IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина за лечение на различни състояния на кожата

7 септември 2018 13 50

Куркумата има противовъзпалителни свойства

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

Родени с късмет са онези жени, които имат перфектна кожа и не им се налага да търсят продукти за намаляване на акнето, хиперпигментацията, раздразнението и алергиите. Понякога тези проблеми се задълбочават заради неправилно използване на козметика и се налага консултация с дерматолог. В други случаи някои натурални средства вършат по-добра работа.

Много растения и подправки правят чудеса с кожата. В тях има много полезни вещества, които помагат при различни състояния. Ето няколко от тях, които ще ви бъдат от полза:

Гел от алое вера

В него има голямо количество антиоксиданти, което го прави предпочитан за пиене и прочистване на тялото. Но той е полезен и за кожата – лекува акне, намалява стриите и несъвършенствата. Гелът от алое вера се използва при екзема, розацея. Вещества като гликопротеините и съдържанието на вода в алоето овлажняват кожата и намаляват възпалението.

Куркума

Яркожълтата подправка има забележителни лечебни свойства. Куркуминът в нея е биоактивен компонент, който има противовъзпалителни свойства и антиоксиданти. Лъжичка куркума може да се смеси с малко кисело мляко и с получената смес да се намаже лицето. Тя почиства порите от мръсотията и предотвратява акне.

Кокосово масло

Най-добрият овлажнител за кожата. Той прониква в дълбочина. Биопродуктът има противовъзпалителни свойства и облекчава състоянието при псориазис и екзема. Прави кожата по-здрава, мека и сияйна.

Овесена каша

Сварените овесени ядки са чудесна закуска. Някои вещества в тях лекуват различни състояния като суха кожа, зачервяване след ухапвания от насекоми, контактен дерматит, алергични реакции и други. Нанесена върху кожата, кашата я почиства и задържа влагата в клетките благодарение на защитната бариера, която създава.

Ябълков оцет

Чудесен е за намаляване на възпалението, лечение на акне, гъбични инфекции и други. Тампон с ябълков оцет намалява болката след слънчево изгаряне.

Масло от чаено дърво

Етеричното масло присъства в състава на много шампоани, тоници за почистване на грим и серуми за лице. Употребява се толкова широко, защото има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Те лекуват пърхот, екзема и псориазис. Ако смятате да го използвате, разредете го с малко кокосово масло.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари