IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 знаменитости, занимаващи се с благотворителност

12 август 2018 06 00

Имат свои фондации

Източник: Reuters

Източник: Reuters

Докато някои известни български личности участват в благотворителни инициативи заради положителния имидж, много световни звезди използват част от огромното си богатство не само поради тази причина, а и за да помагат на хора в нужда. Някои решават да направят това заради близки или трогнати от историята на непознати, които случайно научават.

Анджелина Джоли е една от актрисите в Холивуд, която е известна със своята социална ангажираност и участието си в различни каузи. Всяка година красавицата отделя над 5 млн. долара за благотворителност. Тя е посланик на добра воля на ООН и много често посещава бежанските лагери в Сиера Леоне, Камбоджа (откъдето осинови дете), Намибия, Танзания, Пакистан и други. Освен с брилянтната си игра в различни филми, нейният колега Леонардо ди Каприо се прочу като активист за опазване на околната среда. През 2014 г. той бе назначен за посланик на мира към ООН по проблемите на климата. Наскоро пък Мадона призова за събиране на средства за болните деца и сираците на Малави.

Има още много световноизвестни личности, които през последните няколко години основаха свои собствени фондации и посветиха голяма част от свободното си време за инициативи със социална насоченост. Те събират все повече съмишленици. Ето и най-известните от тях:

Майли Сайръс се грижи за бездомници и младежи с нестандартна сексуална ориентация


Фондация „Cyrus's Happy Hippie“ е ориентирана към тийнейджъри, които са останали без дом или се страхуват да признаят за сексуалната си ориентация пред семейството и обществото като цяло. Според нейния официален сайт, екипът ѝ цели да подкрепи основните нужди на младежите като храна, подслон, психологическа подкрепа, както и да им подсигури нужното образование и място сред останалите.

Кание Уест започва с благотворителността след загубата на майка си


След като се разделя с много близък за него човек, рапърът става по-сериозен и заедно с приятели създава „Donda's House“. Фондацията, ситуирана в Чикаго, е в памет на неговата майка, като основната ѝ дейност е да подкрепя различни млади изпълнители. По-късно тя е преименувана на „Art of Culture“.

Матю Макконъхи насърчава ученици да спортуват


Усмихнатият актьор и неговата съпруга Камила основават фондацията „The Just Keep Livin“. Тя е ориентирана най-вече към гимназистите, които водят по-заседнал начин на живот. Към нея работят специалисти по фитнес и здравословно хранене, които провеждат занимания с тийнейджърите, за да може те да се движат повече и да намалят консумацията на вредни храни, което е една от предпоставките за затлъстяване и наднормено тегло сред американците.

Мишел Обама помага на млади момичета да учат


Жената на бившия американски президент започна с благотворителността още по време на неговия мандат, като продължи и след това. През 2015 г. тя решава да създаде „Let Girls Learn initiative“. Организацията, подкрепена от няколко американски институции, се занимава с насърчаване на момичета, прекъснали образованието си поради различни причини, да го продължат. За целта се организират публични обучителни програми, които да обхванат повече хора.

Аштън Кътчър подкрепя деца, жертва на трафик


Актьорът от сериала „Двама мъже и половина“ и бившата му жена Деми Мур основаха фондация „Thorn“. Тя се занимава с деца, станали жертва на трафик за секс и порнография. Преди няколко години двете звезди са шокирани колко невръстни малчугани са отнети от родителите им и насилвани в чужбина. Тогава решават да спомогнат за намаляване на разпространението на порнографски материали с деца.

Снимки: Reuters

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари