Кралица Елизабет Втора за първи път говори за тежестта на короната във филм на BBC, който ще бъде излъчен на 14 януари, пише Reuters. В продукцията тя се връща 65 години назад и припомня за нейната коронация.

Споделя, че има две корони, като имперската се носи на официални събития. Що се отнася до недостатъците на короната, кралица Елизабет Втора обяснява, че е сложно да я носи, докато произнася реч, тъй като се затруднява с четенето.

„Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, трябва да я държиш високо. Ако се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне. Така че има някои недостатъци на короните, но иначе са доста важни“, отбелязва тя.

От филма става ясно, че тази корона тежи килограм и има перли, принадлежали на кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите. „Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не изглеждат много щастливи сега. Повечето перли искат да бъдат живи същества.

Тези просто висят тук години наред, което е доста тъжно“, каза британската кралица.

Елизабет Втора разговаря час и половина с експерта по коронации Аластър Брус. „Не задаваш на кралицата пряк въпрос, а правиш коментар, на който тя отговаря“, обясни той. Специалистът добави, че е останал с впечатлението, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е „много практична“ в отношението си към този тип кралски украшения.

Връщайки се към спомените от коронацията си, британската кралица каза, че е имала затруднения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни нишки.

„Спомням си момент, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна“, добави тя. Документалният филм, озаглавен „Коронацията“, фокусира вниманието върху 2 юни 1953 г., когато кралицата е коронясана след смъртта на баща си, крал Джордж Шести, предишната година, пише Dnes.bg.

В продукцията са използвани архивни кадри, които показват децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава съответно на 4 и 2 години.