IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените до милиардерите: Кои са те? (II част)

17 февруари 2019 14 15

С какво се занимават половинките на най-богатите мъже?

флора Перес. Снимка: Getty Images

флора Перес. Снимка: Getty Images

Зад всеки велик мъж стои още по-велика жена. Когато става въпрос за милиардери, ситуацията не е по-различна. Кои са дамите до тях и с какво се занимават? Вчера ви представихме Присила Чан, Джулия Кох, Джоан Брансън и вече бившата съпруга на Джеф Безос – Маккензи.

Амансио Ортега Гаона и Флора Перес Маркоте

Испанецът, който притежава Inditex Fashion Group – най-голямата модна компания в света, под чиято шапка са марки като Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Stradivarius, Bershka, Oysho, Uterque и Lefties, притежава богатство от 63,3 млрд. долара. През 2001-а, на 65 години, той се жени повторно за Флора Перес Маркоте, която е 17 години по-млада от него и вече му е родила дъщеря – Марта. Амансио Ортега се влюбва във Флора, която тогава работи в търговския отдел на компанията му, защото и тя като него е от обикновено семейство, но не се развежда заради нея, а 15 години преди това. За Флора казват, че е дясната му ръка в бизнеса, най-важният съветник в инвестиционното дружество Pontegadea, вицепрезидент на борда на фондацията, която носи името на магната и се занимава със социални проекти и образование, и член на борда на директорите на Inditex. Семейството живее скромно за огромните си възможности, а дъщеря им Марта, която ще наследи бизнесимперията, започва своята кариера като продавачка в магазин на Zara.

Бил и Мелинда Гейтс

Преди да срещне създателя на Microsoft, Мелинда Френч първо взема две дипломи – по икономика и компютри. Но и това ѝ се струва недостатъчно и става магистър по бизнесадминистрация. През 1987 г. започва работа в Microsoft като шеф на отдел продажби и бързо напредва в кариерата, а от прозореца на офиса си Бил я наблюдава по цял ден. Днес той си спомня за романтичните времена, когато я ухажва, казвайки ѝ да запали зелена лампа в стаята си, като във „Великия Гетсби“.

Снимка: Reuters

През 1994 г. двамата се женят и им се раждат 2 деца. След сватбата Мелинда напуска Microsoft и започва да управлява благотворителната организация на мъжа си. Семейство Гейтс винаги е водило затворен живот. Мелинда рядко се появява в обществото и никога не дава интервюта, а в ресторантите се старае да сяда така, че да закрива мъжа си от папараците.

Жените до милиардерите: Кои са те? (I част)

Лари Пейдж и Лусинда Саутуърт

Освен че е красива блондинка, второто нещо, което впечатлява съоснователят на Google, когато се запознава с жена си Лусинда, е любовта ѝ към науката. Тя има дипломи от известните университети в Оксфорд, Пенсилвания и Станфорд– биолог е, специалист в изследвания на еукариотни организми. Двамата с Пейдж се женят само няколко месеца, след като се запознават през 2007 година и имат две деца. Днес Лусинда е преподавател и изследовател в университетаСтанфорд, нищо че е омъжена за милиардер със състояние от 51 милиарда долара. Тя и съпругът ѝ създават благотворителна организация, която дарява 15 милиона долара за борбата с вируса Ебола в Западна Африка.

Лусинда работи активно и за фондацията на майка си за децата в Африка.

Снимка: Getty Images

Бернар Арно и Елен Мерсие

Най-богатият европеец – собственикът на Dior, Givenchy, Selin, Lacroix, Kenzo, Guerlain, Sephora, Hennessy, Moёt & Chandon, Dom Perignon, Pommery, Veuve Clicquot и Krug, има 30 млрд. в банковата си сметка. И може да бъде с най-красивите модели, но избира канадската пианистка Елен. Във втората си жена Арно се влюбва покрай страстта си към музиката. Той също свири на пиано. Когато тя го чува да свири, сърцето ѝ се разтапя, усещайки един свръхчувствителен човек, който се крие зад маската на бизнесмена. Двамата сключват брак през 1991 г. и имат трима синове, които също са се ориентирали към музиката, а общата страст на семейството е да колекционира предмети на изкуството. Парадоксалното е, че Елен никога не е обичала шопинга. Просто лекомислието не е нейна черта.

Снимка: Reuters

Автор на статията:
Галина Чолакова

КоментариКоментари