официални събития. Що се отнася до недостатъците на короната, кралица Елизабет Втора обяснява, че е сложно да я носи, докато произнася реч, тъй като се затруднява с четенето.

„Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, трябва да я държиш високо. Ако се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне. Така че има някои недостатъци на короните, но иначе са доста важни“, отбелязва тя.

От филма става ясно, че тази корона тежи килограм и има перли, принадлежали на кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите. „Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не изглеждат много щастливи сега. Повечето перли искат да бъдат живи същества.

Тези просто висят тук години наред, което е доста тъжно“, каза британската кралица.

Елизабет Втора разговаря час и половина с експерта по коронации Аластър Брус. „Не задаваш на кралицата пряк въпрос, а правиш коментар, на който тя отговаря“, обясни той. Специалистът добави, че е останал с впечатлението, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е „много практична“ в отношението си към този тип кралски украшения.

Връщайки се към спомените от коронацията си, британската кралица каза, че е имала затруднения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни нишки.

„Спомням си момент, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна“, добави тя. Документалният филм, озаглавен „Коронацията“, фокусира вниманието върху 2 юни 1953 г., когато кралицата е коронясана след смъртта на баща си, крал Джордж Шести, предишната година, пише Dnes.bg.

В продукцията са използвани архивни кадри, които показват децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава съответно на 4 и 2 години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари