Още преди да се появи на екран, „Цар Лъв“ будеше очакванията на всички фенове на анимацията от 1994 година. Поколенията, които израснаха с рисуваното филмче, чакаха със затаен дъх какво ще се получи с новите компютърни технологии.

Критиците не оцениха високо филма, но пък феновете излизат доволни от киносалоните. Дали защото са се върнали към детството си, или просто им е липсвала самата история за Симба, Нала и приятели, не се знае, но рейтингът на филма сред зрителите постоянно се покачва.

В актьорския състав се забелязват имената на Джон Оливър, Доналд Глоувър, Сет Роугън, Джеймс Ърл Джоунс и Бионсе. Кралицата на музиката се погрижи за саунтрака на филма и в същото време озвучава и Нала. Водещият Джон Оливър, който озвучава Зазу беше на гости на своя колега Стивън Колбърт.

Там той призна, че всъщност снимката, на която целият актьорски състав се вижда, е леко преправена. На фотоса са събрани цялата плеяда звезди, но се оказва, че Бионсе не е присъствала на събирането.

„Тя не беше там“, признава Оливър. „Мисля, че почти всички бяха там. Казаха ми да внимавам къде слагам крака си, защото на пода имаше табелка с името на Бионсе“. 

Всъщност певицата след това е добавена чрез Фотошоп. Както всичко във филма и тази снимка изглежда твърде реална, за да се усъмни човек.