През лятото кожата ни е атакувана от ухапванията на най-различни насекоми. Ако видите по себе си кърлеж, не го мажете с олио или други домашни средства, а потърсете медицинска помощ. Това съветва лейтенант д-р Радина Андонова, специалист от Катедра инфекциозни болести към ВМА. Тя гостува в предаването „Фамилно“ по Bulgaria ON AIR, където разясни кои са начините за предпазване от досадните насекоми през този сезон. 

На практика всяко едно насекомо може да ни ухапе по това време. Кърлежи, комари, бълхи, са най-често срещаните през лятото. „Тази година доста по-рано започнаха заболяванията, предавани от кърлежи, в резултат на климатичните промени. Това, което обикновено наблюдаваме юни-юли, тази година започна в края на април-май, което като цяло не е много характерно...“, обясни д-р Андонова. 

Добре е хората да наблюдават тялото си след разходка, в края на деня, за да забележат, ако в кожата им се е впил кърлеж. По думите на инфекциониста от ВМА, най-добрият вариант е човек да види кърлежа и да отиде на лекар, който да извади насекомото по правилния начин и евентуално да напръска мястото с охлаждащ спрей или да му бие ваксина за тетанус. Ако той е в планината или на място, на което няма лекар, е добре да го извади внимателно нагоре. 

Кърлежът трябва да престои определен период от време в кожата, за да се нахрани, след което да „повърне“ и по този начин да зарази организма. Ако той е бил в нея по-малко от 12 часа, шансът да е заразил човек с Лаймска болест е много по-малък. 

Организмът реагира по различен начин на ухапванията от комари. Например пациентите, които имат чувствителна кожа и са алергични, имат по-големи обриви. При тях се появява оток и обилно зачервяване на мястото. Според д-р Андонова, ако ухапванията са единични, може да се взимат противоалергични средства, които облекчават сърбежа и отока. Но когато когато обривът е обилен, тогава трябва да се вземат по-строги мерки с по-силни препарати. 

Още от съветите на специалиста вижте във видеото: