Мъчения, изнасилвания, глад, липса на чиста вода, мизерия. С това се сблъскала Кейт Бланшет в бежанските лагери на рохините в Бангладеш. "Няма да забравя никога преживяното там", каза тя пред Съвета за сигурност на ООН. 

Холивудската звезда, която е посланик на добра воля към агенцията за бежанците на ООН, бе в лагерите през март тази година, но чак сега разкри за страданията, на които се е натъкнала там. 

"Аз съм майка и съзрях моите деца в очите на всяко едно дете, което срещнах в бежанските лагери. Видях себе си във всеки родител. Как може една майка да преживее гледката на децата й, хвърлени в огъня?", обясни Бланшет, цитирана от Асошиейтед прес.

Актрисата присъства на събиране на Съвета за сигурност, на което бе почетена една година от кризата с рохингите, която "отключи" голяма бежанска вълна от Мианма към Бангладеш. Пред членовете тя разказа за срещите си бежанците и призна, че не е била подготвена за гледките в лагерите. 

"По въпроса с рохингите се провалихме в миналото, но моля ви, нека не се проваляме отново" каза носителката на Оскар и настоя Съветът за сигурност да помогне за връщането на рохингите в Мианма.