IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даяна – принцесата, която не се вписваше в протокола

6 юли 2019 09 30

Днес тя щеше да навърши 58 години

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

На 1 юли 1961 г., в семейство Спенсър се ражда Даяна Франсис Спенсър. Тя е най-малката дъщеря на Едуард Спенсър и Франсис Шанд Кид. През 1975-а година, тя се превръща в лейди Даяна след като баща ѝ се сдобива с титлата виконт Алтроп. 

Първоначално Даяна учи в Силфилд Скул Кингс Лин в Норфолк, а след това и в девическо училище. През 1977-а, когато е едва на 16, тя заминава да учи в Швейцария. Там тя среща принц Чарлз, който по това време се среща със сестра ѝ – лейди Сара. 

След като завършва училище, тя се мести в Лондон, където започва работа като детска учителка. Интересът на принц Чарлс към Даяна започва да се увеличава, а медиите непрекъснато следят бъдещата принцеса. През 1981-а година, двамата се женят пред очите на целия свят, а пресата обявява церемонията като „сватбата на века“. Приблизително 750 млн. души са гледали щастливото събитие. 

Снимка: Reuters

Година по-късно се ражда първият син на двойката – принц Уилям, а през 1984-а на бял свят се появява и принц Хари. Въпреки че отвън кралският живот изглежда чудесен, не такъв е бил той за Даяна. В множество интервюта принцесата е споделяла, че се е чувствала зле и тормозена в двореца. Нямала е свободата, за която е мечтала и имала чувството, че се задушава. 

Снимка: Reuters

Даяна успява да прекрачи на много пъти кралския протокол и винаги е следвала своите принципи и интуиция. Ето някои нейни действия, които още в началото показаха на кралицата, че Даяна няма да бъде традиционният член на кралското семейство.

Избира годежния си пръстен от каталог

Въпреки че бижутата за кралските особи се правят по поръчка, 19-годишната булка избира своя пръстен от каталог. В момента, Кейт Мидълтън, която е съпруга на принц Уилям носи същото бижу, което е направено от 14 диаманта, които обграждат 14-каратов сапфир.

Снимка: Getty

Грижа за децата

Даяна беше известна с това, че отлагаше всичко в името на децата си. Тя тотално наруши протокола като започна да води малкия Уилям със себе си на пътешествия. Първото си пътуване, принцът прави, когато е едва на девет месеца. Тогава Даяна посещава с него Австралия и Нова Зеландия. 

Също така тя сама избира училище за синовете си като принц Уилям е първият наследник на трона, който учи в държавно училище. Освен свободата да израснат сред връстниците си, Даяна опитваше да покаже на синовете си живота извън двореца. 

Снимка: Reuters

Тя ги водеше в увеселителни паркове, хапваше с тях вредна храна, возеха се на метрото, а когато бяха на посещение в Дисниленд, кралското семейство стоеше и чакаше на опашка като всеки нормален турист.

„Тя искаше да видим какъв е истинският живот. И аз съм много благодарен за това, защото реалността е много по-различна от моя живот и тогава разбрах колко щастливи са някои хора, включително и аз“, споделя принц Уилям. 

Модни тенденции

Когато си част от кралското семейство, със сигурност трябва да внимаваш какво точно обличаш и с какво го съчетаваш. Но Даяна имаше собствено мнение по модните въпроси. През 1985-а година, в Австралия, принцесата трябва да носи рокля, която се съчетава с диамантен чокър. Вместо на врата обаче, Даяна го слага като тиара. 

Снимка: Reuters

Тиарите се превръщат в запазена марка на принцесата, а младите момичета започват да черпят вдъхновение от всеки един нейн тоалет. 

Човешко отношение

Даяна подкрепяше множество организации, включително борбата с ХИВ и СПИН, както и с бедността. Когато болестта набира скорост, тя е една от малкото, които не се страхуват да се ръкуват с болните. По време на посещение в Ангола, едно нейно действие предизвиква фурор в родната ѝ Великобритания и по целия свят.

Снимка: Reuters

Тогава тя се ръкува с човек, който е ХИВ-позитивен. „Болестта не прави хората опасни за разговор. Можеш да ги поздравиш и дори да ги прегърнеш. Те наистина имат нужда от това“, споделя принцесата в свое интервю. 

Принцеса Даяна умира през 1997-а година в зверска катастрофа, в която загива и тогавашният ѝ приятел Доди ал Файед. През нощта, когато двойката се прибира в хотела си в Париж, шофьорът на колата губи управление и катастрофира в тунел.

Принцеса Даяна и Доди ал Файед ден преди катастрофата. Снимка: Reuters

След смъртта ѝ светът започва да се чуди дали наистина всичко е било нелеп инцидент, или в катастрофата може да има пръст и кралското семейство. По данни на полицията, шофьорът се е движил с висока скорост в опит да избегне папараците. 

Погребението е предавано пряко по телевизията на 6-ти септември, а според данни на британските телевизии, аудиторията, която наблюдава тъжното събитие, стига до 32 млн. души само във Великобритания. 

Снимка: Reuters

Тази година принцеса Даяна щеше да навърши 58 години и щеше да е горда баба на четири внучета. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари